Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie prijs 2024

Vloerisolatie zorgt niet alleen voor meer comfort, maar helpt je ook te besparen op je energiefactuur. Dankzij de verschillende premies kan je je investering daarnaast nog sneller terugverdienen. In dit artikel ontdek je meer over de materialen en prijzen van vloerisolatie in 2024, alsook de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor premies.

Ga snel naar:
Gemiddelde vloerisolatie prijs per m²
Soorten vloerisolatie en hun prijs
Prijs vloerisolatie per toepassing
Zelf vloerisolatie plaatsen vs. vakman
Hoe besparen op vloerisolatie?
Ontvang vrijblijvend offertes

Wat is de prijs voor vloerisolatie in 2024?

De prijs van vloerisolatie bedraagt gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing, excl. btw). De exacte vloerisolatie prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort vloerisolatie, de werkwijze (bv. vloer isoleren langs boven of langs onder), de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, …

Wil je jouw vloer isoleren en ben je benieuwd naar de exacte prijs op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van vakmannen.

 

UPDATE 06-05-2024
Hoe evolueren de vloerisolatie prijzen verder in 2024?

Door Covid, de prijsstijging van grondstoffen en materiaalschaarste is isolatiemateriaal de laatste jaren steeds duurder geworden. Het is nog niet 100% zeker wat er zal gebeuren in 2024, maar de kans is erg groot dat de prijsstijging door zal zetten. Wil je dus isoleren, dan doe je het beter nu dan later.

Hou ook rekening met de hoge energieprijzen. Isolatie is de beste maatregel om je energiefactuur terug te dringen. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn hoe dan ook terugverdient. Daardoor zal de vraag naar isolatiemateriaal wel blijven toenemen en ligt een prijsdaling niet in het vooruitzicht.

 


Soorten vloerisolatie + prijs per m²

De prijs van vloerisolatie is vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende soorten isolatiematerialen en de gemiddelde kostprijs.

Soort vloerisolatieGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 15 - 25
Gespoten PUR€ 20 - 35
Isolatiechape€ 30 - 35
Isolatiedekens vloer€ 20 - 35
Inblaasisolatie vloer€ 20 - 40
Isolatiekorrels en -schelpen vloer€ 25 - 35

1. Vloerisolatieplaten

Er zijn verschillende soorten vloerisolatieplaten die elk hun eigen toepassing kennen. Zo worden polystereenplaten (XPS) standaard gebruikt onder de draagvloer (m.a.w. op volle grond) omdat deze drukvast zijn, veel gewicht kunnen dragen, en goed bestand zijn tegen vocht. Boven de uitvulchape worden dan weer schuimplaten van kunststof gebruikt zoals PUR en PIR. Ook wanneer de isolatieplaten relatief dun blijven, isoleren ze erg goed. Op die manier blijft de opbouwhoogte van jouw vloer beperkt.

Gemiddelde prijs vloerisolatieplaten:€ 15 – 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

2. PUR spuitisolatie

Polyurethaan (PUR) spuitisolatie is een materiaal dat vaak gebruikt wordt voor het isoleren van daken en vloeren. Het wordt als schuim op het te behandelen oppervlak gespoten waardoor het snel en gemakkelijk alle hoeken van een kamer afsluit en ideal is om over leidingen te spuiten of om oneffenheden in een vloer weg te werken. Let wel dat wanneer de stof verhardt, de bovenzijde van de schuimlaag niet volledig egaal is. Wie vloerverwarming wil plaatsen, dient het oppervlak eerst glad te schuren.

Gemiddelde prijs gespoten PUR: € 25 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

3. Isolerende chape

Onder de dekvloer ligt meestal een betonnen ondervloer. Deze vloer noemen we een standaard chapelaag. Hierop worden de isolatieplaten geplaatst of spuitisolatie gespoten. Het is echter ook mogelijk om de standaard chapelaag te vervangen door een isolerende chape waarbij isolerend materiaal in het cement is verwerkt.

BELANGRIJK: isolatiechape wordt vaak niet als een volwaardige isolatie beschouwd. Daarom wordt ze meestal nog aangevuld met een ander isolatiemateriaal.

Gemiddelde prijs isolatiechape: € 30 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

4. Isolatiedekens vloer

Vloerisolatiedekens zijn erg licht en flexibel, waardoor ze zowel op een vlakke als ongelijke ondergrond gemakkelijk te plaatsen zijn. Doorgaans zijn isolatiedekens gemaakt van minerale wol zoals rotswol of glaswol. Ze zijn vooral geschikt om houten vloeren te isoleren.

Prijs isolatiedekens vloer: € 20 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

5. Inblaasisolatie vloer

Inblaasiolatie zoals gespoten glaswol of cellulose wordt vooral gebruikt om holle, moeilijk bereikbare ruimtes te isoleren. Dit type isolatie is vooral geschikt voor houten tussenvloeren en zoldervloeren. Het biedt een goede thermische en akoestische isolatie en is bovendien brandwerend.

Prijs inblaasisolatie vloer: € 20 – 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

6. Isolatiekorrels en -schelpen vloer

Vloerisolatiekorrels en -schelpen worden voornamelijk gebruikt om een lage kruipruimte te isoleren. Ze worden daarbij toegepast als bodemisolatie. Dit type isolatie is ideaal als je last hebt van grondwater in de kruipruimte. Vloerisolatiekorrels en -schelpen hebben wel een lager rendement dan andere types vloerisolatie, waardoor het niet beschouwd wordt als volwaardige vloerisolatie.

Prijs vloerisolatiekorrels / -schelpen: € 25 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

LET OP: de goedkoopste vloerisolatie is niet altijd de beste keuze!

Laat je bij je keuze voor vloerisolatie niet alleen leiden door de laagste prijs. Hou vooral ook rekening met de toepassing van de vloerisolatie. Zo zijn EPS platen misschien wel voordelig in aankoop, maar zijn ze minder aangewezen als je een houten tussenvloer wilt isoleren.

TIP: laat je bij je keuze altijd begeleiden door een ervaren isolatiespecialist. Hij raadt je het meest geschikte vloerisolatie materiaal aan voor jouw situatie en bezorgt je ook een prijsvoorstel op maat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

vloerisolatie icynene

 

Prijs vloerisolatie per toepassing

Welk isolatiemateriaal voor je vloer je best kiest, hangt voornamelijk af van de toepassing. Er zijn 3 soorten vloeren die je kan isoleren: de beganegrondvloer, de tussenvloer of de zoldervloer.

 

1. Beganegrondvloer isoleren prijs

De beganegrondvloer kan je het snelst, makkelijkst en goedkoopst isoleren via de kruipruimte. Heb je geen kruipruimte of wil je ook een nieuwe vloerbedekking leggen? Dan is vloerisolatie langs boven ook een mogelijkheid. Een overzicht van beide opties:

 • Beganegrondvloer isoleren langs onder (via kruipruimte): wanneer je een toegankelijke kruipruimte hebt, is het aangewezen om je beganegrondvloer langs onder te isoleren. Doorgaans plaatst een isolatiespecialist de isolatie tegen het plafond van de kruipruimte. Mogelijke materialen zijn PUR, EPS of icynene. Ook wanneer je kruipruimte lager is dan 35 à 40 cm, kan je nog steeds langs onder isoleren dankzij bodemisolatie. Het grote voordeel van de kruipruimte te isoleren? De kosten vallen erg mee.
 • Beganegrondvloer isoleren langs boven: wanneer je geen (toegankelijke) kruipruimte hebt, kan je de beganegrondvloer enkel langs boven isoleren. Hiervoor moet je je bestaande vloer uitbreken. Je kan ook vloerisolatie en een nieuwe vloerbedekking op je huidige vloer plaatsen. Het is in dit geval aangeraden om te kiezen voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde, zoals PIR platen of PUR schuim. Zo volstaat een dunne isolatielaag en hou je de vloeropbouw beperkt.

Prijs vloerisolatie via kruipruimte: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Prijs vloerisolatie langs boven: € 20 à 40 per m² (excl. btw en nieuwe vloerbedekking, incl. plaatsing).
Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

2. Tussenvloer isoleren prijs

Door je tussenvloer te isoleren vermijd je dat de warmte van de benedenverdieping naar boven gaat. Bovendien verminder je hiermee ook lucht- en contactgeluiden tussen beide verdiepingen. Je geniet dus niet alleen van thermische isolatie, maar ook van geluidsisolatie.

Prijs tussenvloer isoleren: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

3. Zoldervloer isoleren prijs

Als alternatief voor dakisolatie kan je ook je zoldervloer isoleren, op voorwaarde dat je je zolder niet gebruikt als leefruimte. Heb je je zolderruimte wel ingericht als bv. slaapkamer of bureau? Ook dan is het aangeraden om je zoldervloer te isoleren. In combinatie met dakisolatie geniet je zo van een optimale thermische en  geluidsisolatie.

Zoldervloer isoleren prijs: € 20 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

 

Welke factoren bepalen de vloerisolatie prijs?

Naast het gekozen isolatiemateriaal zijn er nog tal van andere factoren die de totale kostprijs van jouw vloerisolatie bepalen:

 • Isolatiemateriaal: het gekozen vloerisolatie materiaal bepaalt voor een groot deel de prijs van je isolatieproject. Zo is het goedkoper om je vloer te isoleren met EPS-platen dan met inblaasisolatie.
 • Dikte van de isolatielaag: hoe dikker de isolatielaag, hoe meer je vloerisolatie zal kosten.
 • Isolatiemethode + moeilijkheidsgraad: je vloer isoleren langs onder is goedkoper dan je vloer isoleren langs boven. Daarnaast zal de prijs voor vloerisolatie van moeilijk bereikbare ruimtes of ruimtes met onregelmatige afmetingen hoger uitvallen dan voor vlot bereikbare ruimtes met rechte afmetingen.
 • Oppervlakte: hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de eindrekening van je isolatieproject. Daarnaast kan het wel zijn dat een isolatiespecialist een lagere prijs per m² aanrekent bij grote oppervlaktes.
 • Eventuele voorbereidende werken: laat je je vloer isoleren langs boven en moet je huidige vloer uitgebroken worden? Dan zal dit extra kosten met zich meebrengen.
 • Premies en financiële voordelen: je kan de prijs van vloerisolatie drukken dankzij een aantal premies en andere financiële voordelen. Een vakman zorgt ervoor dat de vloerisolatie voldoet aan alle voorwaarden.

 

Lees onder de foto meer over de prijs van een vakman, besparingstips + hoe offertes te vergelijken.

vloer isolatie prijs

 

Prijs zelf vloer isoleren vs. vakman

Is je vloer zelf isoleren altijd goedkoper dan wanneer je de werken overlaat aan een isolatiespecialist? Een overzicht van beide opties:

 

Prijs vloer zelf isoleren

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je vloer isoleren. Wanneer je zelf aan de slag gaat, hoef je enkel te betalen voor de materiaalkosten. Je betaalt hiervoor gemiddeld € 15 à 40 per m², afhankelijk van het isolatiemateriaal. Hou er wel rekening mee dat je als particulier niet kan genieten van het verlaagd btw-tarief.

Als doe-het-zelver is het ook niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuzes te maken (welke isolatiemateriaal, welke dikte, …). Bovendien komen er bij het isoleren van een vloer komen heel wat risico’s kijken. Fouten zijn snel gemaakt en kunnen leiden tot extra kosten die je had kunnen vermijden door samen te werken met een vakman.

 

Vloer laten isoleren kosten

Beslis je om je vloer te laten isoleren door een vakman, dan betaal je gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Samenwerken met een vakman biedt heel wat voordelen:

 • Advies op maat: een vakman beschikt over de nodige kennis om jou het juiste advies te geven over technieken, materialen, en prijzen.
 • Professioneel resultaat: door het inschakelen van een vakman ben je verzekerd van een mooi en professioneel resultaat op lange termijn.
 • Steeds het juiste materiaal: een vakman weet welk materialen nodig zijn voor jouw specifieke situatie en voorziet deze zelf.
 • Bespaar tijd en moeite: dankzij zijn kennis en ervaring kan een vakman de klus klaren in een mum van tijd.
 • Premies: het inschakelen van een erkende aannemer is vaak een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op premies.

Op zoek naar de geschikte vloerisolatie specialist voor jouw project? Vind de geschikte vakman.

 

Druk de kosten via vloerisolatie premies

Bij het plaatsen van vloerisolatie kan je onder bepaalde voorwaarden rekenen op verschillende soorten financiële ondersteuning. Zo is er de Mijn VerbouwPremie en een eventuele Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie. Daarnaast kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Je kan de Mijn VerbouwPremie onder meer aanvragen voor vloerisolatie. Het premiebedrag hangt af van je gezinsinkomen en -samenstelling en van het gebouwtype (residentieel of niet-residentieel).

 

2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je je vloerisolatie met twee of meer energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus die bovenop de premies van de netbeheerder komt. Natuurlijk kunnen de premies en de Totaalrenovatiebonus samen niet hoger zijn dan de facturen. De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 1-1-2017 en 31-12-2020.

LET OP: ligt de einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius in plaats van voor de Totaalrenovatiebonus.

 

3. EPC-labelpremie

Als je meerdere energiebesparende renovaties laat uitvoeren en de eindfactuur van die renovaties in of na 2021 valt, kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Daarvoor moet je een EPC attest van voor en na de renovaties kunnen voorleggen, waaruit duidelijk wordt dat de EPC waarde van je woning of appartement gestegen is. De premiebedragen hangen af van het behaalde EPC label na de renovaties.

LET OP: deze premie wordt vanaf 1 januari 2025 onderdeel van de Mijn VerbouwPremie. Als gevolg zal de premie voordeliger uitkomen voor de laagste inkomensgroepen. Voor hogere inkomens verandert er niets.

 

4. Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken geldt een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de factuur. De woning moet hiervoor ouder zijn dan 10 jaar en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden worden gebruikt. Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door een erkende aannemer.

 

TIP: informeer je goed over de voorwaarden van de premies

Je kan slechts onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op bovenstaande premies. Een vakman kan jou correct adviseren over de premies die jij voor jouw specifieke situatie kan aanvragen én kan ook helpen om te voldoen aan alle nodige voorwaarden.

 

Besparingstips: hoe kostprijs van vloerisolatie drukken?

Vloerisolatie neemt vaak een hele hap uit je budget. We geven je dan ook graag enkele besparingstips waarmee je de kostprijs voor vloerisolatie kan drukken.

 • Premies: je kan de vloerisolatie prijs drukken met een aantal premies en andere financiële voordelen.
 • Offertes vergelijken: door prijsvoorstellen aan te vragen bij meerdere isolatiespecialisten en deze goed met elkaar te vergelijken, kan je vaak enkele tientallen tot honderden euro’s besparen. Je leest hieronder waarop je moet letten wanneer je offertes voor vloerisolatie vergelijkt.
 • Voorbereidende werken zelf uitvoeren: om te besparen op de arbeidskosten kan je voorbereidende werken, bv. je bestaande vloer uitbreken, zelf uitvoeren.

 

 

Hoe offertes voor vloerisolatie vergelijken? Enkele tips

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan kan je best offertes aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten. Door die verschillende offertes goed te vergelijken, kan je heel wat besparen op je isolatieproject. Hieronder vind je enkele tips en aandachtspunten om offertes voor vloerisolatie te vergelijken:

 1. Kijk naar wat is inbegrepen in de prijs

  Merk je een opvallend prijsverschil tussen de verschillende offertes? Controleer dan goed wat er precies is inbegrepen in de prijs. Sommige vakmannen geven enkel een prijs voor de isolatiewerken, terwijl anderen een totaalprijs geven inclusief voorbereidende werken en vloerafwerking.

 2. Vergelijk adviezen

  Welk isolatiemateriaal raadt de vakman aan? Volgens welke methode wil hij de vloerisolatie aanbrengen? En welke isolatiedikte heeft de vakman voorzien? Naast de prijs is het ook altijd aangeraden om rekening te houden met het advies van de vakman voordat je de offerte ondertekent.

 3. Vergelijk de uurtarieven

  De totale kostprijs voor je vloerisolatie wordt ook bepaald door het uurtarief van de vakman. Een paar euro verschil op het uurtarief kan al gauw oplopen tot enkele tientallen euro’s voor je volledige isolatieproject.

 4. Kijk naar de garantieperiode

  Wanneer je vloerisolatie laat leggen, wil je hiervoor niet alleen de beste prijs krijgen maar ook een goede service. Hou tijdens het vergelijken dus ook altijd rekening met de garantieperiode die de vakman aanbiedt.

 5. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Ben je aan het renoveren en heb je een planning die je moet volgen? Dan is het belangrijk om ook rekening te houden met de voorgestelde uitvoeringstermijnen. Zo vermijd je dat jouw planning in het gedrang komt door lange wachttijden bij de isolatiespecialist.

TIP: via onderstaand offerteformulier vraag je vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw buurt. Zo kan je snel en eenvoudig hun voorstellen vergelijken en de beste oplossing kiezen voor jouw isolatieproject:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten