Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Laat je vloerisolatie plaatsen in je nieuwbouw of in het kader van een renovatie? Of is je huidige vloer al geïsoleerd? Dan kan je ook vloerverwarming laten leggen om te genieten van een lagere energiefactuur, een zalig wooncomfort, minder lucht- en stofcirculatie, … Maar welke soorten vloerisolatie zijn geschikt voor vloerverwarming? Hoe dik moet die isolatielaag zijn en wat zijn de kosten? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten vloerisolatie bij vloerverwarming
Kosten vloerisolatie voor vloerverwarming
Dikte vloerisolatie bij vloerverwarming
Voordelen van een isolatiespecialist
Vraag gratis je offertes aan

 

Waarom vloerisolatie bij vloerverwarming?

Is vloerisolatie plaatsen bij vloerverwarming nuttig? Absoluut. Meer zelfs, een laag vloerisolatie onder je vloerverwarming is sterk aangeraden. Zo kan je rekenen op:

 • Minder warmteverlies: vloerisolatie bevindt zich onder de vloerverwarming. Zo voorkom je dat de warmte van je vloerverwarming ontsnapt naar beneden toe. Belangrijk: de vloerisolatie kan op je draagvloer liggen (vloer isoleren langs boven), maar ook tegen het plafond van je kruipruimte (vloer isoleren langs onder).
 • Lagere energiefactuur: minder warmteverlies via je vloer betekent ook dat je minder moet stoken. Met vloerisolatie onder je vloerverwarming kan je dus flink besparen op je energiefactuur.
 • Hoger woon- en warmtecomfort: dankzij vloerisolatie kan je vloerverwarming de warmte gelijkmatig en efficiënt afgeven in je woning. Zo geniet je altijd van een behaaglijke stralingswarmte en lekker warme voeten.
 • Preventie van vochtproblemen: met een goed geïsoleerde vloer vermijd je mogelijke problemen door opstijgend vocht of condensatievocht.

vloerverwarming vloerisolatie

 

Soorten vloerisolatie bij vloerverwarming

Vloerverwarming zonder vloerisolatie is geen goed idee. Zeker niet als je optimaal van een energiezuinige vloerverwarming wil genieten. Maar voor welke soorten vloerisolatie kan je kiezen bij vloerverwarming? We zetten de mogelijke isolatiematerialen kort op een rij:

 

1. Gespoten PUR bij vloerverwarming

Een isolatiespecialist spuit PUR-schuim eenvoudig en snel op je draagvloer of tegen het plafond van je kruipruimte met een speciaal pistool. Bovendien dicht deze spuitisolatie alle kieren, spleten en hoeken perfect. Zo ben je zeker van een optimaal sluitende isolatieschil zonder koudebruggen. Er is ook geen extra uitvullaag voor je leidingen nodig.

Let op: bij vloerisolatie langs boven met een vakman het uitgeharde PUR-schuim goed opschuren. Zo krijg je een egaal oppervlak om je vloerverwarmingssysteem op te laten plaatsen.

Wanneer toepassen? vloerisolatie langs boven en vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte)
Prijs
: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Isolatieplaten bij vloerverwarming

Vloerverwarming op kunststof isolatieplaten komt vaak voor. De platen bestaan uit verschillende materialen, elk met hun eigen kenmerken en isolatiewaarde:

 • PUR- en PIR-isolatieplaten: deze isolatieplaten hebben de hoogste isolatiewaarde. Ze zijn drukvast, licht en erg duurzaam. Dankzij de hoge isolatiewaarde haal je met een beperkte dikte trouwens een even goede of betere thermische isolatie dan bij andere isolatiematerialen.
 • EPS- en XPS-isolatieplaten: deze piepschuim isolatieplaten halen een lagere isolatiewaarde dan PUR en PIR, maar ze zijn wel goedkoper. Ze zijn dan ook vooral een goede keuze als de laagdikte geen rol speelt. EPS heeft een bolletjesstructuur en XPS een schuimstructuur. Daardoor zijn XPS-platen drukvaster.

Wanneer toepassen? vloerisolatie langs boven en vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte)
Prijs
: € 20 à 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Isolatiechape bij vloerverwarming

Isolatiechape bevat isolatiemateriaal in de samenstelling. Naargelang de situatie kan je zo’n chape als alternatief gebruiken voor vloerisolatie of gecombineerd met andere isolatiematerialen. Voor een optimale vloerisolatie geniet die laatste optie de voorkeur. Er bestaan verschillende soorten isolatiechape, maar met vloerverwarming zijn chapes met polystyreenkorrels of PUR-granulaten het meest aangeraden.

Wanneer toepassen? vloerisolatie langs boven
Prijs
: € 30 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Wat is de beste vloerisolatie voor mijn vloerverwarming?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Gaat het om een nieuwbouw- of een renovatieproject? Hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Welk vloerverwarmingssysteem wil je laten plaatsen? Een isolatiespecialist analyseert jouw situatie en geeft je advies op maat over de mogelijkheden voor jouw project. Zo maak je een doordachte keuze tegen de juiste prijs.

Let op, vloerverwarming en vloerisolatie worden geplaatst door andere vakmannen. Stem de adviezen dus zeker op elkaar af.

Benieuwd naar de beste keuze voor jouw project? Maak gebruik van de gratis offerteservice en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

Kosten vloerisolatie voor vloerverwarming

De prijs voor je vloerisolatie hangt voornamelijk af van het soort isolatie, de oppervlakte en de complexiteit van de plaatsing. Enkele richtprijzen per type vloerisolatie:

Type vloerisolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PUR-spuitisolatie€ 25 à 35
Isolatieplaten€ 20 à 25
Isolatiechape€ 30 à 35

Hoe bereken ik de prijs voor mijn project? bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor vloerisolatie, excl. de kosten voor je vloerverwarming. Ontvang je graag meer informatie omtrent de meest geschikte vloerisolatie voor jouw project en bijhorende prijs? Maak dan zeker gebruik van onze gratis offerteservice.

 

vloerisolatie vloerverwarming

Dikte vloerisolatie bij vloerverwarming

Hoe dik moet je de vloer nu precies isoleren om optimaal van je vloerverwarming te kunnen genieten? Dat hangt af van verschillende factoren:

 

1. Renovatieproject of nieuwbouw

Gaat het om een renovatie en wil je in aanmerking komen voor de vloerisolatie premie? Dan moet de minimale warmteweerstand van je vloerisolatie (R-waarde) minstens 2 m²K/W bedragen. Bij nieuwbouw liggen de vereisten hoger om tegemoet te komen aan de BEN-norm. Een voorbeeld: bij een renovatie moet de dikte van je laag gespoten PUR min. 6 cm bedragen en bij een nieuwbouw gaat het om min. 10 à 11 cm.

TIP: wil je zeker zijn van de juiste dikte van je vloerisolatie voor je vloerverwarming? Vraag dan zeker advies op maat aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

2. Beschikbare opbouwhoogte

Hoeveel ruimte heb je ter beschikking voor de opbouw van je vloer? Vooral bij renovatieprojecten is deze factor bepalend. PUR-schuim en PUR- of PIR-isolatieplaten zijn door hun hoge isolatiewaarde de ideale keuze als de opbouwhoogte beperkt is. Je moet namelijk minder dik isoleren in vergelijking met bv. EPS-platen. Heb je een kruipruimte? Dan kan je ook overwegen om je vloer via die kruipruimte te isoleren.

 

3. Type isolatie

Het soort isolatiemateriaal bepaalt de dikte van je vloerisolatie voor vloerverwarming. Bij een materiaal met een hoge isolatiewaarde (bv. PIR-platen) moet je minder dik isoleren dan bij een materiaal met een lagere isolatiewaarde (bv. EPS-platen). Kortom, hoe beter je gekozen materiaal isoleert, hoe dunner je laag vloerisolatie voor je vloerverwarming mag zijn.

 

Hoe ben ik zeker van de juiste vloerisolatie dikte?

Wil je zeker zijn van de juiste vloerisolatie dikte op maat van jouw situatie en wensen? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Die kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste oplossing voor jouw project.

Vergelijk offertes van verschillende isolatie-experten: zo kan je gericht hun adviezen, werkwijzen en voorgestelde isolatiematerialen + vloerisolatie diktes vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende isolatie-experten via onze offerteservice.

 

Waarom vertrouwen op een isolatie-expert?

Het plaatsen van vloerisolatie voor je vloerverwarming is een klus die de nodige ervaring vereist. Daarom doe je best een beroep op een ervaren vakman. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw project? Wat is de vereiste dikte? Hoe zit het met je totale vloeropbouw? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat.
 • Kwalitatieve materialen: een isolatie-expert werkt enkel met kwalitatieve isolatiematerialen. Daardoor mag je rekenen op een optimaal eindresultaat.
 • Vlotte & correcte plaatsing: dankzij zijn expertise staat je vakman garant voor een kwalitatieve plaatsing van je vloerisolatie. Indien nodig zal hij ook de ondervloer voorbereiden om je isolatie netjes en professioneel te kunnen plaatsen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je voor zowel materiaal- als arbeidskosten genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%. Als je zelf je vloer isoleert, betaal je op de verschillende kosten het standaard btw-tarief van 21%.

 

Offertes vergelijken = besparen

Wist je dat je behoorlijk wat kan besparen door offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen? Zo kan je niet alleen verschillende adviezen en prijzen vergelijken, maar ook materialen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … naast elkaar leggen. Op deze manier maak je de beste keuze tegen een correcte prijs.

Vrijblijvend advies & offertes vergelijken? Ontvang gratis offertes van vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten