Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR-vloerisolatie

Wil je je vloer eenvoudig en efficiënt laten isoleren? Dan is PUR-vloerisolatie een ideale keuze. Je kan kiezen voor dit kunststof hardschuim in 2 uitvoeringen: PUR-isolatieplaten of gespoten PUR-schuim. Maar welke soort PUR-isolatie kies je nu best voor je vloer? Hoeveel kost PUR vloerisolatie per m²? En waarom doe je best een beroep op een isolatiespecialist? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe PUR-vloerisolatie plaatsen?
Prijs PUR-vloerisolatie
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven
Vergelijk prijzen voor PUR vloerisolatie

 

 

Soorten PUR-vloerisolatie

Een goede vloerisolatie is belangrijk om je stookkosten te doen dalen en te genieten van een zalig warmtecomfort in je woning. Wil je graag je vloer isoleren met PUR-isolatie? Dan kan je kiezen uit PUR-isolatieplaten en gespoten PUR-schuim. We zetten beide soorten op een rij:

 

1. PUR-isolatieplaten

PUR isolatieplaten

PUR-vloerisolatie kan je verkrijgen in de vorm van harde, drukvaste isolatieplaten. Die zijn vlot op maat te snijden om ze dan op het te isoleren oppervlak te plaatsen. Let op: je kan enkel platen gebruiken op een vlakke ondergrond. Enkele eigenschappen van PUR-isolatieplaten op een rij:

 • iets hogere isolatiewaarde dan gespoten PUR-schuim
 • een extra uitvullaag nodig voor de leidingen
 • beschikbaar in verschillende vormen, groottes en diktes
 • verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor een naadloze plaatsing zonder koudebruggen
 • direct beloopbaar na de plaatsing
 • er zijn isolatieplaten met een dampscherm aan 1 kant om vocht tegen te houden
 • iets duurder dan PUR-schuim als je samenwerkt met een vakman (meer arbeidskosten + uitvullaag nodig)

Richtprijs: 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

 

2. Gespoten PUR-schuim

gespoten pur

Behalve met isolatieplaten kan je ook je vloer isoleren met gespoten PUR-schuim. Bij deze uitvoering is de plaatsing zelfs nog eenvoudiger en dus sneller. Een isolatiespecialist spuit het schuim gewoon met een pistool op het te isoleren oppervlak. Zo spaar je arbeidskosten uit. Enkele andere voordelen op een rij:

 • dicht alle kieren, spleten, hoeken, … perfect (1 naadloze laag met optimale luchtdichtheid)
 • geen extra uitvullaag nodig voor de leidingen
 • minimale vloeropbouw door hoge isolatiewaarde (ideaal voor renovatie & nieuwbouw)
 • stabiel, vormvast en snel uitgehard (geen risico op verzakkingen)
 • iets goedkoper dan PUR-platen als je samenwerkt met een vakman (minder arbeidskosten + geen uitvullaag nodig)
 • de isolatiedikte is perfect te kiezen in functie van de beschikbare opbouwhoogte

Richtprijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

 

Kies ik best voor PUR-platen of PUR-schuim?

Ga je nu beter voor PUR-platen of PUR-spuitisolatie om je vloer te isoleren? Dat hangt van jouw specifieke situatie af. Is je opbouwhoogte bv. beperkt (kleine renovatie)? Dan kies je beter voor gespoten PUR-schuim. Gaat het om een kleine oppervlakte, wil je de werken zelf uitvoeren en heb je voldoende opbouwhoogte, dan kan je kiezen voor isolatieplaten.

TIP: een isolatiespecialist helpt je de juiste keuze te maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor vloerisolatie via onze gratis offerteservice.

 


Hoe PUR-vloerisolatie plaatsen?

Bij PUR-vloerisolatie kan je dus kiezen uit isolatieplaten en spuitisolatie. Maar hoe verloopt de plaatsing van deze isolatiematerialen? Er zijn 2 mogelijke methodes:

 

1. Vloer isoleren langs BOVEN

Je vloer isoleren langs boven is de handigste, meest efficiënte en ook de goedkoopste isolatiemethode. Dit kan uiteraard enkel als je ook van plan bent een nieuwe vloerbedekking te plaatsen. Bij een renovatie wordt de oude vloer hiervoor eerst uitgebroken. Je vloer langs boven isoleren is mogelijk met:

 

 • PUR-isolatieplaten

  Deze drukvaste, harde platen zijn een mogelijkheid als er voldoende opbouwhoogte beschikbaar is. Let op: lopen er leidingen over je vloer of vertoont je vloer veel oneffenheden? Dan heb je wel eerst een extra uitvullaag nodig. Bij PUR-schuim is zo’n uitvulchape niet nodig waardoor je kosten en tijd bespaart.

  Richtprijs PUR-isolatieplaten: 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Exclusief eventuele uitvullaag.

 

 • Gespoten PUR-schuim

  PUR schuim is één van de meest toegepaste isolatiemethoden om de vloer langs boven te isoleren. Het grootste voordeel is de snelle plaatsing, vrije keuze aan isolatiedikte en de perfecte aansluiting op een oneven ondergrond.

  Richtprijs PUR-schuim: 25 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

 

2. Vloer isoleren langs ONDER

Heb je een (kruip)kelder in je woning? Dan is het plafond van deze kruipruimte isoleren met PUR ook een mogelijkheid. Deze methode kan vooral interessant zijn als je je bestaande vloer wenst te behouden of te weinig opbouwhoogte hebt. Let op: de kans op koudebruggen bij deze methode is wel groter. Je vloer langs onder isoleren is mogelijk met:

 

 • PUR-isolatieplaten

  Is het plafond van je kelder effen en lopen er geen leidingen op? Dan kan je kiezen voor PUR-isolatieplaten. Let op: de plaatsing op het plafond is moeilijker dan bij PUR-schuim. Je moet de platen verankeren en ze zijn moeilijker te hanteren in kelderruimtes. Dat heeft vanzelfsprekend ook een invloed op de arbeidskosten.

  Richtprijs PUR-isolatieplaten: 25 à 45 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

 • Gespoten PUR-schuim

  Als er wel leidingen op je kelderplafond liggen, zijn isolatieplaten sowieso geen optie. In dat geval kies je beter voor PUR-spuitisolatie. Die PUR-vloerisolatie kan je namelijk eenvoudig aanbrengen rond die buizen. Maar ook bij een effen kelderplafond gaat de plaatsing van PUR-schuim sneller en vlotter in vergelijking met PUR-platen.

  Richtprijs PUR-schuim: 30 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Schakel een isolatiespecialist in voor een correcte plaatsing

Of je nu kiest voor PUR-vloerisolatie langs boven of langs onder, je doet best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je zeker van de juiste soort PUR-isolatie voor jouw vloer, de juiste dikte van de isolatielaag, een correcte plaatsing zonder koudebruggen, …

TIP: op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


Prijs PUR-vloerisolatie

De kostprijs van vloerisolatie met PUR hangt af van de oppervlakte van je vloer, de plaatsingswijze (langs boven of onder), de gebruikte soort PUR-vloerisolatie, … Gemiddeld mag je rekenen op deze richtprijzen:

Soort PUR-vloerisolatieGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
PUR-isolatieplaten€ 20 à 25
Gespoten PUR-schuim€ 25 à 35

LET OP: PUR-isolatieplaten lijken iets goedkoper dan PUR schuim maar zijn in de praktijk iets duurder door de extra arbeidskosten voor de plaatsing en de vereiste uitvulchape. Wil je prijzen vergelijken van verschillende isolatiespecialisten? Vraag dan gratis offertes aan via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen

Goed nieuws, je kan de kosten voor vloerisolatie met PUR behoorlijk drukken met de volgende premies en financiële voordelen:

 • Premie netbeheerder: voor het isoleren van de gelijkvloerse verdieping krijg je een premie van € 6/m². Let op: de Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.
 • Totaalrenovatiebonus: combineer je je vloerisolatie met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen binnen een periode van 5 jaar? Dan kom je ook in aanmerking voor deze bonus, op voorwaarde dat je 1e investering plaatsvond tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: ligt die einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius in plaats van de Totaalrenovatiebonus.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten als het materiaal.

Let op, deze financiële voordelen gelden enkel als je samenwerkt met een professionele isolatiespecialist. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

PUR isolatie vloer

 


PUR-vloerisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het een goed idee om zelf PUR-vloerisolatie te plaatsen? Of doe je beter een beroep op een isolatiespecialist? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. PUR-vloerisolatie zelf plaatsen

Heb je voldoende ervaring met doe-het-zelven? Dan kan je eventueel zelf PUR-isolatieplaten op de vloer plaatsen. En dat zowel langs boven als langs onder. Zelf vloerisolatie spuiten is dan weer minder aangeraden. PUR-schuim is namelijk een chemisch product en je hebt gespecialiseerde apparatuur nodig om het aan te brengen. Bovendien kan een vakman PUR-spuitisolatie erg snel plaatsen. Zo spaar je veel arbeidskosten uit.

 

2. PUR-vloerisolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een sluitende isolatielaag zonder koudebruggen op maat van jouw project? Dan schakel je best een ervaren isolatiespecialist in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: is het mogelijk om de PUR-vloerisolatie op je bestaande vloer aan te brengen of niet? En kies je best voor isolatieplaten of PUR-spuitisolatie? Een vakman hakt die knopen samen met jou door.
 • Correcte plaatsing: dankzij de expertise van een isolatiespecialist mag je zeker zijn van een correcte plaatsing van je PUR-vloerisolatie. Zo krijg je een optimale, sluitende isolatieschil die je energiefactuur doet dalen en zorgt voor een zalig warmtecomfort.
 • Hoogwaardig materiaal: een vakman werkt enkel met kwaliteitsvolle PUR-isolatieplaten en PUR-spuitisolatie. Bovendien kan hij deze materialen aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Efficiënte uitvoering: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel en efficiënt. Zo bespaar je flink op de arbeidskosten, vooral bij vloerisolatie met PUR-schuim.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Als je samenwerkt met een vakman geniet je dan van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

TIP: wil je goed kunnen inschatten of doe-het-zelven meer loont dan een vakman inschakelen? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 


Alternatieven voor PUR-vloerisolatie

Van plan om je vloer te laten isoleren? Dan kan je naast PUR-vloerisolatie ook nog kiezen voor de volgende isolatiematerialen:

 

EPS isolatieplaten alternatief 1. Isolatieplaten in EPS of PIR

Naast PUR-isolatie kan je ook kiezen voor isolatieplaten in EPS (zie foto links). Deze piepschuim-platen zijn iets goedkoper en laten zich makkelijk snijden of zagen. Ook PIR-isolatieplaten zijn een mogelijkheid. Dit kunststof hardschuim heeft net als PUR-isolatie een grotere isolatiewaarde dan EPS.

Toepassingen: vloer isoleren langs boven en langs onder

Prijs: 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

 

isolatiechape alternatief 2. Isolerende chape

Er bestaan verschillende soorten isolatiechape voor je vloer: op basis van EPS of PUR-granulaten, schuimbeton, … Let op: dit zijn geen volwaardige alternatieven voor de klassieke isolatiematerialen. Wil je een optimale isolatiewaarde bereiken? Dan is het nodig om de isolerende chape te combineren met isolatieplaten of PUR-schuim.

Toepassingen: vloer isoleren langs boven

Prijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

TIP: twijfel je nog tussen verschillende isolatiematerialen voor jouw vloer? Vraag dan advies aan een gespecialiseerde vakman. Die geeft je graag uitleg op maat van jouw situatie en wensen. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten