Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieplaten vloer

Isolatieplaten zorgen voor een optimale isolatie voor je vloeren binnenshuis. De prijs en isolatiewaarde zijn afhankelijk van de soort isolatieplaat. Daarom is het belangrijk om te bepalen hoe je je vloer gaat isoleren en welke isolatieplaten hiervoor het meest geschikt zijn. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten isolatieplaten voor de vloer, de prijs, hun toepassing, de alternatieven, …

Ga snel naar:
Soorten isolatieplaten vloer
Prijs isolatieplaten vloer
Welke isolatieplaten voor welke ruimte?
Isolatieplaten vloer plaatsen
Zelf leggen of laten leggen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer vloer isoleren met isolatieplaten?

Isolatieplaten zijn erg geschikt om je vloer te isoleren wanneer je:

 • isolatie zoekt die waterafstotend en drukvast is.
 • vloerisolatie wilt combineren met vloerverwarming.
 • je vloer snel wilt isoleren.

Je vloer isoleren met isolatieplaten kan zowel langs onder als langs boven. Wil je je vloer langs boven isoleren? Dan kies je best voor dunne, drukvaste isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde om de dikte van de vloeropbouw te beperken.

Welke isolatieplaten zijn geschikt voor jouw vloer? Een isolatiespecialist informeert je over de mogelijkheden en adviseert je het meest geschikte materiaal. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

isolatieplaten vloer

 

Soorten isolatieplaten vloer

Er is keuze uit verschillende soorten isolatieplaten met elk hun isolatiewaarde en kenmerken. Voor de isolatiewaarde is de lambdawaarde van het isolatiemateriaal belangrijk. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. Dit bepaalt ook de minimale dikte van de vloerisolatie voor het krijgen van premies. Ook de prijzen verschillen afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

 

PIR/PUR-isolatieplaten

PIR heeft de hoogste isolatiewaarde. Daarom zijn PIR-isolatieplaten het beste materiaal om je vloer mee te isoleren. Ze zijn dun, licht en zeer duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit en zijn deze isolatieplaten makkelijk om te plaatsen.

PUR-platen worden alsmaar meer vervangen voor PIR-platen. PIR heeft namelijk een hogere isolatiewaarde. Ook de drukvastheid van PUR-platen is minder goed dan de verbeterde versie. Dit speelt een rol bij de stevigheid van de isolatie.

 

XPS/EPS-isolatieplaten

XPS is een variant van EPS (piepschuim). Zo heeft EPS een duidelijke bolletjesstructuur waar XPS duidelijk een schuimstructuur heeft. De gesloten structuur van XPS zorgt daarom voor een hogere isolatiewaarde en drukvastheid dan EPS.

Het verschil met PIR of PUR is het verschil in isolatiewaarde. Toch blijven XPS-platen zeer geschikt voor vloerisolatie door hun hoge drukvastheid. Een ander voordeel is de prijs. Wanneer je gaat voor goedkoper isolatiemateriaal kies je best voor XPS of EPS-platen.

 

Welke isolatieplaten kiezen voor de vloer?

Dat hangt af van verschillende factoren. Zo zal o.a. je beschikbare budget je keuze sterk beïnvloeden, net als de maximale dikte van de vloerisolatie, de hoogte van de vloeropbouw en de drukvastheid van de isolatieplaten.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Laat je bij je keuze adviseren door een vloerisolatie specialist. Hij stelt je de meest geschikte vloerisolatie platen voor op maat van jouw budget en isolatieproject. Kom in contact met meerdere isolatiespecialisten actief in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

Prijs isolatieplaten vloer

De prijs van isolatie platen voor de vloer verschilt per materiaal. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 20 tot 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). In de volgende tabel vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen per isolatiemateriaal:

Soort isolatieplaatPrijs/m²Lambda-waarde (W/mK)
PIR/PUR€ 20 - 250,022 - 0,028
XPS€ 10 - 150,032 - 0,038
EPS€ 20 - 250,031 - 0,045

Een exacte prijs ontvangen voor jouw vloerisolatie platen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met verschillende vloerisolatie specialisten in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

 

Premies isolatieplaten vloer

Bij het plaatsen van vloerisolatie maak je aanspraak op enkele premies, waaronder de Mijn VerbouwPremie. Om deze premie te ontvangen moet je vloerisolatie een minimale Rd-waarde hebben van 2 K/W. De Rd-waarde verschilt per isolatiemateriaal. Laat je je vloerisolatie plaatsen door een vakman? Dan heb je recht op het verlaagd btw-tarief van 6% ipv 21% op de materiaal- en arbeidskosten.

 

Welke soort platen voor welke ruimte?

PIR en PUR-islotieplaten zijn geschikt voor alle vloerisolatie in huis. De laagdikte van de vloerisolatie bepaalt uiteindelijk of isoleren met XPS of EPS mogelijk is in een ruimte of niet. Vooral bij het renoveren van een woning moet je rekening houden met de dikte van de vloerisolatie. Daarnaast vormen leidingen die over de vloer lopen mogelijk ok een probleem. Daarom is er nog altijd PUR-schuim als alternatief.

Elke type isolatieplaat is ongevoelig voor vocht. Het is de isolatiedikte die bepaalt welke isolatieplaten geschikt zijn voor welke ruimte. Zo heb je voor een optimale isolatie met XPS of EPS een isolatiedikte van 10 – 15 cm nodig. Dat is heel wat meer dan de 5 – 8 cm dikte die nodig is bij PIR of PUR.

Toch komt het mogelijk, op vlak van de prijs, voordeliger uit om voor ruimtes zoals kelders en zolders te isoleren met XPS of EPS. De dikte van de vloer speelt in die ruimtes minder in op andere voorzieningen en in een koud of vochtig klimaat van een kelder of zolder blijven deze platen goed presteren. De isolatiedikte speelt wel een grote rol in andere woonruimtes. Een te dikke vloerisolatie zorgt mogelijk voor een te dikke vloer. Hierdoor vormen er zich problemen bij het sluiten van deuren of de aansluiting van de vloer bij een trap.

CONCLUSIE: de dikte van de isolatieplaten is vaak doorslaggevend

Welke isolatieplaten geschikt zijn voor jouw ruimte, hangt vooral af van de dikte van de platen en de vloeropbouw:

 • Speelt de laagdikte geen rol? Dan is XPS of EPS een goede keuze.
 • Speelt de laagdikte wel een rol? Kies dan voor PIR of PUR.
 • Lopen er te veel leidingen over de vloer? Dan is PUR-schuim een goed alternatief. Het zorgt voor een perfecte afsluiting, er is geen risico op koudebruggen en er is bovendien geen uitvulchape nodig bij oneffen vloeren.

Niet helemaal zeker welke isolatieplaten het meest geschikt zijn voor je vloer? Ontvang deskundig advies van verschillende erkende vakmannen in isolatie in je buurt via onze gratis offertedienst. Zo ben je zeker van de juiste keuze van isolatieplaten voor jouw isolatieproject. Start jouw aanvraag hier.

 

 

Lees onder de foto meer over de voor- en nadelen en de plaatsing van isolatieplaten voor de vloer.

xps isolatieplaten vloer

 

 

Voordelen en nadelen isolatieplaten vloer

Je vloer isoleren met isolatieplaten heeft een aantal belangrijke voordelen. Maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Een overzicht:

 

Voordelen isolatieplaten vloer

 • Snelle plaatsing: isolatieplaten zijn snel te plaatsen, waardoor je kan besparen op de arbeidskosten van een vakman.
 • Drukvast: isolerende vloerplaten hebben een hoge drukvastheid, waardoor ze erg geschikt zijn om je vloer te isoleren langs boven.
 • Vochtbestendig: vloerplaten met isolatie zijn goed bestand tegen vocht. Je kan ze dus zonder problemen gebruiken om je vloer langs onder te isoleren via de kelder of kruipruimte.
 • Verschillende diktes mogelijk: isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde. Ben je op zoek naar een dunne isolatieplaat voor de vloer, kies dan een materiaal met een hoge isolatiewaarde.
 • Geschikt in combinatie met vloerverwarming: laat je vloerverwarming leggen? Dan kan je dit perfect combineren met isolatieplaten voor een hoger rendement.

 

Nadelen isolatieplaten vloer

 • Risico op koudebruggen: wanneer vloerisolatie platen foutief geplaatst worden, loop je risico op koudebruggen met een verminderde werking van je vloerisolatie tot gevolg. Om dit te vermijden, laat je je isolatieplaten best altijd plaatsen door een ervaren vakman.
 • Enkel geschikt voor vlakke ondergrond: om je vloer te isoleren met isolatieplaten, moet je vloer vlak genoeg zijn. Vertoont je vloer veel oneffenheden of lopen er veel leidingen overheen? Dan moet je eerst een isolerende uitvulchape laten plaatsen. Zo creëer je een vlakke vloer waarop je gemakkelijk je isolatieplaten kan bevestigen.

 

Isolatieplaten vloer plaatsen

Bij het plaatsen van vloerisolatie moet je nagaan of je vloer vlak genoeg is. Een vloer met veel oneffenheden maakt het moeilijk om isolatieplaten optimaal te plaatsen. In het geval van een oneffen vloer gebruik je best een isolerende uitvulchape. Zo creëer je een vlakke vloer, ideaal om isolatieplaten te bevestigen.

 

Onderkant of bovenkant van de vloer isoleren?

Bij bestaande vloeren is het aangeraden om, indien mogelijk, de vloer langs onder te isoleren. Met een vloer langs onder isoleren wordt eigenlijk het isoleren van het plafond bedoeld die zich onder de te isoleren vloer bevindt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer je een kelder of kruipkelder hebt. Door je vloer langs onder te isoleren zijn breekwerken niet nodig en bespaar jezelf heel wat werk.

Is het niet mogelijk om je vloer langs onder te isoleren? Dan vormt een vloer langs boven isoleren geen opmerkelijke problemen. Wil je echter een bestaande vloer isoleren? Hou dan rekening met het nodige voorbereidingswerk. Zo is het nodig om de vloer open te breken, wat arbeidsintensief is en heel wat afval met zich meebrengt. Ook mogen mogelijke leidingen niet beschadigd worden.

 

Welke rol speelt de drukvastheid van isolatieplaten?

Drukvaste isolatie beschikt over een grotere drukvastheid. Hierdoor laat de isolatie met drukvaste materialen een hogere druk toe. Hoe beter de drukvastheid, hoe beter de vloerisolatie zal presteren bij zwaarbelaste vloeren. Afhankelijk van de afwerking van de vloer en de meubels die in de ruimte komen te staan speelt drukvastheid dus een belangrijke rol.

Vloer laten isoleren met isolatieplaten? Vind een vakman in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Zelf vloerisolatieplaten leggen of vakman raadplegen?

Kan je zelf je vloer isoleren met isolatieplaten of laat je deze klus beter over aan een ervaren vakman? We bespreken hieronder kort beide mogelijkheden:

 

Zelf vloerisolatie platen leggen

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je isolerende vloerplaten leggen. Hou hierbij wel rekening met een aantal aandachtspunten. Zo moeten je de isolatieplaten op maat snijden voor een naadloze aansluiting, moet je de platen correct verankeren, moet je een dampscherm aanbrengen om vochtproblemen te voorkomen, … Als doe-het-zelver zijn fouten snel gemaakt. Zo loop je het risico op hogere kosten voor herstelling achteraf of dat de vloerisolatie niet optimaal werkt.

Om zeker te zijn van een correcte plaatsing en optimale isolatie laat je je vloer daarom best isoleren door een ervaren isolatiespecialist:

 

Vloerisolatie platen laten leggen

Je laat je best steeds adviseren door een ervaren vakman in isolatie. Hij analyseert samen met jou de situatie en komt zo tot de beste oplossing. Daarnaast ben je zeker van een 100% correcte plaatsing en uitvoering van zowel de voorbereidende werken als het aanbrengen van de vloerisolatie.

TIP: in vele gevallen is het veiliger én voordeliger dankzij de subsidies om je vloerisolatie te laten leggen door een ervaren isolatiespecialist. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 vloerisolatie experts in jouw buurt. Start jouw aanvraag via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten