Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR platen vloerisolatie

Wil je je betonnen vloer optimaal isoleren met een beperkte dikte? Dan kom je bijna automatisch uit bij PIR- of PUR-isolatie. Dat laatste type kunststof kan je verkrijgen als spuitisolatie, maar ook als drukvaste, harde isolatieplaten. In dit artikel ontdek je meer over de voordelen, toepassingen, prijzen, … van zulke PUR-platen voor vloerisolatie!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
PUR platen vloerisolatie: prijs
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is het verschil tussen PIR en PUR platen voor vloerisolatie?

PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan) zijn beide kunststof hardschuimen met een hoge isolatiewaarde. Deze twee materialen zijn verkrijgbaar in de vorm van harde, drukvaste isolatieplaten. Maar waar zit dan het verschil? PIR- en PUR-platen voor vloerisolatie onderscheiden zich als volgt van elkaar…

 • Isolatiewaarde: PIR isolatie heeft een isolatiewaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk. Daarmee isoleert het nog iets beter dan PUR-isolatie. Al staan beide hardschuimen garant voor een erg goede thermische isolatie.
 • Drukvastheid: PIR-platen zijn nog iets drukvaster dan PUR-platen. Dat maakt ze erg geschikt voor het isoleren van platte daken, maar ook voor vloerisolatie langs boven.
 • Brandveiligheid: PIR is minder brandbaar dan PUR. Die eerste kunststof is namelijk beter bestand tegen erg hoge temperaturen en het produceert ook minder giftige gassen bij verbranding.
 • Prijs: op een aantal vlakken is PIR een verbeterde versie van PUR. Toch zijn PUR platen voor vloerisolatie nog altijd een goede optie. Ze beschikken over alle kwaliteiten voor een optimale vloerisolatie én ze zijn gemiddeld goedkoper dan PIR-platen. Ideaal dus bij een beperkter budget!

Twijfel je nog tussen PIR- en PUR-vloerisolatieplaten? Een isolatiespecialist bekijkt jouw project en helpt je om de juiste keuze te maken. Ontvang gratis advies op maat!

pur platen vloerisolatie

 

Voor- en nadelen van PUR-platen voor vloerisolatie

PUR-platen zijn erg geschikt voor de isolatie van daken, muren en dus ook vloeren. Wat maakt dit kunststof hardschuim zo ideaal? En zijn er ook minpunten verbonden aan dit materiaal? Een beknopt overzicht van de voor- en nadelen:

 

 • Goede isolatiewaarde: de lambdawaarde van PUR-platen ligt tussen 0,023 en 0,032 W/mK. De Rd-waarde is dan weer ongeveer 4,5 bij een dikte van 10 centimeter. Daarmee beschikken zulke platen dus over een uitstekend isolerend vermogen op thermisch vlak. Enkel PIR-platen scoren nog iets beter.
 • Eenvoudig te plaatsen: PUR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar met een handig tand- en groefsysteem. Daardoor kan een vakspecialist ze snel én naadloos in elkaar klikken. Zo ben je zeker van een luchtdichte plaatsing en beperktere arbeidskosten.
 • Verschillende uitvoeringen: PUR-platen voor vloerisolatie zijn beschikbaar in verschillende vormen, groottes en diktes. De meeste platen zijn ook al voorzien van een dampscherm aan 1 zijde om vochtige lucht tegen te houden. Je vindt dus sowieso een type PUR-plaat op maat van jouw isolatieproject.
 • Vochtbestendig: isolatieplaten uit PUR zijn vochtbestendig en waterafstotend. Dat betekent dat je ze ook perfect kan laten plaatsen in een vochtige ruimte als de kelder. Die hogere luchtvochtigheid tast hun isolerende kwaliteiten niet aan.
 • Lange levensduur: PUR-platen gaan gemiddeld tot 50 jaar mee. Het gaat dus om een duurzame investering die je sowieso terugverdient door je lagere energiekosten.

 

 • Minder brandveilig: PUR isolatieplaten voor je vloer zijn brandwerend, maar niet zo brandveilig als PIR-platen. Bij een langdurige blootstelling aan vuur kunnen ze wel degelijk ontbranden.
 • Niet milieuvriendelijk: voor de productie van kunststof hardschuimen is behoorlijk wat energie nodig. De grondstoffen zijn ook schaarser ten opzichte van ecologische isolatiematerialen. PUR-isolatie is dus minder milieuvriendelijk dan bv. minerale wol.

 

Mogelijke toepassingen

PUR-platen voor vloerisolatie zijn zowel vochtbestendig als drukvast. Daardoor lenen ze zich perfect voor vloerisolatie langs onder (tegen het kelderplafond) en langs boven (bij een vloerrenovatie). Hoe je jouw vloer het best laat isoleren, hangt vooral van jouw situatie af. Beide werkwijzen op een rij:

 

OPTIE 1 = PUR vloerisolatie platen langs onder plaatsen

Is je vloer nog in een goede staat? En lopen er geen leidingen of kabels op je kelderplafond? Dan kan een isolatiespecialist je vloer langs onder isoleren met PUR-platen. Let op: hij heeft daarvoor wel voldoende manoeuvreerruimte nodig om die platen correct te verankeren tegen die onderkant van je benedenvloer. Is dat niet het geval? Dan is PUR-schuim meer aangewezen als isolatiemateriaal. Bovendien heb je met spuitisolatie ook geen effen, egaal oppervlak nodig.

Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = PUR vloerisolatie platen langs boven plaatsen

Wil je je vloer uitbreken en renoveren? Dan heb je voldoende opbouwhoogte om een naadloze isolatielaag met PUR-platen te creëren. Bovendien heb je met PIR- en PUR-vloerisolatieplaten minder ruimte nodig dan met platen uit EPS of XPS. Die laatste hebben een lagere isolatiewaarde, waardoor een dikkere laag nodig is om dezelfde thermische isolatie te bereiken.

Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

TIP: vraag advies op maat aan een isolatiespecialist!

Niet zeker hoe je het best je vloer kan isoleren met PUR-platen? Of wil je graag meerdere materialen vergelijken voor jouw project? Neem dan zeker contact op met een expert in je buurt. Zo’n erkende isolatiespecialist geeft je graag advies om van jouw isolatieproject een succes te maken. Achteraf beslis je dan zelf of je de werken laat uitvoeren of niet.

Gratis meerdere isolatiespecialisten contacteren? Dat is een fluitje van een cent. Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier van Solvari invullen!

 

PUR platen vloerisolatie: prijs

Hoeveel betaal je nu ongeveer voor vloerisolatie met PUR-platen? Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De uiteindelijke kosten hangen vooral af van de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, de dikte van de PUR-platen, … Let ook op: deze prijs is exclusief eventuele chapewerken en een nieuwe eindvloer.

Zeker zijn van de beste prijs voor jouw vloerisolatie met PUR-platen? Vergelijk dan de prijsoffertes van meerdere erkende experts in je buurt. Zo kies je gegarandeerd het beste voorstel tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier!

 

vloerisolatie pur platen

 

Alternatieven voor PUR vloerisolatie platen

De ene woning is de andere niet. Het is mogelijk dat vloerisolatieplaten uit PUR erg geschikt zijn voor jouw vloer, maar misschien leent een ander materiaal zich beter voor jouw project. Wat zijn dan de meest gebruikte alternatieven voor PUR-platen bij vloerisolatie? Deze materialen komen het vaakst voor…

 

 • Isolatieplaten van PIR: alleen PIR-platen halen een hogere isolatiewaarde dan PUR-platen. Ook qua drukvastheid en brandveiligheid scoren ze beter. Heb je een iets hoger budget? Dan is PIR-isolatie die hogere investering voor je vloerisolatie dus zeker waard.
 • Isolatieplaten van EPS of XPS: platen van EPS of XPS zijn gemiddeld dan weer iets goedkoper dan PIR- of PUR-isolatie. Er is wel een belangrijke kanttekening. De isolatiewaarde van EPS en XPS ligt lager, waardoor je een dikkere isolatielaag nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. EPS en XPS zijn dus alleen een goede keuze als de laagdikte van je vloerisolatie minder een rol speelt.
 • PUR-schuim: naast platen kan je ook PUR laten aanbrengen in de vorm van spuitisolatie. Dat PUR-schuim heeft meerdere voordelen: het dicht alle kieren, gaten, hoeken, … perfect, je bepaalt zelf je laagdikte en een expert brengt het erg snel aan. Net als PUR-platen kan je PUR-schuim gebruiken voor vloerisolatie langs onder en langs boven.
 • Isolatiechape: laat je je vloer renoveren? Dan kan je ook werken met een isolatiechape. In zo’n dekvloer zit al isolatiemateriaal (EPS-parels, PUR-granulaat, …) verwerkt. Combineer je zo’n chape met een laag vloerisolatie? Dan geniet je van een optimale isolatiewaarde met je vloeropbouw.

Het meest aangewezen materiaal kiezen voor jouw vloerisolatie? Dat is een koud kunstje voor een ervaren isolatiespecialist. Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten