Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIF vloerisolatie

Een deel van de warmte in je woning verdwijnt via je vloer. Daarom is vloerisolatie cruciaal voor een aangenaam wooncomfort. Een vloer isoleren kan met verschillende materialen, waaronder PIF isolatiefolie. Waarom kies je nu precies voor PIF vloerisolatie? Wat zijn de verschillende toepassingen? En hoeveel kost zo’n isolatiefolie? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Toepassingen PIF vloerisolatie
PIF vloerisolatie prijs
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je vloer isoleren met PIF isolatiefolie?

PIF isolatiefolie (Power Insulation Foil) is een materiaal bestaande uit verschillende lagen luchtkussenfolie van polyethyleen met een aluminium coating. Waarom zou je precies kiezen voor dit type isolatiemateriaal? Een overzicht:

  • Aangenaam warmtecomfort: het materiaal isoleert op basis van thermische reflectie. De folie reflecteert warmte en koude in plaats van het te absorberen. Zo blijft de warmte boven de vloer en verdwijnt het niet naar onderen.
  • Hoge isolatiewaarden: PIF is verkrijgbaar in uiteenlopende diktes en met verschillende isolatiewaarden tussen de 2,5 à 5 m2K/W. Streef je een specifieke R-waarde na? Dan kan je verschillende lagen folie op elkaar plaatsen of een folie op maat laten vervaardigen.
  • Verschillende toepassingen: doordat PIF vrij dun is, kan je het zowel als dak-, muur- en vloerisolatie gebruiken. In vloertoepassingen plaats je de folie(s) eenvoudig rechtstreeks op de houten balken onder de vloer of kan je ze tegen de betonnen draagvloer plaatsen (op een kader van geïmpregneerd hout).
  • Licht materiaal: aangezien de isolatiefolie hoofdzakelijk gevuld is met lucht heb je een heel licht isolatiemateriaal. Dat is handig om de draagconstructie niet te veel te belasten en zorgt bovendien voor een vlotte plaatsing.
  • Duurzaam isolatiemateriaal: PIF bestaat uit onschadelijke stoffen, waardoor er geen ongezonde vezels vrijkomen bij het plaatsen. Bovendien is het materiaal volledig recycleerbaar, stevig, rotbestendig en waterafstotend. Kortom, met PIF haal je een duurzaam isolatiemateriaal in huis.

PIF vloerisolatie kopen? Dat kan! Vul ons aanvraagformulier in en wij matchen je aan erkende isolatiespecialisten actief in je regio. Die vertellen je graag meer over PIF isolatiefolie en plaatsen deze volgens de regels van de kunst. Start hier je aanvraag.

pif vloerisolatie

 

Toepassingen PIF vloerisolatie

PIF isolatie wordt voornamelijk gebruikt in de kruipruimte. Er zijn doorgaans 2 manieren om de isolatiefolie te plaatsen:

 

METHODE 1: PIF isolatie tegen het plafond van de kruipruimte

PIF vloerisolatie brengt een vakman doorgaans aan onder de vloer. Dat kan zowel tegen een houten als een betonnen ondergrond. Bestaat de onderkant van je vloer uit houten steunbalken? Dan kan hij de folie rechtstreeks op de balken vastnieten. Gaat het over een betonnen draagvloer? Dan moet hij eerst een geïmpregneerd houten regelwerk plaatsen waartegen hij de PIF isolatie kan bevestigen.

Zoek je naar een duurzaam en stevig isolatiemateriaal dat ecologischer is dan spuitisolatie? Dan is PIF de ideale optie. Omdat het mogelijk is om verschillende lagen folie tegen elkaar te bevestigen, kan je een hoog rendement halen.

Wanneer is dit een goed idee? 

  • Als je kruipruimte hoog genoeg is, minstens 45 cm (bij houten vloer) à 50 cm (bij betonnen vloer).
  • Als het niet te vochtig is in je kelder of kruipruimte (< 20 % vochtigheidsgraad).
  • Als het plafond van je kelder vrij effen is (zonder buizen en leidingen).
  • Als je zoekt naar een licht, waterafstotend materiaal om mee te isoleren.

 

METHODE 2: PIF isolatie op de bodem van de kruipruimte

Is het niet mogelijk om het plafond van je (kruip)kelder met PIF te bekleden? Dan kan je PIF ook gebruiken als bodemisolatie. Let wel, onder de laag folie moet een speciale bodemlaag komen die de onderkant van de PIF vloerisolatie beschermt en proper houdt. Uiteindelijk vormt de PIF folie een waterdichte kuip waarlangs een vlotte ventilatie nog steeds mogelijk is.

We raden deze methode alleen aan wanneer het echt niet mogelijk is om de isolatie tegen het plafond van je kelder te plaatsen. Bij bodemisolatie is het rendement iets lager omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is.

Wanneer is dit een goed idee?

  • Als het plafond van je kruipruimte niet effen genoeg is.
  • Als het te vochtig is in de (kruip)kelder (> 20 % vochtigheidsgraad).
  • Als je een plaatsing zonder breekwerken wil (bv. bij isoleren onder vloer op bovenverdieping).

 

Hoe isoleer ik mijn vloer het best met PIF isolatie?

De beste oplossing met PIF isolatie is onder de vloer isoleren (tegen het kelderplafond). Het gaat snel, je verliest geen opbouwhoogte en het kan zowel in renovatie- als nieuwbouwprojecten. Is dit technisch niet mogelijk omdat je kruipruimte bv. te laag is of omdat de ruimte te vochtig is (> 20 %)? Dan moet je een alternatief zoeken.

TIP: schakel een isolatiespecialist in. Die helpt je graag verder. Hij onderzoekt de mogelijkheden, gaat na of PIF de beste oplossing is en plaatst deze folie correct en snel. Kom gratis in contact met een expert actief in je regio.

 

PIF vloerisolatie: prijs

Hoeveel betaal je nu precies voor het isoleren met PIF folie? Dat is afhankelijk van verschillende factoren als de oppervlakte van je project (in m²), de bereikbaarheid van je (kruip)kelder en het vloertype. Reken gemiddeld zo’n € 35 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) wanneer je PIF isolatie wil laten aanbrengen.

TIP: wil je graag weten hoeveel jouw isolatieklus met PIF vloerisolatie precies zal kosten? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met verschillende isolatiespecialisten. Die bezorgen je offertes op maat en dan kan jij vergelijken! Ontvang vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de aanschafkosten met premies!

Wist je dat je voor het plaatsen van vloerisolatie een mooie premie kan ontvangen? Zowel landelijke als lokale premies zijn mogelijk. Bovendien maak je ook kans op het verlaagd btw-tarief wanneer je kiest voor vloerisolatie in een woning ouder dan 10 jaar. Op voorwaarde dat je deze laat plaatsen door een vakman.

Meer weten? Lees hier meer over vloerisolatie premies of neem contact op met een vakman. Hij adviseert je met plezier verder.

 

 

pif isolatie kruipruimte

 

Zelf PIF vloerisolatie plaatsen of vakman inschakelen?

Is het mogelijk om zelf de PIF isolatiefolie te plaatsen? Of laat je beter een vakman je PIF vloerisolatie aanbrengen? We overlopen de voor- en nadelen van beide mogelijkheden:

 

1. Zelf PIF vloerisolatie plaatsen

Ben je handig en heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel zelf PIF vloerisolatie aanbrengen in de kruipruimte. Onthou dat je wel met flink wat aandachtspunten rekening moet houden. Zo kan je de luchtkussentjes van de PIF folie beschadigen, moet je voldoende ventilatie voorzien, ervoor zorgen dat alle kieren en naden gedicht zijn, …

LET OP: hou er ook rekening mee dat je bij doe-het-zelven financieel niet beschermd bent tegen extra kosten bij mogelijke fouten. Je betaalt ook 21% btw op al je materialen. Vertrouw je op een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw op materiaal- en plaatsingskosten.

 

2. PIF vloerisolatie laten plaatsen

Streef je naar een optimaal wooncomfort? En wil je een duurzaam eindresultaat waar je nadien geen omkijken meer naar hebt? Laat je PIF vloerisolatie aanbrengen door een vakman. Dankzij zijn expertise ben je verzekerd van…

  • Advies op maat: is het mogelijk om het plafond van je kruipruimte te isoleren? Of is het beter om de bodem van je kelder te bekleden met folie? En is PIF wel het meest geschikte materiaal voor jouw klus? Een vakman zoekt het voor je uit.
  • Juiste materialen: voor een succesvolle plaatsing gebruikt hij alleen de beste materialen, waaronder luchtdichte tape, flexibele isolatiefoam en aangepaste pluggen. Zo ben je zeker van een luchtdichte plaatsing, zonder beschadiging van de isolatiematerialen.
  • Correcte & vlotte plaatsing: een vakman plaatst je isolatiefolie geheel volgens de regels van de kunst. Daarnaast neemt hij ook eventuele voorbereidende werken op zich, voorziet hij ventilatie, voorkomt hij onderbrekingen in je isolatieschil,… Doorgaans heeft een vakman in 1 dag je (kruip)kelder geïsoleerd.
  • Garantie op de werken: maakt een vakman een fout? Dan neemt hij de financiële gevolgen op zich en lost dit gegarandeerd op. Dit voordeel heb je niet wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt.
  • Financiële voordelen: laat je je PIF vloerisolatie plaatsen door een isolatiespecialist? Dan kan je genieten van enkele isolatiepremies en het verlaagd btw-tarief. Op voorwaarde dat de werken voldoen aan de vooraf bepaalde vereisten.

Verschillende vakmannen vergelijken? Dat kan! Vul gratis ons offerteformulier in en kom in contact met professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Alternatieven voor vloerisolatie met PIF

PIF is waterbestendig, maar niet bestand tegen ruimtes die permanent een hoge vochtigheidsgraad hebben. Daarnaast zijn er isolatiematerialen die een hoger rendement behalen, terwijl je bij PIF meer folie nodig hebt om een bepaalde isolatiegraad te bekomen. We sommen de alternatieven hieronder op:

 

ALTERNATIEF 1: EPS-parels

EPS-parels zeggen je waarschijnlijk niet zoveel. Piepschuim, daarentegen, doet allicht wel een belletje rinkelen. Het is een uitstekend isolatiemateriaal om de bodem van je kruipruimte of kelder mee te isoleren. Ze zijn drukvast, waterdicht en worden snel de ruimte ingespoten.

Dit is een goede keuze als je een heel lage (kruip)kelder hebt (< 45 cm) of wanneer die erg vochtig is. De laag EPS voorkomt dat het water verder naar boven trekt en het condensatievocht verdwijnt tussen de korrels.

Prijs: € 20 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes voor EPS-parels.

 

ALTERNATIEF 2: spuitisolatie

De meest gebruikte soorten spuitisolatie zijn PUR en icynene. Deze types schuimisolatie fungeren als uitvul- en isolatielaag. PUR dient als ideale oplossing voor beton terwijl icynene ideaal is voor houten ondervloeren. Deze materialen staan garant voor een naadloze isolatieschil zonder koudebruggen.

Kies voor spuitisolatie als je een lage (kruip)kelder hebt, eventueel met veel oneffenheden door buizen en leidingen. Icynene is ecologischer dan gespoten pur, maar die laatste heeft wel een hogere isolatiewaarde.

Prijs: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes voor spuitisolatie.

 

ALTERNATIEF 3: harde isolatieplaten

Ten slotte hebben we nog harde isolatieplaten in PIR, PUR, EPS of XPS. Dit zijn stevige, drukvaste platen met verschillende isolatiewaarden. Isoleren met harde platen langs onder is enkel mogelijk als je kelder hoog genoeg is. Bovendien mag je ook geen (of toch niet te veel) oneffenheden hebben op het te isoleren oppervlak.

Prijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes voor isolatieplaten.

 

Welk type vloerisolatie kies ik nu het best?

Dat is afhankelijk van jouw individuele situatie. Wat is je budget? Hoe hoog is de kelder of kruipruimte? Is die erg vochtig of niet? Een vakman helpt je graag verder. Hij bekijkt aandachtig de mogelijkheden en baseert zijn advies op basis van deze bevindingen. Zo ben jij zeker van de beste isolatietoepassing voor jouw situatie!

Advies op maat nodig? Vul het onderstaande contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met een vakman uit jouw buurt:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten