Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonnen vloer isoleren

Heb je een betonnen vloer en ben je toe aan meer warmtecomfort en een lagere energierekening? Je betonnen vloer isoleren via de onderzijde of bovenzijde is de oplossing. Met een geïsoleerde betonvloer liggen je stookkosten lager, heb je minder last van koude voeten en ben je milieuvriendelijk bezig. Lees hier hoe je een vloer van beton isoleert, welke materialen geschikt zijn en wat een betonnen vloer isoleren kost.

Ga snel naar:
Hoe betonnen vloer isoleren?
Materialen betonvloer isoleren
Kosten vloerisolatie betonvloer
Zelf betonnen vloer isoleren of vakman?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Waarom betonnen vloer isoleren?

Een betonnen vloer kan zowel verwijzen naar de betonnen constructievloer als de betonnen afwerkingsvloer. Dit artikel behandelt de isolatie van de betonnen constructievloer.

Je betonnen vloer goed isoleren, zorgt voor de volgende voordelen:

 • Lager energieverbruik: je hoeft minder te stoken om de temperatuur in je huis op een aangenaam niveau te houden. Zo bespaar je maandelijks flink op je energierekening.
 • Hoger warmtecomfort: een niet geïsoleerde betonvloer kan warmte niet goed vasthouden. Vooral in de winter voelt de vloer dan al snel te koud aan. Door je betonnen vloer te isoleren, geniet je van een aangenamer warmtecomfort.
 • Minder risico op vochtproblemen: zit er een kruipruimte onder je vloer, dan kan naast kou ook vocht naar boven trekken. Dit vocht kan vervolgens vochtplekken op de muur veroorzaken. Dankzij vloerisolatie verminder je het risico op deze vochtproblemen.
 • Betere energiescore: vloerisolatie draagt bij tot een betere energiescore van je woning. Wil je je woning in de toekomst te verkopen? Dan zorgt een goede energiescore voor een hogere verkoopprijs.

Wil je je betonnen vloer isoleren? Voor een professioneel resultaat, laat je deze klus best over aan een ervaren isolatiespecialist. Vind een vakman in jouw buurt.

vloerisolatie betonvloer

 

Hoe betonnen vloer isoleren?

Er zijn 2 manieren om een betonnen vloer te isoleren. Als je een kruipruimte hebt kan je een betonvloer via de onderzijde isoleren. Heb je geen kruipruimte of is deze te laag, dan is het plaatsen van isolatiemateriaal bovenop de vloerconstructie het alternatief.

 

1. Betonvloer isoleren onderkant

betonnen vloer isoleren kruipruimte

Een betonnen vloer isoleren langs onder gebeurt via de kruipruimte. Kruipruimtes zijn namelijk vaak koud, vochtig en niet goed geïsoleerd. Hierdoor kan koude lucht gemakkelijk via je vloer naar de rest van de woning opstijgen.

 

Mogelijke isolatiemethodes

Hoe je het best je kruipruimte isoleert, is afhankelijk van de hoogte:

 • Kruipruimte toegankelijk: is de kruipruimte ± 45 cm hoog? Dan wordt de isolatie aan het plafond van de kruipruimte aangebracht. Je gebruikt in dit geval isolatieplaten om je betonnen vloer te isoleren. Deze platen plaats je met lijm tegen het plafond van de kruipruimte.
 • Kruipruimte ontoegankelijk: is de kruipruimte lager dan 45 cm? Dan is bodemisolatie een beter alternatief. In dit geval bedek je de bodem van de kruipruimte met een laag isolatiemateriaal. Hiervoor gebruik je bv, isolatiechips of EPS-parels.

 

Wanneer aangeraden?

Vloerisolatie via de kruipruimte is meestal de aangeraden methode om betonnen vloeren te isoleren in bestaande woningen. Ga je renoveren? Dan is vloerisolatie langs onder dus de beste keuze.

 

Prijs betonvloer isoleren onderkant

Isoleer je het plafond van de kruipruimte? Dan mag je rekenen op een richtprijs van € 15 tot 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Kies je voor bodemisolatie? Dan varieert de prijs van € 20 tot 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende specialisten via de offerteservice.

 

2. Betonvloer isoleren bovenkant

isolatieplaten vloer

Het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop de vloerconstructie is lastiger dan onderlangs isoleren en vereist vaak extra werk. Zo moet je in geval van renovatie rekening houden met de opbouwhoogte van je vloer, om problemen met deuren en plinten te voorkomen. Daarnaast leidt bovenlangs isoleren vaak tot hogere kosten als de vloer moet worden uitgebroken. Bij nieuwbouw wordt de vloer wel altijd langs boven geïsoleerd.

 

Isolatiemethode

Het bovenlangs isoleren van een betonnen vloer doe je met een dunne laag PIR- of XPS-isolatieplaten. Het is belangrijk om bij renovaties deze laag zo dun mogelijk te houden om problemen met de opbouwhoogte te vermijden. Isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde is dan de beste keuze. Bij nieuwbouw woningen maakt de dikte van de isolatie minder uit en heb je meer keuzevrijheid in het isolatiemateriaal.

 

Wanneer aangeraden?

Je betonvloer langs boven isoleren is een goede optie wanneer:

 • de vloer direct op een zandbedding ligt
 • je geen kruipruimte hebt
 • je een nieuwbouwwoning hebt waar nog geen vloer in ligt.

 

Prijs betonvloer isoleren bovenkant

Laat je je betonnen vloer isoleren langs boven, dan mag je rekenen op een richtprijs van €15 tot 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Houd wel rekening met extra kosten voor breekwerk en andere aanvullende handelingen. Een vakman kan je van vrijblijvend advies voorzien. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vraag advies op maat aan een vakman

Wil je weten hoe je jouw betonvloer het beste isoleert? Een vakman biedt je deskundig advies. Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van 2 á 3 vakmannen actief in je buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Materialen betonvloer isoleren

Er zijn verschillende materialen die je kan gebruiken om je betonnen vloer te isoleren. Hieronder vind je de verschillende soorten isolatiematerialen op een rijtje:

 

1. Isolatieplaten

Drukvaste isolatieplaten zijn een uitstekende keuze wanneer je je betonnen vloer wilt isoleren. Je kiest best voor platen uit PIR, EPS of XPS. Deze isolatieplaten zakken of deuken niet in en zijn snel te plaatsen. Je kan isolatieplaten gebruiken om je betonvloer zowel langs boven als langs onder te isoleren. Isoleer je je constructievloer langs boven? Ga dan voor dunne isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde om de opbouwhoogte van je vloer te beperken.

 

2. Isolatieschuim

Met gespoten PUR isoleer je naadloos je betonnen vloer, zowel langs boven als langs onder. Het isolatieschuim dicht probleemloos alle naden en kieren, waardoor je geen last hebt van koudebruggen. PUR-schuim is een goedkoop isolatiemateriaal, heeft een hoge isolatiewaarde en is snel aan te brengen. Gespoten PUR dient bovendien als isolatie- en uitvullaag tegelijk, waardoor je de opbouwhoogte van je vloer beperkt houdt. Het is daarom erg aangeraden om je betonnen vloer langs boven te isoleren.

 

3. Isolatiedekens

Isolatiedekens van minerale wol zijn erg flexibel en licht, waardoor je ze makkelijk kan plaatsen. Je kan ze gebruiken om je betonnen vloer te isoleren via het plafond van je kruipruimte. Je kan er je betonvloer eventueel ook mee isoleren langs boven. Een isolatiespecialist plaatst in dat geval eerst een houten raamwerk bovenop de constructievloer. Aangezien de vloerdikte zo flink de hoogte ingaat, wordt dit materiaal minder gebruikt voor vloerisolatie langs de bovenkant.

 

4. Isolatiebeton

Je kan er ook voor kiezen om je isolatie te verwerken in je chape. Het voordeel hiervan is dat je geen aparte uitvullaag meer nodig hebt en je de opbouwhoogte van je vloer kan beperken. Het nadeel van isolatiebeton is dat het niet beschouwd wordt als volwaardige vloerisolatie. Voor een optimale isolatie moet je je vloer nog steeds extra isoleren met bv. isolatieplaten of -schuim.

 

5. EPS parels, chips of schelpen

Isolatieparels, -chips of -schelpen worden gebruikt als bodemisolatie wanneer je wel een kruipruimte hebt, maar die niet hoog genoeg is. De isolatie kan snel geplaatst worden en is bovendien relatief goedkoop. Bodemisolatie heeft echter een lager rendement dan vloerisolatie langs de boven- of onderkant. Dit komt omdat er nog altijd een luchtlaagje blijft tussen de isolatie en de onderkant van je vloer, waardoor er nog steeds wat warmteverlies optreedt.

 

Wat is de beste vloerisolatie voor mijn betonvloer?

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is om jouw betonnen vloer te isoleren, hangt sterk af van de isolatiemethode (langs onder of langs boven), de toegankelijkheid van de kruipruimte, je budget, … Je bespreekt je isolatieproject daarom best grondig met een ervaren isolatiespecialist. Op basis van jouw situatie stelt hij je het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw betonvloer voor. Vind een specialist in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over de kosten, de voordelen van een isolatiespecialist en veelgestelde vragen.

betonnen vloer isoleren

 

Kosten vloerisolatie betonvloer

Een betonnen vloer isoleren kost gemiddeld € 15 tot 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs is afhankelijk van o.a. het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiemethode, de vloeroppervlakte, eventuele voorbereidende werken… Over het algemeen kan je uitgaan van de volgende richtprijzen:

Hoe vloer isoleren?IsolatiematerialenGemiddelde prijs per m²
(incl plaatsing en excl. btw)
Isoleren via kruipruimteIsolatieplaten (PIR, EPS, XPS)€15 - 40
Isolatieschuim (PUR)€25 - 35
Isolatiedekens (glaswol, steenwol)€15 - 30
Isoleren via bovenzijdeIsolatieplaten (PIR, XPS)€15 - 40
Isolatieschuim (PUR)€25 - 35
Isolatiebeton (polystreen, PUR-granulaten)€25 - 35
BodemisolatieEPS-parels, chips, schelpen€20 - 50

BELANGRIJK: prijzen voor vloerisolatie kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk daarom steeds prijsvoorstellen van meerdere isolatiespecialisten. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

TIP: druk de prijs voor vloerisolatie met premies

Wanneer je je betonnen vloer laat isoleren, maak je aanspraak op enkele interessante premies en andere financiële voordelen zoals de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus, de EPC labelpremie, het verlaagd btw-tarief van 6%, … Zo kan je de kosten voor jouw vloerisolatie aanzienlijk drukken.

LET OP: je maakt enkel aanspraak op deze financiële voordelen wanneer je je vloerisolatie laat plaatsen door een professionele isolatiespecialist. Vind hier de geschikte vakman.

 

Zelf betonnen vloer isoleren of specialist inschakelen?

In principe kan je zelf een betonnen vloer isoleren als je een ervaren doe-het-zelver bent. Toch is het altijd aan te raden om een vakman in te schakelen. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: vraag je je af welke isolatiematerialen je nodig hebt, welke methode je het best kan gebruiken en wat de terugverdientijd van jouw geïsoleerde betonnen vloer is? Een vakman heeft het antwoord op al je vragen en zal je gepast informeren en adviseren.
 • Correcte uitvoering met kwalitatief resultaat: een erkende vakman heeft veel ervaring met het isoleren van betonnen vloeren en weet waar je rekening mee moet houden. Daarnaast werkt hij alleen met de beste materialen. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat.
 • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist werkt snel en efficiënt. Zo bespaar je op arbeidskosten.
 • Financiële voordelen: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de betonnen vloer isoleren door een vakman, dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de arbeids- en materiaalkosten. Daarnaast kom je ook in aanmerking voor een aantal premies.

Op zoek naar een vakman voor jouw project? Vergelijk vrijblijvend erkende isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

FAQ betonvloer isoleren

Heb je nog vragen over de isolatie van je betonnen vloer? Een isolatiespecialist helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Kan je vloerverwarming combineren met isolatie op betonvloer?
  Je kan zeker vloerverwarming en vloerisolatie op een betonvloer combineren. Wil je je woning verwarmen met vloerverwarming, dan is vloerisolatie zelfs sterk aangeraden. De isolatie verhindert namelijk dat de warmte naar beneden trekt. Zo hoef jij minder te stoken voor hetzelfde warmtecomfort.


 • Kan je een bestaande betonvloer isoleren?
  Ja, dat kan. Heb je een woning met een niet-geïsoleerde betonnen constructievloer, dan kan je alsnog je vloerisolatie laten plaatsen. Je laat dan best isolatie onder je betonvloer plaatsen, in de kruipruimte. Is dit niet mogelijk (bv. bij een betonvloer op zand)? Dan kan je je vloer eventueel langs boven isoleren. Hou er wel rekening mee dat deze isolatiemethode ingrijpender is aangezien je je bestaande vloerbedekking moet uitbreken.


 • Hoe kan je een betonnen zoldervloer isoleren?
  Je kan een betonnen zoldervloer isoleren door het isolatiemateriaal bovenop de betonlaag aan te brengen. Dit doe je best met drukvaste isolatieplaten zodat de zolder nadien beloopbaar blijft. Je kan je betonnen zoldervloer ook isoleren met isolatiedekens, maar dan moet je eerst een raamwerk op de vloer plaatsen waartussen je de dekens aanbrengt. Als alternatief kan je ook het plafond van de onderliggende ruimte isoleren als dat mogelijk is.


 • Is het nodig om een betonnen garagevloer te isoleren?
  Zeker wanneer je garage grenst aan je woning, is het aangeraden om ook je betonnen garagevloer te isoleren. De koude krijgt zo minder kans om je garage en bijgevolg ook jouw woning binnen te dringen. Bovendien gaat vloerisolatie in je garage ook vochtproblemen tegen. Wanneer je je garage ook als opbergruimte gebruikt, vermijd je op die manier dat je opgeslagen materialen beschadigd raken door vocht, schimmels, …


 • Hoe kan je een betonnen verdiepingsvloer isoleren?
  Ook door je betonnen verdiepingsvloer te isoleren, kan je besparen op je energierekening en je warmtecomfort verhogen. Een betonnen verdiepingsvloer kan je op verschillende manieren isoleren: door een houten raamwerk op de tussenvloer aan te brengen met daartussen isolatiedekens van minerale wol, door PUR-isolatieplaten of PUR-schuim aan te brengen op de verdiepingsvloer of door een zwevende vloer te creëren met een geluidsisolerende mat.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten