Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf vloer isoleren

Werk je graag zelf aan je woning en wil je komaf maken met warmteverlies langs je vloer? Dan is zelf je vloer isoleren het overwegen waard, op voorwaarde dat je voldoende ervaring hebt. Hoe ga je te werk en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wegen die uitgespaarde arbeidskosten van een vakman op tegen de nadelen en mogelijke risico’s van je vloer zelf te isoleren? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf je vloer isoleren?
Mogelijke isolatiematerialen
Prijs zelf vloer isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf vloer isoleren of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Is zelf je vloer isoleren de moeite waard?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je vloer isoleren. Zo verhoog je zelf het warmtecomfort in je woning en bespaar je efficiënt op je energiefactuur. Let op: tegenover die uitgespaarde plaatsingskosten van een vakman staan wel een aantal nadelen en mogelijke risico’s:

 • Zelf materialen kopen: zelf vloerisolatie aanbrengen betekent dat je alle materialen zelf moet kopen tegen het volle btw-tarief van 21%. Hierbij gaat het niet alleen om de isolatie zelf, maar ook om bevestigingsmaterialen, eventueel gereedschap, …
 • Minder efficiënte uitvoering: een vakman heeft vele jaren ervaring en weet precies wat hij doet. Daardoor plaatst hij je vloerisolatie snel en efficiënt. Ga je zelf aan de slag? Dan is de kans groot dat de werken meer tijd in beslag zullen nemen.
 • Geen garantie: als doe-het-zelver krijg je geen garantie op de uitgevoerde isolatiewerken. Zijn er achteraf extra kosten door fouten bij de plaatsing of een verkeerd gebruik van het isolatiemateriaal? Dan moet je daar zelf voor opdraaien.
 • Geen financiële voordelen: werk je samen met een vakman? Dan kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie, het verlaagde btw-tarief, … Als doe-het-zelver kan je geen aanspraak maken op zulke premies en financiële voordelen.

Is zelf je vloer isoleren een goed idee? Het uitgespaarde uurloon van een isolatiespecialist weegt duidelijk niet op tegen de nadelen van doe-het zelven. Zo’n vakman werkt correct en snel, waardoor die arbeidskosten sowieso beperkt blijven (zeker in combinatie met het verlaagde btw-tarief). Kortom, het loont meer om een isolatiespecialist in te schakelen voor je vloerisolatie.

 

Hoe zelf je vloer isoleren?

Wil je zelf vloerisolatie aanbrengen? Dan zijn er 2 mogelijke methoden: langs boven of langs onder isoleren. Hieronder een overzicht van beide werkwijzen en wanneer je ze best toepast:

 

1. Zelf vloer isoleren langs onder

zelf vloer isoleren langs onder

Heb je een goed toegankelijke (kruip)kelder die minstens 45 cm hoog is? Dan is zelf je vloer isoleren langs onder de meest praktische en goedkope methode. Je plaatst dan zelf kunststof isolatieplaten of dekens (of halfstijve platen) van minerale wol tegen het plafond van de kelder. Het voordeel aan zelf je vloer isoleren via de kruipruimte is dat er geen breekwerk voor nodig is. Je huidige vloerafwerking blijft gewoon intact en je moet je geen zorgen maken over de opbouwhoogte.

LET OP: de meest snelle en efficiënte methode om je vloer te isoleren via de kruipruimte is spuitisolatie als PUR-schuim of icynene. Zeker als er leidingen op je kelderplafond lopen. Voor dit type isolatiemateriaal schakel je best een vakman in. Zo’n isolatiespecialist beschikt over de apparatuur en de expertise om deze klus snel te klaren.

 

2. Zelf vloer isoleren langs boven

zelf vloer isoleren langs boven

Heb je geen kruipruimte of is deze niet toegankelijk? Dan kan je ook zelf je vloer isoleren langs boven. Bij deze methode moet je wel eerst je huidige vloer openbreken om je isolatielaag (bv. PUR-platen, halfstijve platen van rotswol, …) en je nieuwe vloerbekleding te plaatsen. Vermijd je dergelijke breekwerken liever? Een andere optie is om een dunne isolatielaag + dunne vloerafwerking bovenop je huidige vloer te plaatsen.

LET OP: bij deze methode is de opbouwhoogte een belangrijk aandachtspunt. Daarom kies je best voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, bv. platen van PUR of PIR. Zo blijft je isolatielaag zo dun mogelijk en vermijd je problemen met je deuren, plinten, … Ook met spuitisolatie als PUR-schuim kan je een vloer snel en goedkoop langs boven isoleren, maar daarvoor doe je best een beroep op een vakman.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Als doe-het-zelver zijn spuitisolatie of een isolerende chape geen opties. Daarvoor zijn gespecialiseerde apparatuur en technieken nodig waar enkel een vakman ervaring mee heeft. Je kan wel gebruik maken van kunststof isolatieplaten en minerale wol om zelf je vloer te isoleren. Een woordje uitleg over deze materialen:

 

1. Zelf je vloer isoleren met isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten zijn vooral een goede optie als je zelf je vloer wil isoleren langs boven. Ze zijn direct beloopbaar en je hebt verschillende mogelijkheden op vlak van diktes, vormen, groottes en materialen (PUR, PIR, EPS, …). Let op: in de kruipruimte zijn zulke isolatieplaten moeilijker te hanteren en je moet ze ook verankeren op het kelderplafond. Zeker als er buizen op dat plafond lopen, kies je beter voor een naadloze isolatielaag met spuitisolatie.

Toepassing: zelf vloer isoleren langs boven of langs onder
Richtprijs
: € 10 à 25 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

2. Zelf je vloer isoleren met minerale wol

Isolatiedekens of halfstijve platen van rots- of glaswol zijn erg flexibel en door hun dampopen structuur goed geschikt voor houten vloeren. Zo kan eventueel vocht ontsnappen en vermijd je problemen als houtrot, schimmels, … In tegenstelling tot kunststof isolatieplaten kan je ze ook gebruiken bij een ongelijke ondergrond. Bovendien biedt minerale wol ook een betere geluidsisolatie.

Toepassing: zelf je vloer isoleren langs onder
Richtprijs
: € 8 à 10 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

Welk materiaal kies ik best om zelf mijn vloer te isoleren?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Gaat het om een houten of een betonnen ondervloer? Wil je je huidige vloerafwerking behouden of niet? En hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Al deze factoren spelen een rol bij de keuze van het beste isolatiemateriaal voor jouw project.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist analyseert jouw situatie, informeert je over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis voorstellen op maat bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

Prijs zelf vloer isoleren

Hoeveel kost het om zelf je vloer te isoleren? Je moet vooral rekening houden met de kosten van de isolatiematerialen zelf, op voorwaarde dat je over het nodige gereedschap beschikt. Een kort overzicht van de gemiddelde richtprijzen:

IsolatiemateriaalRichtprijs per m² (incl. btw, excl. plaatsing)
Kunststof isolatieplaten€ 10 à 25
Minerale wol€ 8 à 10

BELANGRIJK: de kosten om zelf je vloer te isoleren verschillen ook per project. Moet je bv. je huidige vloer uitbreken of niet? Hoe dik ga je isoleren en over welke oppervlakte gaat het? …

 

Is doe-het-zelven echt goedkoper?

Door je vloerisolatie zelf te doen, betaal je inderdaad geen arbeidskosten. Maar dat betekent niet dat doe-het-zelven daarom goedkoper is. Fouten zijn namelijk snel gemaakt, waardoor je herstellingskosten moet betalen of je nog altijd met warmteverlies kampt. Bovendien werkt een vakman erg snel en kan je de kosten drukken met premies en het verlaagde btw-tarief. Zo komt een professional inschakelen amper duurder uit. Bovendien ben je ook zeker van een perfecte uitvoering met uitsluitend hoogwaardige materialen.

TIP: wil je checken of zelf je vloer isoleren goedkoper is? Vraag dan ook prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten bij jou in de buurt. Zo heb je een goed zicht op de kosten en je krijgt er nog gratis advies over materialen, werkwijzen, … bovenop. Achteraf kan je nog altijd beslissen of je de werken liever zelf doet of uitbesteedt aan een isolatiespecialist. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

zelf vloerisolatie aanbrengen

 

Belangrijke aandachtspunten

Vloerisolatie zelf doen lijkt op het eerste zicht voordelig, maar er komt bij een correcte plaatsing heel wat kijken. Waarmee moet je allemaal rekening houden? Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Opbouwhoogte: ga je langs boven een vloer isoleren? Dan houd je best rekening met de totale opbouwhoogte. Door een te dikke isolatielaag en een nieuwe eindvloer kan je problemen krijgen met plinten, deuren, … Je kiest daarom best voor materialen met hoge isolatiewaarden, waardoor je een minder dikke isolatielaag nodig hebt.
 • Ondervloeren: het type ondervloer is een belangrijke factor bij de keuze voor een isolatiemateriaal. Zo zijn houten ondervloeren bv. gevoelig voor vocht. Om zelf je houten vloer te isoleren gebruik je dus dampopen materialen, zoals isolatiedekens van glas- of rotswol. Zo voorkom je vochtproblemen.
 • Bodemisolatie: is de kelder niet toegankelijk om langs onder je vloer te isoleren? Dan is bodemisolatie ook een interessant alternatief. Hierbij vult een vakman de bodem van de kruipruimte met een dikke laag isolatieparels, isolatiechips, … Let op: het rendement bij bodemisolatie is wel lager dan bij vloerisolatie.
 • Ventilatie: luchtdicht isoleren is belangrijk om warmteverlies te voorkomen, maar voor een gezond binnenklimaat is een goede luchtcirculatie nét zo belangrijk. Vooral wanneer je de vloer langs onder isoleert, moet je erop letten dat schimmels, bacteriën en ongedierte geen vrij spel in de kelder krijgen. Isoleren gaat dus hand in hand met een goede ventilatie.

BELANGRIJK: een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie. Zo weet je waar je aan toe bent en vermijd je fouten tijdens de plaatsing. Ontvang gratis advies op maat!

 

Zelf vloer isoleren of vakman inschakelen?

Zelf vloerisolatie aanbrengen is zeker mogelijk, zolang je beschikt over de nodige kennis en het vereiste gereedschap. Ben je geen ervaren klusser? Dan doe je sowieso best een beroep op een erkend isolatiebedrijf actief in je buurt. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Gericht advies op maat: een isolatiespecialist beschikt over jaren aan expertise en ervaring en geeft je advies op basis van je persoonlijke wensen, woonsituatie en budget.
 • Correcte en snelle plaatsing: een vakman gebruikt gespecialiseerd gereedschap om vloeren naadloos te isoleren. Daarnaast mogen isolatiespecialisten meer isolatiematerialen gebruiken dan particulieren. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten spuitisolatie als PUR-schuim, icynene, …
 • Beste materialen voor lage inkoopprijs: laat je de isolatie van je vloer over aan een vakman? Dan koopt hij de benodigde, hoogwaardige isolatiematerialen in. Hierbij geniet je van een lagere inkoopprijs en weet je zeker dat de materialen van hoge kwaliteit zijn.
 • Financiële voordelen: kies je voor een vakman? Dan maak je aanspraak op verschillende financiële voordelen: premie van de netbeheerder, verlaagd btw-tarief, … Een isolatiespecialist kan je verder informeren over deze financiële voordelen en je ondersteunen bij je premie-aanvraag.

 

Vloer isoleren = offertes vergelijken

Zelf je vloer isoleren is mogelijk, maar het is een complexe klus die niet voor iedereen is weggelegd. Ook mag je niet van dezelfde materialen gebruik maken als een vakman en bestaat de kans dat het eindresultaat niet optimaal zal zijn. Voor de beste oplossing op maat schakel je dus best een erkende isolatiespecialist in.

Wil je jouw vloer laten isoleren? Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten