Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie korrels

Langs een niet-geïsoleerde kruipruimte kan heel wat warmte ontsnappen naar beneden en koude binnendringen naar boven. Wil je al dat warmteverlies efficiënt vermijden? Dan is het mogelijk om vloerisolatie korrels te laten aanbrengen op de bodem van je kruipkelder. Hoeveel kosten zulke isolatiekorrels voor je vloer? En welke alternatieven zijn ook mogelijk? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Hoe vloerisolatie korrels plaatsen?
Kosten vloerisolatie korrels
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn vloerisolatie korrels?

Vloerisolatie korrels zijn kleine bolletjes van piepschuim of biofoam (hernieuwbare grondstoffen). Die zijn erg licht en ook uitstekend bestand tegen vocht. Een vakman brengt ze met een speciale slang aan op de bodem van de kruipruimte. Dankzij die isolatielaag ga je vochtproblemen tegen, spaar je energiekosten uit door minder warmteverlies en geniet je van een zalig wooncomfort.



  • Wanneer zijn vloerisolatie korrels een goed idee?
    Wil je je vloer niet volledig uitbreken of heb je te weinig opbouwhoogte? Dan is het een goed idee om die benedenvloer langs onder te isoleren. Het hoogste rendement haal je met een isolatielaag tegen je kelderplafond. Is je kruipruimte echter lager dan 35 à 40 cm? Dan kies je beter voor een laag isolatie korrels op de bodem van je kruipruimte.


  • Isolatiekorrels in de kruipruimte of vloerisolatie?

    Kies je voor de isolatie van je kruipruimte met korrels of voor vloerisolatie? Beide opties op een rij:

    Bij isolatiekorrels in de kruipruimte brengt een vakman een isolatielaag met EPS- of biofoam-parels aan op de bodem van je kruipkelder. Dit is de beste keuze als je geen vloerrenovatie plant en je kruipruimte moeilijk toegankelijk is. Let op: bij deze methode is je vloer zelf niet geïsoleerd. Daardoor ligt het rendement ook iets lager.

    Bij vloerisolatie (langs boven of onder) isoleert een vakman je vloer zelf. Zo is er geen direct contact mogelijk tussen de koude in je kruipruimte en je benedenvloer. Daardoor geniet je van een hoger rendement. Deze methode is het meest geschikt als je je vloer volledig renoveert (langs boven) of als je kruipruimte voldoende toegankelijk is (langs onder).

    Kies ik best voor isolatiekorrels in de kruipruimte of voor vloerisolatie? Dat hangt dus van jouw situatie af. Een isolatiespecialist komt graag bij je langs en stelt dan een oplossing op maat voor. Ontvang gratis advies op maat!



  • Zijn vloerisolatie korrels mogelijk in mijn kruipruimte?

    In de eerste plaats moet je kruipruimte goed toegankelijk zijn. Is er geen kruipluik aanwezig? Dan kan de vakman ook een gat maken in je vloer of muur. Daarnaast moet die kruipkelder ook een minimale hoogte hebben van 35 à 40 cm. Voor een goed rendement heb je namelijk een laag met isolatiekorrels van 30 à 35 cm nodig.

    Benieuwd of jij je kruipruimte kan isoleren met korrels? Vraag dan zeker om een grondige analyse van jouw kruipkelder door een ervaren isolatiespecialist in je buurt!

Je kruipruimte isoleren met korrels? Vraag dan zeker eerst advies op maat aan een vakman actief in je buurt. Die analyseert niet alleen jouw situatie, maar plaatst je vloerisolatie korrels ook correct en snel. Start je aanvraag hier!

vloerisolatie korrels

 

Voor- en nadelen van vloerisolatie korrels

Naast biofoam of EPS korrels voor je vloerisolatie kan je ook nog kiezen voor andere alternatieven. Om een doordachte keuze te maken, is het aangewezen om de voor- en nadelen van die isolatiekorrels in de kruipruimte tegen elkaar af te wegen. Een overzicht:

 

Voordelen vloerisolatie korrels

  • Hoger woon- en warmtecomfort: door de bodem van je kruipruimte te bedekken met isolatiekorrels maak je die warmer en droger. Zo kan koude vanuit de kruipkelder minder naar boven dringen. Dat resulteert in een hoger wooncomfort door een warmere vloer én minder energiekosten.
  • Budgetvriendelijke isolatiemethode: vloerisolatie korrels kosten niet zoveel in vergelijking met andere materialen. Bovendien gaat de plaatsing ook erg snel dankzij de spuitslang van een vakman. En daarbovenop geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is. Kortom, je kruipruimte isoleren met korrels is een betrekkelijk goedkope isolatiemethode.
  • Vlotte plaatsing: is je kruipruimte goed toegankelijk? Dan moet een vakman enkel nog de biofoam of EPS-parels in die ruimte spuiten met een slang. Er zijn dus geen breekwerken nodig, waardoor de plaatsing op minder dan 1 dag geklaard is.
  • Preventie van vochtproblemen: door een laag isolatiekorrels op de bodem van je kruipruimte kan vocht moeilijker condenseren tegen de onderkant van je benedenvloer. Zo vermijd je schade aan je ondervloer door schimmels, muffe geurtjes, …
  • Geen problemen met opbouwhoogte: isoleer je je vloer langs boven? Dan moet je zeker zijn van voldoende opbouwhoogte. Bij de isolatie van je kruipruimte met korrels moet je daarmee geen rekening houden.
  • Geen ongedierte: een vochtige, niet-geïsoleerde kruipruimte trekt onvermijdelijk muizen, zilvervisjes, motten, … aan. Dankzij biofoam of EPS-korrels vermijd je dat ongedierte zich voortplant onder je vloer.

 

Nadelen vloerisolatie korrels

  • Lager rendement dan echte vloerisolatie: bij bodemisolatie met korrels blijft er altijd een luchtlaagje tussen het isolatiemateriaal en de benedenvloer. Daardoor ligt het rendement iets lager dan bij het isoleren van die vloer zelf (langs boven of onder). Daartegenover staat wel dat isolatiekorrels sneller te plaatsen zijn en je zo dus kosten uitspaart.
  • Kruipruimte moeilijker toegankelijk: na de isolatiewerken is je kruipkelder amper nog toegankelijk. Lopen er kabels of leidingen op de bodem? Dan kan dat vervelend zijn als je die in de toekomst moet vervangen.
  • Niet ideaal bij houten ondervloer: je kruipruimte isoleren met korrels is vooral aangeraden bij een betonnen ondervloer. Bij een houten ondervloer kan het resterende vocht namelijk nog het hout aantasten. Eventueel kan je de planken weghalen en dan tussen de balken isoleren. Vraag zeker advies op maat aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

Hoe vloerisolatie korrels plaatsen?

Je kruipruimte isoleren met korrels is minder eenvoudig dan het lijkt. Voor een optimaal en duurzaam eindresultaat moet je namelijk rekening houden met verschillende aandachtspunten. Daarnaast is ook de nodige gespecialiseerde apparatuur vereist. Een isolatiespecialist volgt doorgaans de volgende stappen:

  1. Kruipruimte analyseren + toegang checken

    Een vakman checkt eerst of de kruipruimte toegankelijk is via een kruipluik. Is dat niet zo?  Dan kan hij een klein gat maken in de zijmuur van je woning of in de vloer. Daarnaast controleert hij ook de staat van je benedenvloer en die van je kruipruimte. Is er bv. sprake van opstijgend vocht? Dan moet je dat vochtprobleem eerst aanpakken.

  2. Eventuele voorbereidende werken uitvoeren

    Een isolatiespecialist begint niet zomaar met het aanbrengen van isolatiekorrels in je kruipruimte. Eerst kijkt hij of het nodig is om puin, stukken hout, … weg te halen. Een egale bodem zorgt namelijk ook voor een egale isolatielaag. Daarnaast controleert hij ook eventuele leidingen, bekabeling, …

  3. Isolatiekorrels in de kruipruimte aanbrengen

    Zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan spuit de vakman met een slang via het kruipluik of een ander gat de vloerisolatie korrels in de kruipruimte. Met een speciaal opzetstuk kan hij de korrels optimaal en gelijkmatig over de bodem verdelen. Is je kruipruimte iets hoger? Dan kan je ook zakken met EPS-parels op de bodem leggen. Al is vloerisolatie tegen de onderkant van je benedenvloer dan een duurzamer alternatief.

  4. Kruipruimte weer mooi dichtmaken

    Als de isolatiekorrels in je kruipruimte aangebracht zijn, volgt enkel nog de afwerking. Heeft de vakman een gat in je muur of vloer moeten maken? Dan maakt hij dat weer mooi dicht. Zo zie je nadien niks meer van de werken.

Op zoek naar een isolatiespecialist in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen via onze offertepagina. Ontvang nu voorstellen op maat!

 

Kosten vloerisolatie korrels

De kosten voor het isoleren van je kruipruimte met isolatiekorrels hangen vooral af van de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de werken (toegankelijkheid van de kruipkelder, ruimen van puin, …). Gemiddeld mag je rekenen op 25 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Benieuwd naar de totaalprijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht die eindprijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

isolatie korrels kruipruimte

 

Alternatieven voor vloerisolatie korrels

Kies je voor een isolatielaag op de bodem van je kruipruimte of aan de onder- of bovenkant van je benedenvloer? En met welke materialen? Naast isolatiekorrels in de kruipkelder zijn er nog verschillende andere mogelijkheden. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Vloerisolatie (langs onder of boven)

Naast de bodem van de kruipruimte kan een isolatiespecialist ook een isolatielaag aanbrengen aan de boven- of onderkant van je vloer. Dat kan met isolatieplaten, spuitisolatie, isolatiebeton…:

  • Vloerisolatie aan de bovenkant: is je vloer niet meer in goede staat? Wil je vloerverwarming leggen? Dan is het beter om je vloer volledig te renoveren en tegelijk dus te isoleren. In dat geval plaatst een vakman een isolatielaag aan de bovenkant van je vloer. Heb je daarbij onvoldoende opbouwhoogte? Dan kan je niet anders dan eerst je vloer laten uitbreken en dan isoleren.
  • Vloerisolatie aan de onderkant: heb je geen vloerrenovatie voor ogen en heb je voldoende plaats in je kruipruimte? Dan kan een vakman een isolatielaag aanbrengen op het kelderplafond. Zo is je vloer ook optimaal geïsoleerd zonder breekwerken, wijzigingen aan deuren en plinten, …

Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Bodemisolatie met andere materialen

Je kan de bodem van je kruipruimte isoleren met isolatiekorrels, maar ook andere materialen zijn mogelijk. Een kort overzicht:

  • Isolatiechips: naast EPS parels als vloerisolatie in de kruipruimte kan je ook kiezen voor isolatiechips in datzelfde materiaal. Zulke chips zijn ook licht en erg vochtbestendig. Ze blijven bv. drijven op stilstaand water zonder hun werkzaamheid te verliezen. Bovendien zijn isolatiechips iets goedkoper dan isolatiekorrels en ze zijn makkelijker te verplaatsen.
  • Schelpen-isolatie: ook schelpen zijn een optie als bodemisolatie in de kruipkelder. Schelpen-isolatie houdt optimaal vocht vast, maar de thermische isolatie is minder goed dan bij isolatiekorrels of -chips. Daarom zijn schelpen vooral een goede keuze bij lage kruipruimtes met behoorlijk veel grondwater.

Richtprijs: 20 à 55 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

TIP: laat je gericht adviseren door een isolatiespecialist!

Kies je best voor vloer- of bodemisolatie? Welke materialen zijn het meest geschikt? En hoe dik moet die isolatielaag zijn? Voor de meest aangewezen oplossing voor jouw situatie laat je je best adviseren door een ervaren isolatiespecialist. Die begeleidt je niet alleen, maar zorgt ook voor een naadloze isolatielaag met een optimaal rendement.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Voor advies en prijzen op maat kan je terecht bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten