Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten vloerisolatie

Met vloerisolatie bespaar je op je energiefactuur en verhoog je het warmtecomfort in je woning. Om dat doel te bereiken, kiest een vakman voor het meest geschikte isolatiemateriaal op maat van jouw situatie. Uit welke soorten vloerisolatie kiest zo’n specialist? Hoeveel kosten deze materialen? En welke soort vloerisolatie is het meest geschikt voor jouw project? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke soorten vloerisolatie?
Prijs soorten vloerisolatie
Belangrijke aandachtspunten
Zelf vloer isoleren of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe je vloer isoleren?

Wil je warmteverlies langs je benedenvloer vermijden? Dan kan je die vloer isoleren op 2 manieren, afhankelijk van het feit of je een (kruip)kelder hebt of niet:

 1. Wel een kelder = vloer isoleren langs onder: heb je een goed toegankelijke (kruip)kelder die minstens 45 cm hoog is? Dan is je vloer langs onder isoleren de meest praktische en goedkope methode. Een vakman plaatst het isolatiemateriaal gewoon tegen het plafond van je kelder. Op die manier zijn er geen breekwerken nodig en blijft je vloerbekleding onaangeroerd.
 2. Geen kelder = vloer isoleren langs boven: heb je geen kelder of is je kruipruimte onvoldoende toegankelijk? Dan kan je ook je vloer langs boven isoleren. Een vakman breekt je vloer uit om dan je vloerisolatie en een nieuwe vloerbekleding te plaatsen. Wil je die breekwerken vermijden? Dan kan je ook een dunne isolatielaag op je bestaande vloer laten plaatsen, gevolgd door een nieuwe vloerafwerking. Let op: in dat geval is de opbouwhoogte een belangrijk aandachtspunt.

BELANGRIJK: ben je benieuwd welke isolatiemethode voor jouw woning de beste is? En welke soorten vloerisolatie daarvoor het meest geschikt zijn? Ontvang gratis advies van vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

soorten vloerisolatie

 

Welke soorten vloerisolatie?

Afhankelijk van de werkwijze, de isolatiewaarde, het soort ondervloer, … kiest een isolatiespecialist het meest aangewezen isolatiemateriaal. Maar welke soorten vloerisolatie bestaan er allemaal? En wat zijn hun kenmerken? Een overzicht:

 

1. Kunststof isolatieplaten

Deze isolatieplaten bestaan uit PIR, PUR, EPS of XPS. Deze platen zijn direct beloopbaar na de plaatsing en dus ideaal voor vloerisolatie. Let op: in kelders en kruipruimtes zijn ze moeilijker te hanteren dan spuitisolatie, wat de plaatsing arbeidsintensiever en ook duurder maakt. Kunststof platen zijn ook beschikbaar in verschillende diktes, groottes en vormen. En zijn er nog eventuele kieren na de plaatsing? Dan vult een vakman die op met PUR-schuim voor een naadloze isolatielaag.

Toepassing: vloer isoleren langs boven of langs onder
Richtprijs
: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Spuitisolatie

Met spuitisolatie kan je je vloer snel, eenvoudig en budgetvriendelijk laten isoleren. Het kan gaan om PUR-schuim of icynene. Dat laatste materiaal is dampopen en dus eerder geschikt voor houten ondervloeren. Omdat het vocht kan ontsnappen, krijg je niet te maken met houtrot, schimmels, … Ook om je vloer langs boven te isoleren, is spuitisolatie ideaal. Gespoten PUR is namelijk een isolatie- en uitvullaag voor je leidingen in 1. Bovendien ben je altijd zeker van een naadloze isolatielaag zonder verzakkingen.

Toepassing: vloer isoleren langs boven of langs onder
Richtprijs
: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Isolerende chape

Heb je niet zoveel opbouwhoogte? Dan is een isolerende chape ook een optie. Zo heb je geen aparte uitvullaag meer nodig. Aan zo’n dekvloer is al isolatiemateriaal toegevoegd in de vorm van PUR-granulaat of EPS-parels. Let op: zo’n isolatiechape vormt geen volwaardige vloerisolatie en haalt dus ook niet hetzelfde rendement. Daarom combineer je zo’n chape best met PUR-schuim of vloerisolatieplaten.

Toepassing: vloer isoleren langs boven
Richtprijs
: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Minerale wol

Vooral voor houten vloeren is minerale wol erg geschikt (naast icynene). Isolatiedekens of halfstijve platen van glaswol of rotswol zijn namelijk dampopen, waardoor vocht kan ontsnappen. Bovendien zijn ze ook erg flexibel. Op die manier kan je ze ook gebruiken op een ongelijke ondergrond, in tegenstelling tot harde kunststof isolatieplaten.

Toepassing: vloer isoleren langs onder
Richtprijs
: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welke soort vloerisolatie kies ik best?

Welke soort vloerisolatie je best kiest, hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Gaat het bv. om een houten of betonnen ondervloer? Wil je ook je vloer renoveren of liever niet? Hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Een isolatiespecialist informeert je graag over je mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Gratis advies op maat? Ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs soorten vloerisolatie

Hoeveel kosten de verschillende vloerisolatie soorten? Dat hangt uiteraard af van het gekozen materiaal, maar ook van de dikte van de isolatielaag, de moeilijkheidsgraad van de werken, de totale oppervlakte van je vloer, … Een kort overzicht van de richtprijzen:

Soort vloerisolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 15 à 40
Gespoten PUR€ 25 à 35
Minerale wol€ 20 à 40
Icynene€ 25 à 40
Isolatiechape€ 25 à 35

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten mogelijk nog van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook types vloerisolatie, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

vloerisolatie soorten

 

Belangrijke aandachtspunten

Hoe kies je nu de beste vloerisolatie voor jouw situatie? Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Prijs soorten vloerisolatie: de prijs van vloerisolatie hangt sterk af van het isolatiemateriaal dat je kiest en de tijd die nodig is voor de plaatsing. Zo is PUR-schuim als materiaal bv. duurder dan isolatieplaten, maar een vakman kan die spuitisolatie veel sneller aanbrengen. Zo spaar je arbeidskosten uit.
 • Soorten ondervloeren: de ondervloer is een belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je kiest tussen verschillende soorten vloerisolatie. Heb je bijvoorbeeld een houten ondervloer? Dan isoleer je je vloer best niet langs onder met een dampdicht materiaal als PUR, maar met icynene of minerale wol. Die materialen zijn dampopen, waardoor je vochtproblemen vermijdt.
 • Opbouwhoogte: isoleer je je vloer langs boven? Dan is de opbouwhoogte van groot belang. Zo is er vaak breekwerk vereist om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt met je deuren en plinten. Ook kies je best voor materialen met een hoge isolatiewaarde om de isolatielaag zo dun mogelijk te houden.
 • Langs boven of langs onder isoleren: hoe isoleer je jouw vloer? Doorgaans kies je voor langs onder isoleren bij kleine renovaties en voor langs boven isoleren bij grote vloerrenovaties of nieuwbouw. Het gekozen type vloerisolatie hangt sterk af van deze werkwijze.
 • Bodemisolatie als alternatief: bodemisolatie is een alternatief als je kruipruimte onvoldoende toegankelijk is en als je langs boven breekwerk wil vermijden. Hierbij brengt een vakman het isolatiemateriaal aan op de bodem van je kruipkelder (isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie).

BELANGRIJK: met al zijn ervaring houdt een isolatiespecialist steevast rekening met al deze aandachtspunten. Zo ben je zeker van de juiste soort vloerisolatie voor jouw project tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt.

 

Zelf vloer isoleren of vakman inschakelen?

Kies je ervoor om zelf je vloer te isoleren of schakel je eerder een vakman in? Voor een optimaal rendement van je vloerisolatie is samenwerken met een specialist doorgaans de beste keuze. Zo geniet je van…

 • Gericht advies: een vakman begeleidt je tijdens je hele project. En dat begint met advies op maat van jouw situatie. Welke soort vloerisolatie kies je best en waarom? En hoe dik moet die isolatielaag zijn?
 • Correcte en vlotte plaatsing: een isolatiespecialist heeft veel ervaring met verschillende soorten vloerisolatie en weet wat hij doet. Zo ben je zeker van een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen. Zo’n vakman gaat bovendien ook erg efficiënt te werk.
 • Beste materialen voor lagere prijs: een vakman werkt alleen met de beste materialen en kan ze voor een lagere inkoopprijs krijgen dan jij als particulier. Bovendien kan hij ook gebruikmaken van spuitisolatie als PUR-schuim en icynene. Dat is niet mogelijk als doe-het-zelver.
 • Garantie op plaatsing: isoleer je zelf je vloer en gaat er iets mis tijdens de plaatsing? Dan zijn de herstellingskosten voor jouw rekening. Als je samenwerkt met een vakman, ben je zeker van een garantie op de uitgevoerde isolatiewerken.
 • Premies & financiële voordelen: laat je vloerisolatie plaatsen door een vakman? Dan maak je aanspraak op een isolatiepremie van de netbeheerder, het verlaagde btw-tarief van 6% op alle materialen en de arbeidskosten, … Zo kan je de kosten van je project flink drukken.

 

CONCLUSIE: werken met een vakman loont meer!

Door de snelle en correcte uitvoering, meerdere financiële voordelen, de lagere inkoopprijs voor materialen, … is het altijd voordeliger om een erkende isolatiespecialist in te schakelen voor vloerisolatie. Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten