Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ecologische vloerisolatie

Wil je je woning isoleren zonder het milieu extra op de proef te stellen? Goed nieuws, er zijn tal van natuurlijke materialen waaruit je kan kiezen. Die zijn ideaal voor daken, houtskeletwanden én vloeren. Welke soorten ecologische vloerisolatie bestaan er allemaal? En hoeveel betaal je ongeveer per m²? We zetten het helder op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten ecologische vloerisolatie
Prijs ecologische vloerisolatie
Waarom vakman inschakelen?
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor natuurlijke vloerisolatie?

De voornaamste reden om voor ecologische vloerisolatie te kiezen laat zich raden. Deze materialen bestaan uit natuurlijke, (bijna) onuitputtelijke grondstoffen en zijn 100% recycleerbaar. Bovendien vergen ze amper energie bij de productie. Daardoor belasten deze isolatiematerialen het milieu amper. Maar daarnaast geniet je ook van de volgende voordelen:

 • Lange levensduur: natuurlijke isolatiematerialen behouden enorm lang hun isolerende werking. Ze zijn ongevoelig voor bacteriën, schimmels, ongedierte, … Kortom, duidelijk een investering die loont op lange termijn.
 • Vochtregulerend: ecologische materialen kunnen vocht opnemen en dan geleidelijk weer afgeven. Zo blijft de luchtvochtigheid in je woning constanter. Bovendien verliezen deze materialen hun werking niet als ze vochtig zijn. Let wel op: omdat ze vocht kunnen opnemen, is ecologische isolatie niet geschikt voor vochtige ruimtes als de badkamer.
 • Ook goede geluidsisolatie: naast een goede thermische isolatie zorgt natuurlijk isolatiemateriaal ook voor een uitstekende geluidsisolatie. Zo heb je geen last meer van omgevingsgeluiden of geluidsoverdracht van de ene ruimte in je woning naar de andere.
 • Hoge warmteopslag: ecologische vloerisolatie kan uitstekend warmte opnemen en dan geleidelijk weer afgeven. Zo geniet je van een constantere binnentemperatuur in je woning.
 • Veilig voor je woning en je gezondheid: natuurlijke isolatie is brandwerend en niet chemisch of giftig. Zo bescherm je je eigen gezondheid en die van je woning.

Kiezen voor vloerisolatie die ecologisch en natuurlijk is? Laat je dan adviseren door een isolatiespecialist in je buurt. Zo kies je zeker het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw vloer. Ontvang gratis advies op maat!

 

Soorten ecologische vloerisolatie

Of het nu gaat om beneden-, tussen- of zoldervloeren, er bestaat een breed scala van natuurlijke materialen om uit te kiezen. We lichten 5 vaak gebruikte types ecologische vloerisolatie uit het aanbod:

 

1. Cellulose vloerisolatie

cellulose vloerisolatie

Dit materiaal is gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Bij de productie wordt dit versnipperde papier vermengd met toeslagstoffen als hars en boorzout. Zo krijg je een schimmel- en brandwerend materiaal dat zich ook uitstekend hecht aan de ondergrond. Een vakman gebruikt bij het inblazen van de cellulose isolatie bovendien meestal een kleefstof om een naadloze isolatielaag te garanderen.

Geschikt voor… de isolatie van houten zoldervloeren en ook beneden- en tussenvloeren (langs boven)
Richtprijs: € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Icynene vloerisolatie

ecologische icynene vloerisolatie

Naast het chemische PUR-schuim kan je ook je vloer isoleren met het veel milieuvriendelijkere icynene. Dit is een duurzamere vorm van spuitisolatie met een open celstructuur. Daardoor is dit materiaal dampopen en luchtdicht tegelijk. Het gaat bovendien om een watergespoten product zonder schadelijke gassen. Daarnaast is icynene ozonvriendelijk en ook volledig recycleerbaar.

Geschikt voor… de isolatie van elk type houten vloer (zowel langs onder als langs boven)
Richtprijs: € 30 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Vlas vloerisolatie

vlas vloerisolatie

Vlas isolatie is gemaakt uit de overblijfselen van de vlasplant bij de productie van linnen. Deze vlasvezels zijn erg geschikt om isolatiedekens en halfstijve isolatieplaten van te maken. Vanwege het ademende karakter gebruiken vakmannen vlas isolatie vooral voor het isoleren van houten vloeren. Vocht kan zich namelijk niet ophopen, waardoor je doeltreffend houtrot, schimmels, … voorkomt.

Geschikt voor… de isolatie van elk type houten vloer (zowel langs onder als langs boven)
Richtprijs: € 40 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

4. Hout- of schapenwol vloerisolatie

schapenwol vloerisolatie

Hout- en schapenwol zijn 2 ecologische wolsoorten die uitstekend geschikt zijn voor isolatieprojecten in je woning. De eerste is gemaakt van duurzaam beheerd Noord-Europees sparrenhout en de tweede van ruwe schapenwol. Beide materialen worden nog extra behandeld met additieven om ze beter bestand te maken tegen brand, insecten, schimmels, …

Geschikt voor… de isolatie van tussenvloeren met holle ruimtes en houten zoldervloeren
Richtprijs: € 25 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

5. Katoen vloerisolatie

katoen vloerisolatie

Dit type natuurlijke isolatie is gemaakt van ingezamelde, oude katoenen kledij (bv. jeans). Katoen isolatie bestaat voor 85% uit katoen, aangevuld met brandwerende stoffen, polyester, … Kortom, dit type vloerisolatie is een toonbeeld van het hergebruik van materialen en de circulaire economie. Bovendien kan je deze isolatie verkrijgen als flexibele dekens en als vormvastere, ecologische isolatieplaten.

Geschikt voor… de isolatie van houten tussenvloeren (zowel langs onder als langs boven)
Richtprijs: € 30 à 45 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welke soort ecologische vloerisolatie kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw situatie en je budget af. Sommige natuurlijke isolatiematerialen zijn bv. beter geschikt om tussen- en zoldervloeren te isoleren dan benedenvloeren. Ook de prijzen verschillen per materiaal. Daarom vraag je best advies op maat aan een vakman die vaak werkt met ecologische materialen. Zo ben je zeker van het juiste type én een correcte, luchtdichte plaatsing met de juiste dikte van de isolatielaag.

Vrijblijvend isolatiespecialisten contacteren? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

Ecologische vloerisolatie prijs

Heb je interesse in vloerisolatie die ecologisch, natuurlijk, recycleerbaar, … is? De kosten voor je project zullen vooral afhangen van het type ecologische vloerisolatie, de vereiste dikte, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort ecologische vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Cellulose vloerisolatie€ 15 à 30
Icynene vloerisolatie€ 30 à 35
Vlas vloerisolatie€ 40 à 80
Hout- of schapenwol vloerisolatie€ 25 à 80
Katoen vloerisolatie€ 30 à 45

Een exacte prijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij vakmannen in je buurt. Zo kan je niet alleen die totaalprijzen vergelijken, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

Waarom gespecialiseerde vakman inschakelen?

Ecologische isolatiematerialen winnen terrein, maar (nog) niet elke vakman werkt met deze natuurlijke alternatieven. Doe daarom zeker een beroep op een isolatiespecialist die ervaring heeft met het plaatsen van natuurlijk isolatiemateriaal. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: welk milieuvriendelijk isolatiemateriaal is het meest aangewezen voor jouw project? Isoleer je je vloer best langs onder of langs boven? En hoe dik moet die isolatielaag minstens zijn? Een vakman helpt je bij het maken van de juiste keuzes voor het isoleren van jouw vloer.
 • Correcte, snelle plaatsing: een isolatiespecialist heeft veel ervaring en kan je vloer dus relatief snel isoleren. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite. Bovendien zorgt hij met zijn expertise voor een 100% naadloze isolatielaag met een optimaal rendement. Zo bespaar je maximaal op je energiekosten.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt enkel met hoogwaardige cellulose, houtwol, icynene, … Zo kan je sowieso rekenen op een lange levensduur van je vloerisolatie. Hij kan die materialen ook aan scherpere prijzen inkopen dan particulieren.
 • Premies & financiële voordelen: voor het isoleren van je vloer kom je in aanmerking voor verschillende premies als de Mijn VerbouwPremie, de EPC labelpremie, … En is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten in plaats van 21%.

Op zoek naar een gespecialiseerde vakman? Je vindt snel en eenvoudig geschikte en betrouwbare experts actief in je buurt via onze offerteservice. Ontvang nu vrijblijvend offertes op maat!

 

Mogelijke alternatieven

Naast natuurlijke materialen als papier, hout, vlas, katoen, kurk, … bestaan er natuurlijk nog andere grondstoffen om isolatiemateriaal mee te maken. Al zijn die uiteraard minder milieuvriendelijk. De 2 mogelijke alternatieven voor ecologische vloerisolatie op een rij:

 

ALTERNATIEF 1 = Minerale vloerisolatie

Minerale wollen bestaan uit gesponnen draden van verschillende materialen. Bij glaswol gaat het om gerecycleerd glas en zand. Rotswol is dan weer gemaakt uit gesmolten vulkanisch gesteente. Beide wollen zijn beschikbaar als isolatiedekens en als stijve isolatieplaten. Glaswol kan je zelfs laten inblazen in de holle ruimte van een tussenvloer of tussen de houten roostering van je zoldervloer.

Richtprijs: € 20 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = Kunststof vloerisolatie

Kunststof isolatie omvat vooral chemische hardschuimen als PIR, PUR, EPS en XPS. Die zijn beschikbaar als harde, drukvaste isolatieplaten en ook als spuitisolatie (PUR-schuim). Met kunststof vloerisolatie haal je een hogere isolatiewaarde met een geringere dikte, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo zijn deze materialen allesbehalve ecologisch en ook de geluidsisolatie is beperkt.

Richtprijs: € 15 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een isolatiespecialist

Twijfel je nog tussen verschillende soorten isolatie voor je vloer? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende vakman in je buurt. Die analyseert jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen materialen voor die binnen jouw budget vallen. En daar blijft het niet bij… Zo’n expert zorgt ook voor een optimale en vlotte plaatsing van je vloerisolatie!

Gratis advies op maat ontvangen? Dat kan heel snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten