Vloerisolatie.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerisolatie prijs 2022

Vloerisolatie zorgt niet alleen voor meer comfort, maar helpt je ook te besparen op je energiefactuur. Dankzij de verschillende premies kan je je investering daarnaast nog sneller terugverdienen. In dit artikel ontdek je meer over de materialen en prijzen van vloerisolatie in 2022, alsook de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor premies.

Ga snel naar:
Gemiddelde vloerisolatie prijs per m²
Soorten vloerisolatie en hun prijs
Factoren die de prijs beïnvloeden
Premies vloerisolatie
Doe-het-zelf vs. vakmanschap

 

 

Wat is de prijs voor vloerisolatie in 2022?

De prijs van vloerisolatie bedraagt gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing, excl. btw). De exacte vloerisolatie prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort vloerisolatie, de werkwijze (bv. vloer isoleren langs boven of langs onder), de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, …

Wil je jouw vloer isoleren en ben je benieuwd naar de exacte prijs op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van vakmannen.

 

UPDATE 04-07-2022
Hoe evolueren de vloerisolatie prijzen verder in 2022?

Door Covid, de prijsstijging van grondstoffen en materiaalschaarste is isolatiemateriaal de voorbije maanden steeds duurder geworden. We verwachten dat de prijsstijging zich nog zal verderzetten. Wil je isoleren, dan doe je het dus beter nu dan later.

Hou ook rekening met de piekende energieprijzen. Isolatie is de beste maatregel om je energiefactuur terug te dringen. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn hoe dan ook terugverdient. Daardoor zal de vraag naar isolatiemateriaal wel blijven toenemen en ligt een prijsdaling niet in het vooruitzicht. Benieuwd naar een offerte volgens de huidige prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 


Soorten vloerisolatie + prijs per m²

De prijs van vloerisolatie is vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende soorten isolatiematerialen en de gemiddelde kostprijs.

Soort vloerisolatieGemiddelde kostprijs per m² (incl. arbeid, excl. btw)
Vloerisolatieplaten€ 15 - 40 per m²
Gespoten PUR€ 25 - 35 per m²
Isolatiechape€ 25 - 35 per m²

 

isolatie vloer 1) Vloerisolatieplaten

Er zijn verschillende soorten vloerisolatieplaten die elk hun eigen toepassing kennen. Zo worden polystereenplaten (XPS) standaard gebruikt onder de draagvloer (m.a.w. op volle grond) omdat deze drukvast zijn, veel gewicht kunnen dragen, en goed bestand zijn tegen vocht. Boven de uitvulchape worden dan weer schuimplaten van kunststof gebruikt zoals PUR en PIR. Ook wanneer de isolatieplaten relatief dun blijven, isoleren ze erg goed. Op die manier blijft de opbouwhoogte van jouw vloer beperkt.

Gemiddelde prijs vloerisolatieplaten: € 15 – 40 per m²
» Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

pur vloerisolatie 2) PUR spuitisolatie

Polyurethaan (PUR) spuitisolatie is een materiaal dat vaak gebruikt wordt voor het isoleren van daken en vloeren. Het wordt als schuim op het te behandelen oppervlak gespoten waardoor het snel en gemakkelijk alle hoeken van een kamer afsluit en ideal is om over leidingen te spuiten of om oneffenheden in een vloer weg te werken. Let wel dat wanneer de stof verhardt, de bovenzijde van de schuimlaag niet volledig egaal is. Wie vloerverwarming wil plaatsen, dient het oppervlak eerst glad te schuren.

Gemiddelde prijs vloerisolatieplaten: € 25 – 35 per m²
» Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

isolerende chape 3) Isolerende chape

Onder de dekvloer ligt meestal een betonnen ondervloer. Deze vloer noemen we een standaard chapelaag. Hierop worden de isolatieplaten geplaatst of spuitisolatie gespoten. Het is echter ook mogelijk om de standaard chapelaag te vervangen door een isolerende chape waarbij isolerend materiaal in het cement is verwerkt.
Een isolatiechape wordt vaak niet als een volwaardige isolatie beschouwd. Daarom wordt ze meestal nog aangevuld met een ander isolatiemateriaal.

Gemiddelde prijs vloerisolatieplaten: € 25 – 35 per m²
» Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

Factoren die de prijs van vloerisolatie beïnvloeden

Naast het gekozen isolatiemateriaal zijn er nog tal van andere factoren die de totale kostprijs van jouw vloerisolatie zullen bepalen:

 • Moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken
 • Dikte van de isolatielaag
 • Totale te isoleren oppervlakte
 • Eventuele voorbereidende werken

 

Druk de kosten via premies

Bij het plaatsen van vloerisolatie kan je onder bepaalde voorwaarden rekenen op verschillende soorten financiële ondersteuning. Zo is er de Mijn VerbouwPremie en een eventuele Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie. Daarnaast kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief.

 

1) Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie vervangt de premies van netbeheerder Fluvius. Je kan de Mijn VerbouwPremie onder meer aanvragen voor vloerisolatie. Het premiebedrag hangt af van je gezinsinkomen en -samenstelling en van het gebouwtype (residentieel of niet-residentieel).

 

2) Totaalrenovatiebonus

Combineer je je vloerisolatie met twee of meer energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus die bovenop de premies van de netbeheerder komt. Natuurlijk kunnen de premies en de Totaalrenovatiebonus samen niet hoger zijn dan de facturen.

LET OP: ligt de einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius in plaats van voor de Totaalrenovatiebonus.

 

3) Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken geldt een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de factuur. De woning moet hiervoor ouder zijn dan 10 en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden worden gebruikt. Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door 1 erkende aannemer.

 

Tip: Informeer je goed over de voorwaarden van de premies

Je kan slechts onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op bovenstaande premies. Een vakman kan jou correct adviseren over de premies die jij voor jouw specifieke situatie kan aanvragen én kan ook helpen om te voldoen aan alle nodige voorwaarden. Lees er alles over in dit artikel.

 

 

vloer isolatie

Waarom kiezen voor vakmanschap?

Je denkt misschien dat doe-het-zelven veel goedkoper is dan het inschakelen van een vakman, maar dat is niet altijd zo. Werken uitvoeren in een woning is niet altijd even gemakkelijk en zeker bij het isoleren van een vloer komen heel wat risico’s kijken. Fouten zijn snel gemaakt en kunnen leiden tot torenhoge kosten. Daarnaast moet je zelf alle materiaal voorzien en ook dat kan een flinke hap uit je portemonnee nemen.

Onderschat ook niet de vele voordelen die aan het inschakelen van een vakman verbonden zijn:

 • Advies op maat: een vakman beschikt over de nodige kennis om jou het juiste advies te geven over technieken, materialen, en prijzen.
 • Professioneel resultaat: door het inschakelen van een vakman ben je verzekerd van een mooi en professioneel resultaat op lange termijn.
 • Steeds het juiste materiaal: een vakman weet welk materialen nodig zijn voor jouw specifieke situatie en voorziet deze zelf.
 • Bespaar tijd en moeite: dankzij zijn kennis en ervaring kan een vakman de klus klaren in een mum van tijd.
 • Premies: het inschakelen van een erkende aannemer is vaak een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op premies.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten