Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Icynene vloerisolatie

Icynene is een vaak gebruikt isolatieschuim voor vloeren. Dit isolatiemateriaal staat vooral bekend om zijn milieuvriendelijkheid en dampopen structuur. Maar icynene vloerisolatie heeft daarnaast nog tal van andere voordelen. Wat zijn die nu precies? Wat kost je vloer isoleren met icyene? Kan je icynene bij alle soorten vloeren gebruiken? En wat zijn de alternatieven voor dit isolatieschuim? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen vloerisolatie icynene
Toepassingen icynene
Prijs icynene vloerisolatie
Alternatieven voor icynene
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is icynene vloerisolatie?

Icynene is een PU-isolatieschuim (polyurethaan) met een open celstructuur. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Canada en is een veel gebruikt materiaal voor de isolatie van vloeren, maar ook muren, gevels en daken. Icynene isolatie is een watergespoten product zonder schadelijke gassen, wat het een milieuvriendelijk alternatief maakt voor PUR-schuim. Het materiaal komt vooral vaak voor bij houten vloeren, omdat het dampopen en luchtdicht is.

Je vloer isoleren met icynene? Dan moet je een erkende isolatiespecialist inschakelen. Het plaatsen van icynene vloerisolatie moet onder bepaalde veiligheidsvoorschriften gebeuren. Via onze offerteservice kom je in contact met 2 à 3 isolatiespecialisten in je buurt en kan je makkelijk offertes vergelijken. Start je aanvraag hier.

icynene vloerisolatie

 

Voordelen icynene vloerisolatie

Kies je voor icynene als vloerisolatie? Dan geniet je van tal van interessante voordelen. We sommen de belangrijkste hieronder even op:

  • Dampopen en luchtdicht: dankzij zijn open celstructuur is icynene een dampopen, ademend isolatiemateriaal. Daardoor kan vocht goed ontsnappen. Tegelijk is het ook luchtdicht, waardoor er minder risico is op koudebruggen.
  • Milieuvriendelijk: icynene is een isolatieschuim op watergeblazen basis. Dat betekent dat er tijdens het uitzetten geen schadelijke of milieubelastende gassen vrijkomen. Bovendien is icynene ook ozonvriendelijk en recycleerbaar.
  • Lange levensduur: doordat vocht kan ontsnappen, is icynene ook goed bestand tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarnaast heeft icynene isolatie ook een vrij lange levensduur.
  • Makkelijk te plaatsen: icynene is een soepel en licht isolatieschuim. Daardoor is het erg geschikt om ook moeilijke plekken zoals kleine hoeken, kieren en spleten op te vullen. Het resultaat is een naadloze isolatielaag voor je vloer.
  • Goede isolatiewaarde: icynene isolatie heeft een Lambda waarde van 0,0355 à 0,038 W/mK en een Rd-waarde van 3,6 bij een dikte van 12 cm. Het is dus een materiaal met een erg goede thermische isolatie.

 

Toepassingen icynene isolatie

In principe is icynene isolatie geschikt voor alle soorten vloeren: zowel houten als betonnen vloeren en zowel zolder-, tussen- als benedenvloeren. Toch zijn er bepaalde toepassingen waar icynene nog meer aangeraden is dan bij andere. Een kort overzicht:

 

TOEPASSING 1: icynene voor houten vloer

Icynene schuim is bijzonder geschikt voor de isolatie van houten vloeren. Dat heeft vooral te maken met het dampopen, ademende karakter. Bij houten vloeren is het belangrijk dat vocht makkelijk kan ontsnappen om houtrot, schimmels, ongedierte… te vermijden. En dat is net waar icynene vloerisolatie zo sterk in is. PUR-schuim daarentegen is een dampdicht isolatiemateriaal en is dus niet geschikt voor houten vloeren.

 

TOEPASSING 2: icynene voor benedenvloer langs onder

Icynene is ook ideaal voor de isolatie van je vloer via de kruipruimte. Dat komt omdat het makkelijk aan te brengen is en zich snel zal hechten aan je kelderplafond. Door de soepelheid van het materiaal kan je het ook rond buizen en leidingen gebruiken. Heb je een houten plafond in je kruipruimte? Dan is icynene het meest aangewezen materiaal. Is dat niet het geval? Dan kan je ook kiezen voor PUR-schuim. Ook dit schuim is snel aan te brengen, maar het is wel minder milieuvriendelijk dan isolatie met icynene.

 

Ontvang advies op maat van een isolatiespecialist!

Benieuwd of icynene isolatie ook geschikt is voor jouw vloer? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat, op basis van jouw situatie en wensen. Hij weet welke materialen mogelijk zijn en zorgt ook voor een correcte plaatsing van de isolatie. Vergelijk ook zeker adviezen van verschillende isolatiespecialisten om een doordachte keuze te kunnen maken voor de isolatie van jouw vloer. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Icynene vloerisolatie prijs

De prijs voor icynene vloerisolatie is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Denk maar aan de dikte van de isolatielaag, de oppervlakte van de te isoleren vloer, de staat van je vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken… Gemiddeld kan je voor icynene vloerisolatie rekenen op een prijs van € 30 à 35 per m² voor 10 cm dikte (excl. btw en incl. plaatsing).

TIP: wil je graag de exacte prijs kennen voor jouw icynene vloerisolatie? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. De totaalprijzen kunnen namelijk ook verschillen van expert tot expert. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Druk de kosten voor icynene vloerisolatie met premies!

Als je je vloer laat isoleren met icynene zijn er verschillende premies en financiële voordelen waarop je aanspraak kan maken:

  • Mijn VerbouwPremie: de Mijn VerbouwPremie zal maximum 50% van je totale eindfactuur bedragen. Om aanspraak te maken op deze premie moet je woning minstens 15 jaar oud zijn.
  • EPC-labelpremie: als je enkele energetische renovaties uitvoert, waaronder het isoleren van je vloer, kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Hierbij moet je kunnen aantonen dat je woning door de renovaties een hoger EPC label haalt.
  • Verlaagd btw-tarief: laat je je vloer isoleren met icynene en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. En dat voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

Meer informatie? Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de mogelijke premies en financiële voordelen. Bovendien helpt hij je ook bij de aanvraag ervan. Vind een geschikte isolatiespecialist via onze offerteservice.

 

 

vloerisolatie icynene

 

Alternatieven voor vloerisolatie met icynene

Nog niet zeker of icynene de meest geschikte isolatie is voor jouw vloer? Er zijn ook nog verschillende andere opties die je kan gebruiken. We zetten hieronder enkele alternatieven op een rijtje:

 

1. Gespoten PUR schuim

PUR-schuim is een andere veelgebruikte vorm van spuitisolatie. Het grootste voordeel van PUR is de hoge isolatiewaarde. Die is nog beter dan bij icynene. Daarnaast is PUR-schuim ook vlot aan te brengen en kan je er oneffenheden mee wegwerken. Het grootste verschil met icynene is dat PUR-schuim dampdicht is en daardoor niet geschikt voor elk type vloer. Verder is het minder milieuvriendelijk dan icynene. Bij het aanbrengen komen er namelijk chemische stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn.

Wanneer geschikt? PUR-schuim is erg geschikt voor vloeren waar de isolatielaag best zo dun mogelijk is. Voorbeelden zijn de isolatie van een benedenvloer langs boven of de isolatie van een betonnen tussenvloer.

 

2. Isolatieplaten

Is de te isoleren oppervlakte redelijk effen? Dan kan je er ook voor kiezen om je vloer te isoleren met isolatieplaten. Je kan kiezen tussen PIR, PUR, XPS, EPS, … Belangrijk voor de isolatie van je vloer met isolatieplaten is dat de platen een hoge drukkracht hebben en waterafstotend zijn. Isolatieplaten kan je snel plaatsen en ze zijn beschikbaar in verschillende groottes en diktes. Het nadeel van isolatieplaten t.o.v. icynene schuim is dat ze minder flexibel zijn, waardoor je moeilijker alle kieren en hoeken kan opvullen.

Wanneer geschikt? Isolatieplaten zijn vooral geschikt als je een vrij effen vloer hebt zonder kleine hoeken. Vooral EPS, PIR en PUR isolatieplaten worden veel gebruikt als vloerisolatie vanwege hun drukvastheid.

 

3. Isolatiechape

Tot slot is ook een isolatiechape een optie om je vloer te isoleren. Hierbij is isolatiemateriaal verwerkt in de dekvloer. Voordelen van een isolatiechape zijn het positieve effect op de akoestiek en de naadloze afwerking ervan. De plaatsing gebeurt ook snel en je kan er buizen en leidingen goed mee wegwerken. Het grote nadeel van een isolatiechape is dan weer dat het op zich geen volwaardige vloerisolatie vormt en je het dus best nog combineert met andere isolatiematerialen.

Wanneer geschikt? Isolatiechapes zijn aangeraden wanneer je ze kan combineren met een ander isolatiemateriaal. Ook wanneer je een dunne isolatielaag zoekt, of oneffenheden en leidingen wil wegwerken, is een isolatiechape een goede keuze.

 

Welke vloerisolatie kies ik best?

Welk isolatiemateriaal nu het meest geschikt is voor de isolatie van jouw vloer hangt af van je persoonlijke situatie. Uit welk materiaal bestaat je vloer? Wat is de staat van je vloer? Hoeveel opbouwhoogte is er beschikbaar? Wat is je budget? Het antwoord op al die vragen zal een rol spelen bij de keuze van het meest aangewezen materiaal voor je vloerisolatie.

Ontvang advies op maat! Een isolatiespecialist verkent jouw situatie en luistert naar je wensen. Op basis daarvan geeft hij je advies op maat en stelt hij het meest aangewezen isolatiemateriaal voor. Vul zeker onderstaand offerteformulier in om in contact te komen met isolatiespecialisten in jouw buurt:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten