Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Piepschuim vloerisolatie

Je vloer isoleren met piepschuim kan zowel met harde isolatieplaten als met isolatiechips, -parels en zelfs een isolatiechape. Waarom is piepschuim vloerisolatie zo’n uitstekende keuze? Hoeveel betaal je ongeveer per m²? En kan je vloerisolatie met piepschuim zelf plaatsen of laat je die klus beter over aan een isolatiespecialist? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten piepschuim vloerisolatie
Hoe piepschuim isolatie gebruiken?
Piepschuim vloerisolatie kosten
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor piepschuim vloerisolatie?

Piepschuim vloerisolatie staat ook bekend als EPS of tempex. Dit polyvalente isolatiemateriaal ontstaat door de kunststof polystyreen te verhitten. Waarom is piepschuim nog altijd zo’n veelgebruikt materiaal om vloeren te isoleren? Een kort overzicht van de voordelen:

 • Verschillende uitvoeringen: piepschuim vloerisolatie kan je verkrijgen in de vorm van harde, drukvaste isolatieplaten, maar ook als losse isolatieparels of -chips. Er bestaat ook een speciale isolatiechape waarin piepschuimparels vermengd zijn met cement, water en toeslagstoffen.
 • Budgetvriendelijk: piepschuim vloerisolatie is gemiddeld goedkoper dan andere materialen als PUR, PIR, … Kortom, een uitstekende keuze om je vloer budgetvriendelijk mee te isoleren.
 • Vlot te plaatsen: piepschuim is licht en makkelijk te verwerken, ongeacht de vorm. Op die manier kan een isolatiespecialist je vloer vlot isoleren en spaar je dus arbeidskosten uit.
 • Hoge isolatiewaarde: piepschuim isolatie isoleert erg goed op thermisch vlak. Die hoge isolatiewaarde dankt het aan de luchtbelletjes in de parels.
 • Duurzame keuze: om piepschuim vloerisolatie te produceren zijn weinig grondstoffen nodig. Het materiaal bestaat namelijk voor 98% uit lucht en voor 2% uit kunststof. Daardoor is vloerisolatie met piepschuim ook een duurzame keuze.

Interesse om je vloer te isoleren met piepschuim? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Soorten piepschuim vloerisolatie

Wil je genieten van lekker warme voeten en een lage energiefactuur? Dan is je vloer isoleren met piepschuim een uitstekende keuze. Je kan kiezen voor 1 van de volgende vormen van piepschuim vloerisolatie:

 

1. Piepschuim isolatieplaten

piepschuim isolatieplaten

Je kan piepschuimparels verkrijgen die aan elkaar gekleefd zijn tot harde, drukvaste isolatieplaten. Zulke polystyreen isolatieplaten laten zich makkelijk snijden of zagen en vallen dus vlot te plaatsen. Ze zijn ook ongevoelig voor vocht en dus uiterst geschikt voor vochtige ruimtes. Bovendien kosten ze minder dan isolatieplaten in PUR of PIR. Enige nadeel: vanwege de grotere dikte heb je iets meer opbouwhoogte nodig.

Richtprijs: 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen: vloerisolatie langs boven of langs onder

 

2. Piepschuim isolatiechape

piepschuim isolatiechape

Naast piepschuim isolatieplaten kan je je vloer ook isoleren met een piepschuim isolatiechape. Dat is een mix van piepschuim isolatieparels, cement, water en toeslagstoffen. Heb je slechts een beperkte opbouwhoogte voor je vloer? Dan is zo’n chape een interessante optie. Let wel: de isolatiewaarde ligt lager dan bij polystyreen platen. Idealiter combineer je zo’n chape dus met PUR-schuim of een ander materiaal.

Richtprijs: 30 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen: vloer isoleren langs boven

 

3. Piepschuim isolatieparels of -chips

piepschuim isolatieparels

Naast isolatieplaten kan je piepschuim vloerisolatie ook verkrijgen in losse vorm. Het gaat dan om kleine, vochtwerende piepschuimbolletjes of isolatiechips. De parels zijn erg geschikt voor zeer lage kruipruimtes (lager dan 30 à 35 cm). Heb je iets meer ruimte? Dan kan je ook gaan voor de grotere isolatiechips. Die zijn bovendien vlotter te verplaatsen dan parels. Zo blijft je kruipruimte beter toegankelijk.

Richtprijs: 20 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen: isolatie op de bodem van de kruipruimte

 

Welk type piepschuim vloerisolatie kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw specifieke situatie. Gaat het om een volledige vloerrenovatie met voldoende opbouwhoogte? Of is je vloer nog in goede staat en wil je die eerder langs onder isoleren? Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden van piepschuim vloerisolatie voor jouw project. Zo maak je zeker een doordachte keuze!

Gratis advies op maat? Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe piepschuim isolatie gebruiken?

Dankzij vloerisolatie met piepschuim isoleer je je vloer vlot, doeltreffend en goedkoop. Maar hoe gaat een vakman daarbij te werk? Er zijn 3 mogelijke manieren om piepschuim isolatie te gebruiken, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Een kort overzicht:

 

1. Vloerisolatie met piepschuim langs boven

Heb je geen kelder of kruipruimte in je woning? Of heb je een volledige vloerrenovatie voor ogen? Dan laat je best je huidige vloer uitbreken om dan piepschuim vloerisolatie en een nieuwe vloerbekleding te laten plaatsen. Heb je voldoende opbouwhoogte? Dan kan je werken met piepschuim isolatieplaten. Is die opbouwhoogte eerder beperkt? Dan is een piepschuim isolatiechape beter geschikt.

Prijs piepschuim isolatieplaten: 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes.
Prijs piepschuim isolatiechape: 30 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes.

 

2. Vloerisolatie met piepschuim langs onder

Heb je een kruipruimte en is die voldoende toegankelijk (meer dan 45 cm hoog)? Dan is je vloer langs onder isoleren met piepschuim een praktische, efficiënte methode. In dat geval brengt een vakman piepschuim isolatieplaten aan tegen het plafond van die kruipruimte. Zo krijg je een sluitende isolatieschil tegen de onderkant van je benedenvloer. Bovendien blijft je huidige vloer gewoon intact.

Prijs piepschuim isolatieplaten: 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes.

 

3. Bodemisolatie met piepschuim

Is je kruipruimte lager dan 40 à 45 cm? Dan is vloerisolatie met piepschuim tegen het plafond van die kruipruimte doorgaans niet mogelijk. In dat geval kan een vakman wel piepschuim isolatieparels of -chips aanbrengen op de bodem van je kruipruimte. Die bodemisolatie heeft een iets lager rendement dan vloerisolatie met piepschuim, maar de plaatsing gaat snel en je hebt geen problemen met je opbouwhoogte.

Prijs piepschuim isolatieparels: 25 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes.
Prijs piepschuim isolatiechips: 20 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes.

 

TIP: schakel een isolatiespecialist in voor een correcte plaatsing

Hoe je piepschuim vloerisolatie ook wil gebruiken, je doet best een beroep op de expertise van een isolatiespecialist. Die kiest de meest aangewezen isolatiemethode voor jouw project, plaatst het isolatiemateriaal vlot en zonder koudebruggen, … En bovendien geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is.

Op zoek naar een vakman? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Piepschuim vloerisolatie kosten

De kosten van piepschuim vloerisolatie hangen vooral af van de oppervlakte van je vloer, de gebruikte methode (bodem- of vloerisolatie), de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen per type piepschuim isolatie:

Type piepschuim isolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Piepschuim isolatieplaten€ 20 à 25
Piepschuim isolatiechape€ 30 à 35
Piepschuim isolatieparels€ 25 à 35
Piepschuim isolatiechips€ 20 à 30

Een precieze prijs voor jouw project? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen gericht de kosten voor piepschuim vloerisolatie vergelijken, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier.

 

piepschuim vloerisolatie

 

Zelf piepschuim vloerisolatie plaatsen of door vakman?

Is het mogelijk om zelf piepschuim vloerisolatie te plaatsen? Of laat je die klus best over aan een ervaren vakman? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Piepschuim vloerisolatie zelf plaatsen

Heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel je piepschuim isolatieplaten zelf plaatsen (langs onder of langs boven). Zorg wel voor een sluitende isolatieschil, de juiste dikte van je piepschuim isolatie, een effen, egale ondergrond, … Zelf piepschuim isolatiechape of bodemisolatie plaatsen is dan weer niet aangewezen. Een vakman beschikt over speciale apparatuur om die klus vlot te klaren.

 

2. Piepschuim vloerisolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een naadloze isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen? Dan werk je best samen met een professionele isolatiespecialist. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Advies op maat: laat je je vloer best isoleren langs boven of langs onder? Of is bodemisolatie meer aangewezen? Hoe dik moet je isolatielaag zijn? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw situatie. Zo maak je de juiste keuzes.
 • Correcte & vlotte plaatsing: een isolatiespecialist plaatst je piepschuim isolatieplaten, -parels, -chips, … volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een naadloze isolatielaag en een optimale besparing op je energiekosten. Bovendien kan zo’n vakman door zijn ervaring je vloer ook erg vlot isoleren.
 • Kwaliteitsvol materiaal: een isolatiespecialist werkt enkel met hoogwaardige piepschuim vloerisolatie. Bovendien kan hij alle materialen ook verkrijgen aan een scherpere prijs dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de arbeids- als materiaalkosten. Daarnaast kom je ook nog in aanmerking voor een paar andere mogelijke premies voor vloerisolatie.

BELANGRIJK: wil je graag verschillende offertes van isolatiespecialisten vergelijken? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten