Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gespoten PUR vloerisolatie

Met vloerisolatie verhoog je het warmtecomfort in huis en daalt je energiefactuur. Veelgebruikt materiaal hiervoor is Polyurethaan (PUR), als schuim gespoten op de vloer. PUR vloerisolatie is gemakkelijk, snel, doeltreffend én goedkoop. Je kan het spuiten op eender welke vloer op alle verdiepingen. Ontdek in dit artikel de voordelen, werkwijze en prijs van PUR-schuim spuiten.

Ga snel naar: PrijsPlaatsingAandachtspuntenAlternatieven

 

Waarom kiezen voor gespoten PUR vloerisolatie?

    • Minimale vloeropbouwPUR spuitisolatie heeft een hoge isolatiewaarde (lambda-waarde = gemiddeld 0,025 W/mK). Je moet dus minder dik isoleren om een goed isolerend effect te bereiken. 
    • Snelle plaatsing: in 1 dag geplaatst en uitgehard en dus arbeidskosten besparend
    • Uitvulling en isolatielaag in 1: Gespoten pur doet dienst als isolatie- én uitvullaag. De uitvullaag helpt om leidingen en andere oneffenheden weg te werken. In tegenstelling tot bij vloerisolatieplaten moet de ondergrond dus niet perfect recht zijn en spaar je zo geld uit doordat er geen uitvullaag (isolatiechape) geplaatst moet worden.
    • Stabiel, hard en krimpvrij: er is geen kans op verzakking.
    • Goedkoopde vloer isoleren met gespoten PUR is de goedkoopste oplossing als je de werken wil uitbesteden.
    • Naadloze afwerking zonder koudebruggen: doordat dit isolatiemateriaal gespoten wordt, vult het alle naden en kieren op. Het vormt zo een volledig dichte isolatieschil zonder koudebruggen waarlangs warmte kan ontsnappen.

 

PUR vloerisolatie prijs

De kosten van gespoten PUR vloerisolatie hangen af van de isolatiedikte, oppervlakte, voorbereiding en het eventueel afschuren voor vloerverwarming. De gemiddelde prijs is € 25 à 35/m² (incl. plaatsing, excl. btw). Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je bovendien van het voordelige BTW-tarief van 6%. Voorwaarde is dan wel dat een erkend aannemer het uitvoert. Prijzen en offertes van erkende isolatiespecialisten kan je vrijblijvend aanvragen via onze online offerteservice.

 

In België kan je onder bepaalde voorwaarden premies aanvragen voor isolatie. Het gaat dan om een premie van de netbeheerder (€ 6/m²) of de totaalrenovatiebonus. Informatie over premies voor vloerisolatie vind je hier.

 

vloerisolatie pur

 

Methodes om de vloer te isoleren met gespoten PUR

Afhankelijk van de situatie zijn er twee manieren om je vloer te isoleren met PUR:

 

1. Vloer isoleren langs onder

Heb je onvoldoende opbouwhoogte ter beschikking? Dan kan je de vloer langs onder isoleren. Het isolatiemateriaal komt in dat geval op het plafond van de ondergrondse ruimte. Het grote voordeel van deze methode is dat je niet aan de bestaande vloer moet raken. Zeker in geval van renovaties waarbij je zoveel mogelijk breekwerk wil verwijden, is dit handig. 

 

2. Vloer isoleren langs boven

De vloer langs boven isoleren is een andere mogelijkheid. Omdat de vloerisolatie hierbij makkelijker te plaatsen is, is deze methode doorgaans goedkoper. De vloeropbouw ziet er van onder naar boven als volgt uit: betonplaat – leidingen – PUR vloerisolatie – leidingen voor vloerverwarming en chape – vloerafwerking.

Bij renovatiewerken kan je ervoor kiezen om de bestaande vloer uit te breken en te vervangen door een nieuwe vloer met isolatie. Een andere optie is het na-isoleren van de huidige vloer. Je plaatst dan isolatie en een nieuwe vloerafwerking op de huidige vloer. Hou er dan wel rekening mee dat de vloerhoogte al snel 10 à 15 cm zal stijgen. PUR vloerisolatie biedt hier een voordeel ten opzichte van de andere isolatiematerialen. Het biedt namelijk de beste isolatiewaarde bij geringe dikte.

Hou ook rekening met de bestaande vochtkering in de muur. Deze vochtkering houdt het grondvocht tegen en zit idealiter een 3-tal cm boven het vloerniveau.

 

Wat is de ideale vloerisolatie dikte?

Gespoten PUR vloerisolatie kan je in verschillende diktes aanbrengen. Die dikte is trouwens bepalend om in aanmerking te komen voor een premie. Om recht te hebben op een premie moet de vloerisolatie een Rd-waarde of warmteweerstand hebben van minstens 2 m² K/W. Dat kan je bereiken met een dikte vanaf 6 cm gespoten pur.

Meestal wordt pur vloerisolatie aangebracht in een dikte van 10 à 11 cm. Dikker isoleren is natuurlijk altijd mogelijk, zoals 19 à 20 cm voor passiefhuizen. De minimaal aanbevolen isolatiedikte is 4 cm. Zo dun isoleren doe je best enkel als het niet anders kan en er slechts een beperkte opbouwhoogte beschikbaar is. Een vakman kan je hierover gepast adviseren en de meest geschikte isolatiedikte voor jouw vloer bepalen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen via de offertepagina.

 

Aandachtspunten bij de plaatsing

  • Gespoten PUR heeft een snelle droogtijd. Na 3 minuten kan je er al op lopen. Zo kan je meteen na de isolatie de vloer afwerken en vloerverwarming leggen.
  • Ventileer het huis goed na het isolatiewerk en betreed de ruimte pas na 2 uur.
  • Voor de uitvoering is een minimum temperatuur nodig van 5 °C.
  • Maak de draagvloer stof-, plastiek- en vetvrij voor het isolatiewerk begint, ook tussen de leidingen. Dit is noodzakelijk voor het verkrijgen van een goede hechting aan de ondergrond.
  • Het gebouw moet wind- en waterdicht zijn.
  • Bedek muren tot 1m en ramen incl. glas en deuren tot boven met plastiek (geen geperforeerde folie!). Haal het een paar uur of een dag na het spuiten weg. Dit gebeurt meestal door de aannemer.
  • Buizen en kabels moeten om de 1m vastgelegd zijn.

 

Alternatieven voor gespoten vloerisolatie met PUR

PUR-schuim spuiten is de populairste manier om je vloer te isoleren. Daarnaast kan je ook kiezen voor:

  • Isolatieplaten: PUR isolatie voor de vloer kan je niet alleen spuiten, maar bestaat ook in de vorm van platen. Ze kunnen meer druk en gewicht dragen dan de gespoten versie. Er bestaan ook platen in EPS (piepschuim) en XPS, maar die isoleren minder dan PUR. Leidingen en oneffenheden vormen wel een probleem. De grond moet vlak zijn om de platen te leggen, dus is de vloer uitvullen noodzakelijk.
  • Isolerende chape of isolatiebeton: dit materiaal is beter voor akoestische isolatie en heeft ook geen uitvulling nodig. Zonder aanvulling met ander isolatiemateriaal isoleert het minder goed dan de andere manieren.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten