Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder isolatie

Moet je je kelder isoleren of niet? Als vloerisolatie langs boven geen optie is, vormt kelder isolatie zeker een volwaardig alternatief. Je kan je kelderplafond isoleren, maar ook je keldervloer isoleren is aanbevolen in bepaalde situaties. Welke optie kies jij nu het best? Na het lezen van dit artikel kan je vast en zeker een weloverwogen beslissing nemen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: kelder isolatie via het plafond
OPTIE 2: kelder isolatie via de bodem
CONCLUSIE: welke kelderisolatie kies ik best?

Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

 

Waarom laat ik best kelder isolatie plaatsen?

Heb je geen vloerrenovatie voor ogen? En heb je onvoldoende opbouwhoogte om isolatie bovenop je huidige vloer te plaatsen? Geen enkel probleem, dan kan je ook kelderisolatie laten aanbrengen. Of het nu gaat om kelder isolatie tegen het plafond of op de bodem van je kelder, bij beide werkwijzen geniet je van de volgende voordelen:

 • Hoger woon- en warmtecomfort: laat je je vloer isoleren via je kelder? Ook dan heb je veel minder last van warmtelies en voelt je vloer veel warmer aan. Kortom, je geniet optimaal van lekker warme voeten en een constantere temperatuur in je woning.
 • Lagere energiefactuur: minder warmteverlies staat automatisch gelijk met minder stoken. Kelder isolatie is dus niet alleen een zegen voor je wooncomfort, maar ook voor je energiefactuur.
 • Geen vochtproblemen in de kelder: dankzij isolatie tegen het kelderplafond voorkom je dat vocht condenseert tegen de onderkant van je benedenvloer. Heb je dan weer last van grondwater op je kelderbodem? Dan vormt een stevige laag bodemisolatie een echte meerwaarde. Naast isolatie zorg je trouwens best ook voor voldoende ventilatie in je kelder.
 • Vlotte plaatsing zonder breekwerken: je kelder isoleren aan de binnenzijde gaat erg snel en vergt geen sloopwerken. Op minder dan 1 dag is je kelder optimaal geïsoleerd. Daardoor betaal je ook behoorlijk weinig arbeidskosten voor een dergelijk project.
 • Geen zorgen over opbouwhoogte: isolatie bovenop je huidige vloer is niet vanzelfsprekend. Bij een te dikke isolatielaag moet je al snel je deuren, plinten, … aanpassen. Over dergelijke werken moet je je geen zorgen maken bij kelder isolatie. Je vloer blijft helemaal onaangeroerd.

Keldervloer of kelderplafond isoleren? Voor een optimaal eindresultaat tegen een scherpe prijs werk je best samen met een ervaren isolatiespecialist. Start je gratis aanvraag hier!

 

OPTIE 1: kelder isolatie via het plafond

kelder isolatie

Is je (kruip)kelder goed toegankelijk en ook hoger dan 40 cm? Dan kan je in de meeste gevallen vloerisolatie laten aanbrengen tegen je kelderplafond. Zo kan de koude uit je kelder niet naar boven dringen en verlies je geen warmte van je bewoonde ruimtes naar onder.

 

Mogelijke materialen voor de isolatie van je kelderplafond

Laat je isolatie aanbrengen tegen je kelderplafond? Dan heb je doorgaans de keuze tussen 3 soorten isolatie: harde, drukvaste isolatieplaten, spuitisolatie of isolatiedekens van minerale wol. Een kort woordje uitleg bij deze opties:

 1. Drukvaste isolatieplaten: is je kelderplafond egaal en lopen er geen kabels en buizen op? Dan is het mogelijk om harde, kunststof isolatieplaten tegen dat plafond te verankeren. Let wel op: zulke platen zijn moeilijker om te hanteren dan bv. spuitisolatie, zeker in kleine en lagere ruimtes.
 2. Spuitisolatie: de snelste methode om het plafond van je kelder te isoleren is ongetwijfeld spuitisolatie. Een isolatiespecialist kan dat materiaal namelijk makkelijk rond buizen en leidingen aanbrengen. Bij een betonnen ondervloer is PUR-schuim een populaire keuze en bij houten vloeren is het ademende icynene de meest aangewezen optie. De dikte van de isolatielaag bepaal je bovendien helemaal zelf.
 3. Isolatiedekens: naast het gespoten icynene zijn bij houten vloeren ook isolatiedekens van minerale wol nog een mogelijkheid. Een vakspecialist kan die relatief vlot aanbrengen tussen de houten balken van je benedenvloer. Rotswol en glaswol zijn namelijk erg flexibel. Ook hier kan het vocht ontsnappen uit het isolatiemateriaal, waardoor je vochtproblemen voorkomt.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist analyseert eerst jouw kelderplafond en stelt dan het meest aangewezen isolatiemateriaal voor. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Prijs kelderplafond isoleren

De precieze kosten voor kelder isolatie hangen vooral af van het gekozen materiaal, en liggen tussen € 20 – 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Maar daarnaast spelen natuurlijk ook de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, de complexiteit van de isolatiewerken, … een rol. Een overzicht met prijzen per materiaal:

Type isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Harde isolatieplaten€ 20 à 45
PUR-schuim€ 30 à 40
Icynene€ 25 à 40
Minerale wol € 20 à 35

Een totaalprijs voor jouw project? Geen probleem, je kan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere experts in je buurt via onze offerteservice. Zo vergelijk je niet alleen de prijzen voor kelderisolatie, maar ook adviezen, materialen, werkwijzen, … Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: kelder isolatie via de bodem

kelderisolatie

Heb je eerder een lage kruipkelder met weinig ruimte om te manoeuvreren? Dan is de isolatie van je kelderplafond allicht niet mogelijk. Gelukkig bestaat er ook in deze situatie een goede oplossing: bodemisolatie. Hierbij brengt een vakspecialist isolatiemateriaal aan op de vloer van je kelder met een speciale slang.

 

Mogelijke materialen voor de isolatie van je keldervloer

De vloer of het plafond van je kelder isoleren zijn 2 verschillende projecten. Ze vergen dus ook andere materialen voor een optimaal eindresultaat. Welke soorten isolatie zijn dan het meest geschikt om je keldervloer te isoleren? We zetten de 3 meest populaire opties kort op een rij:

 1. Isolatieparels: dit zijn bolletjes van piepschuim die uitstekend geschikt zijn voor erg lage kruipkelders. Deze EPS-parels zijn namelijk erg licht en een vakspecialist kan ze vlot in je kruipruimte inblazen. Bovendien zijn isolatieparels goed bestand tegen schimmels en rot. Staat er grondwater in je kruipkelder? Dan blijven ze gewoon drijven en verliezen ze hun isolerende werking niet.
 2. Isolatiechips: ook isolatiechips uit EPS kan een expert makkelijk op je kelderbodem aanbrengen. Net als EPS-parels zijn die relatief licht en ook vochtwerend. Heb je een minder lage kruipruimte? Dan kies je beter voor zulke chips. Je kan ze, indien nodig, namelijk makkelijker verplaatsen. Zo blijft je kruipkelder beter toegankelijk in vergelijking met isolatieparels.
 3. Schelpen-isolatie: dit type isolatie bestaat uit ontgonnen zee-schelpjes. Die houden in eerste instantie optimaal het vocht in je kelder vast. Het isolerende vermogen ligt dan weer lager in vergelijking met isolatieparels en -chips. Schelpen-isolatie is dus vooral geschikt als er behoorlijk wat grondwater in je kruipkelder staat. Hou er ook rekening mee dat de schelpen minstens 10 cm boven dat grondvochtniveau moeten uitsteken.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist analyseert eerst jouw kelderbodem en stelt dan het meest aangewezen isolatiemateriaal voor. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Prijs keldervloer isoleren

Ook voor het isoleren van je keldervloer verschillen de prijzen naargelang het materiaal, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je hiervoor rekenen op € 20 – 55 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Een kort overzicht:

Type isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieparels€ 25 à 35
Isolatiechips€ 20 à 30
Schelpen-isolatie€ 35 à 55

TIP: de kosten kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Daarom leg je best de voorstellen van meerdere experts naast elkaar. Zo kan je al hun kostenposten vergelijken, net als hun advies voor jouw isolatieproject. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: welke kelder isolatie kies ik het best?

Wil je graag je vloer isoleren via de kelder? En twijfel je nog of je best kiest voor de isolatie van je kelderplafond of je keldervloer? De juiste keuze hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Toegankelijkheid van de (kruip)kelder: dit is allicht het belangrijkste criterium om de werkwijze van je kelderisolatie te bepalen. Is je kelder toegankelijk genoeg? Dan laat je het isolatiemateriaal doorgaans beter tegen het kelderplafond aanbrengen. Zo haal je namelijk een hoger rendement en heb je minder warmteverlies. Bodemisolatie is dan weer vooral geschikt voor lage kruipkelders.
 • Vochtproblemen in de kelder: staat er behoorlijk wat grondwater in je kelder? Dan is het in de meeste gevallen aangeraden om bodemisolatie te laten aanbrengen in je kelder. Zo kan dat vocht moeilijker verdampen en voorkom je schimmels en rot. Gaat het slechts om een klein beetje grondvocht? Dan kan je ook vloerisolatie tegen je kelderplafond combineren met een bodemfolie.
 • Beoogd rendement van de isolatie: kelder isolatie via het kelderplafond haalt sowieso een beter rendement dan via de keldervloer. Bij bodemisolatie zit er namelijk nog een luchtlaagje tussen de isolatie en de onderkant van de benedenvloer. Dat is niet het geval als je je kelderplafond isoleert. Bij die laatste methode is de benedenvloer zelf mee geïsoleerd.
 • Type benedenvloer: bij een houten ondervloer is bodemisolatie duidelijk minder aangewezen. Je loopt namelijk het risico dat resterend vocht alsnog het hout op termijn begint aan te tasten. Zo’n type vloer laat je, indien mogelijk, dus best isoleren door isolatie aan te brengen tegen je kelderplafond.

 

TIP: laat je kelder eerst analyseren door een vakspecialist!

Wil je 100% zeker zijn van de beste methode om je kelder te isoleren? Dan laat je best een isolatiespecialist langskomen voor een gratis inspectie. Na zijn analyse geeft zo’n expert je namelijk advies over de meest aanbevolen oplossing voor jouw kelder. Bovendien isoleert zo’n vakspecialist je kelder volgens de regels van de kunst en betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten (als je woning minstens 10 jaar oud is).

Vrijblijvend in contact komen met isolatiespecialisten in je buurt? Geen probleem, daarvoor moet je alleen het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten