Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloer laten isoleren

Vloerisolatie is ideaal voor een lagere energierekening en warme voeten in de winter. Ben je geen doorgewinterde doe-het-zelver en wil je jouw vloer laten isoleren? Dan kan je terecht bij een erkende specialist. Die bepaalt dan de beste oplossing en voert het werk uit volgens de regels van de kunst. Ontdek hier alles over de mogelijke opties, de gangbare werkwijzen van een expert en de gemiddelde prijzen.

Ga snel naar:
Hoe mijn vloer laten isoleren?
Vloer laten isoleren: kosten
Werkwijze isolatiespecialist
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang gratis en snel offertes

 

 

Waarom mijn vloer laten isoleren door een expert?

Kies je voor een isolatiespecialist? Dan kies je voor kwalitatieve vloerisolatie op maat. Daarnaast geniet je nog van een aantal andere voordelen. Denk aan…

 • Best mogelijke rendement: door je vloer te laten isoleren, ga je warmteverlies tegen en moet je minder stoken. Met een expert ben je bovendien zeker van een naadloze isolatielaag en een optimaal eindresultaat.
 • Meer warmtecomfort: een geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat koude lucht uit de kelder, de kruipruimte of de onderliggende grondlaag niet naar boven trekt. Zo blijft je vloer lekker warm en hoef jij je pantoffels niet uit de kast te halen.
 • Correcte plaatsing: een isolatiespecialist heeft zijn titel verdiend en weet wat die doet. Die expertise vertaalt zich onder andere naar de keuze voor het meest geschikte isolatiemateriaal, een naadloze plaatsing, een propere afwerking, …
 • Meerdere financiële voordelen: een vloer laten isoleren is duurder dan wanneer je het werk zelf verricht, maar het scheelt minder dan je zou denken. Zo kom je met een expert in aanmerking voor meerdere financiële voordelen die je als doe-het-zelver niet krijgt. Denk daarbij aan de Mijn VerbouwPremie, het verlaagde btw-tarief van 6%, …

Overtuigd van de meerwaarde van een ervaren isolatiespecialist? Dan is het tijd om offertes te vergelijken! Zo kan je makkelijk adviezen en prijzen naast elkaar leggen en het juiste vakbedrijf kiezen voor jouw project. Start je aanvraag hier

vloerisolatie laten doen

 

Hoe mijn vloer laten isoleren?

Je hebt 2 opties als je kiest voor vloerisolatie: langs onder of langs boven isoleren. Hieronder bespreken we beide werkwijzen in detail.

 

OPTIE 1: vloer laten isoleren langs onder

Doorgaans laat je jouw vloer langs onder isoleren als deze nog in goede staat verkeert. Dit is een eenvoudige isolatiemethode waarbij de expert het materiaal direct tegen het plafond van de kruipruimte of kelder bevestigt. Hierbij zijn de volgende aandachtspunten van belang:

 • Hoogte van de kruipruimte/kelder: om je kruipruimte te laten isoleren moet deze minstens 45 cm hoog zijn. Anders is de ruimte niet toegankelijk en is het plaatsen van isolatiemateriaal niet mogelijk. Bij zo’n kleine kruipruimte kies je eerder voor vloerisolatie langs boven, eventueel gecombineerd met bodemisolatie.
 • Isolatiemateriaal: experts maken meestal gebruik van spuitisolatie, vooral als er veel leidingen langs het plafond van de kelder lopen en de hoogte beperkt is. Denk bv. aan PUR-schuim, icynene als je een houten vloer wilt laten isoleren, … Andere opties zijn kunststof isolatieplaten of -dekens van minerale wol. Waar je met isolatieplaten snel meters maakt, zijn isolatiedekens beter geschikt voor oneven oppervlakken.
 • Type vloer: vooral bij een benedenvloer direct boven een kruipruimte moet je goed rekening houden met het materiaal waaruit deze bestaat. Zo is een houten vloer gevoelig voor vocht en mag je alleen gebruik maken van icynene om deze te isoleren (vanwege de open celstructuur). Is het een betonnen vloer? Dan heb je veel meer opties, variërend van PUR-schuim tot glaswol.
 • Ventilatie in de kelder: isolatie gaat altijd hand in hand met goede ventilatie. En vooral in een kelderruimte. Vocht in deze ruimte kan namelijk condenseren en het isolatiemateriaal aantasten. Een goede oplossing is om ventilatieroosters te laten plaatsen onderaan je gevel. Je kan ook nog kiezen voor een bodemfolie, die de hoeveelheid condensatievocht vermindert.

 

OPTIE 2: vloer laten isoleren langs boven

Is je vloer sterk verouderd en is het tijd voor een grondige renovatie? Of heb je net een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is vloerisolatie langs boven de beste keuze. Bij bestaande bouw moet je dan wel de huidige vloer laten uitbreken en zullen de kosten hoger zijn, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Hieronder nog een aantal aandachtspunten:

 • Opbouwhoogte van de vloer: een isolatielaag langs boven zorgt ervoor dat je vloer hoger komt te liggen. En dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen bij het openen en sluiten van je deuren. Een expert let erop dat deze opbouwhoogte beperkt blijft, bv. door een materiaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde. Hoe hoger deze waarde, hoe dunner de benodigde isolatielaag.
 • Geschikte isolatiematerialen: de beste optie voor een isolatielaag langs boven is een drukvast materiaal met een hoge isolatiewaarde. Goede keuzes zijn bv. PUR-schuim en drukvaste, harde isolatieplaten uit PIR.
 • Vloerisolatie en -verwarming: kan je vloerisolatie aan de bovenkant combineren met vloerverwarming? Zeker! Het is zelfs aan te raden, aangezien opgewekte warmte zo langer in de woning blijft hangen. Het isolatiemateriaal laat je dan plaatsen onder de vloerverwarming. Let op: ook hier is de opbouwhoogte uiteraard een belangrijke factor.

 

CONCLUSIE: hoe laat ik mijn vloer het best isoleren?

Een isolatiespecialist kiest er doorgaans voor om een vloer langs onder te isoleren. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger. Is die methode geen optie, bv. omdat de kruipruimte niet toegankelijk is of als de vloer in slechte staat verkeert? Dan kies je eerder voor een vloerrenovatie en laat je de vloer langs boven isoleren.

TIP: wat je ook kiest, laat het werk altijd uitvoeren door een erkende specialist. Zo ben je zeker van gericht advies, prijzen op maat, … Vergelijk ervaren experts actief in je buurt.

 

Vloer laten isoleren: kosten

Hoeveel geld kost het om je vloer te laten isoleren door een expert? Je mag rekenen op € 15 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Het bedrag varieert dus behoorlijk, vooral per materiaal en werkwijze. Daarnaast kunnen er nog aanvullende kosten bijkomen, bv. voor breekwerken als je langs boven isoleert. Hieronder nog enkele richtprijzen op een rij:

Hoe vloer laten isoleren?IsolatiemateriaalGemiddelde kosten per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Vloer laten isoleren langs onderIsolatieplaten€ 15 - 40
Isolatiedekens€ 15 - 30
Spuitisolatie€ 25 - 35
Vloer laten isoleren langs bovenIsolatieplaten€ 15 - 40
Spuitisolatie€ 25 - 35
Isolatiechape€ 25 - 35

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Hoeveel jouw project uiteindelijk kost, is afhankelijk van verschillende factoren en varieert van expert tot expert. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor jouw klus? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze offerteservice.

 

vloer laten isoleren

 

Werkwijze isolatiespecialist

Wat kan je verwachten als je een isolatiespecialist inschakelt voor je vloer? Ook al varieert de werkwijze enigszins per expert kan je altijd uitgaan van de volgende belangrijke stappen:

 

 1. Kennismaking

  Als eerste bespreek je al je wensen met je gekozen isolatiespecialist. Dit gebeurt doorgaans op locatie, zodat de expert in kwestie meteen kan bepalen of je wensen realistisch zijn en hoe hij de klus kan uitvoeren. Is alles duidelijk? Dan legt de expert alles vast in een offerte op maat.

 2. Offerte opstellen

  Na de kennismaking stelt de expert de offerte op. Hierin neemt hij zaken op als de benodigde materialen, de werkwijze, de totale kosten, de verwachte oplevertermijn, … Daarnaast is de garantie een belangrijke factor. Vraag hier dus zeker naar als het niet vermeld staat in jouw offerte.

 3. Vloer isoleren

  Na het tekenen van de offerte is het tijd voor de geplande isolatiewerken. Voor vloerisolatie langs onder kan de expert het isolatiemateriaal direct tegen het plafond van de (kruip)kelder bevestigen. Voor isolatie langs boven moet die eerst nog de bestaande vloer uitbreken. Daarna brengt de specialist het materiaal aan, gevolgd door een nieuwe vloerbedekking.

Meer weten over de werkwijze van een isolatiespecialist? Vraag dan advies aan experts zélf! Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere vakmensen actief in je buurt. Begin nu met vergelijken.

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Vloerisolatie kan je op meerdere manieren aanpakken. Heb je nog vragen over hoe je jouw vloer best laat isoleren? Of ben je benieuwd naar hoe rendabel het eigenlijk is? Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen: • Hoe kies ik een vakspecialist?
  Dat doe je door offertes te vergelijken. Kies hierbij niet zomaar voor de aanbieding met de laagste prijs, maar kijk ook naar andere factoren. Bekijk wat is opgenomen in elke offerte, vergelijk op basis van voorgestelde materialen en werkwijzen, … Eigenlijk komt dan pas de prijs aan bod. Zo verzeker je jezelf van een eindresultaat waar je tevreden over kan zijn.


 • Kom ik met vloerisolatie in aanmerking voor een premie?
  Jazeker! Denk bijvoorbeeld aan de Mijn VerbouwPremie, waarmee je tot maar liefst 50% van de investering terug kan krijgen. Mits je aan de voorwaarden voldoet natuurlijk. Voor vloerisolatie in huizen ouder dan 10 jaar heb je daarnaast ook nog recht op een verlaagd btw-tarief van 6% op alle materiaal- en arbeidskosten. Een isolatiespecialist legt je precies uit op welke financiële voordelen je allemaal aanspraak maakt.


 • Hoeveel bespaar ik met vloerisolatie?
  Hoeveel je precies bespaart varieert flink en is afhankelijk van de gasprijs, maar gemiddeld is een slecht geïsoleerde vloer verantwoordelijk voor zo’n 10% van je totale warmteverlies. Naast je dak, kozijnen en beglazing is dit dus een van de grootste boosdoeners voor je energiefactuur.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten