Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Garagevloer isoleren

Een geïsoleerde garagevloer maakt veel mogelijk. Niet alleen kan je jouw garage zo omtoveren tot een extra woonruimte, maar staan opgeslagen materialen en je auto droger en veiliger. Hoe kan je een garagevloer isoleren? Wat zijn de meest gangbare isolatiematerialen en wat kost het je gemiddeld? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe garagevloer isoleren?
Prijs garagevloer isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf garagevloer isoleren of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je garagevloer isoleren?

Is het een goed idee om je garagevloer te isoleren of niet? Dat hangt vooral af van de functie en locatie van je garage. Gebruik je de garage bijvoorbeeld als hobbyruimte of grenst die ruimte aan de rest van je woning? Dan is vloerisolatie zeker een goed idee. Hieronder een overzicht van de voornaamste voordelen:

 • Minder warmteverlies: door een naadloze isolatielaag ontsnapt warmte minder snel en dringt geen koude tot in je vloer. Als gevolg heb je dus óók in je garage lekker warme voeten.
 • Geen vochtproblemen: isolatie gaat vochtvorming en de gevolgen hiervan tegen. Zo vermijd je problemen als schimmels, vochtplekken, muffe geurtjes, …
 • Lagere energiefactuur: hoe minder warmte uit je garage ontsnapt, hoe korter je moet stoken om de ruimte te verwarmen. Zo bespaar je efficiënt op je energiefactuur.
 • Hogere waarde van woning: een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker op de woningmarkt en kan je dus voor een hoger bedrag verkopen. Ook als je uiteindelijk wil verhuizen is het isoleren van je garagevloer dus mogelijk de moeite waard.

Wil je je garagevloer isoleren? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen in je buurt via onze gratis offerteservice.

garagevloer isoleren

 

Hoe garagevloer isoleren?

Er zijn verschillende isolatiemethoden om te overwegen voor een garagevloer. Afhankelijk van je woonsituatie en budget kan je je garagevloer isoleren langs onder of langs boven:

 

OPTIE 1: garagevloer langs onder isoleren

Beschik je over een (kruip)kelder? Dan is het isoleren van je garagevloer langs onder de meest praktische en budgetvriendelijke methode. Een vakman plaatst dan het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kruipruimte. Er komen dus geen breekwerken bij kijken. Let op: je kruipruimte moet wel minstens 35 à 40 cm hoog zijn. De plaatsing van de isolatielaag gaat het snelst met PUR-schuim, maar harde isolatieplaten zijn ook een optie (op voorwaarde dat er geen leidingen langs je kelderplafond lopen).

Geschikte isolatiematerialen: PUR-schuim of harde isolatieplaten

 

OPTIE 2: garagevloer langs boven isoleren

Heb je een betonnen garagevloer op zand of gaat het om een nieuwbouwwoning? Dan isoleer je je garagevloer best langs boven. Een vakman gebruikt bij deze methode altijd een materiaal met een hoge isolatiewaarde om problemen met de opbouwhoogte te vermijden. Daarnaast moet het materiaal drukvast zijn als je een auto in de garage wil plaatsen. Laat je van tevoren dus goed adviseren door een vakman.

Geschikte isolatiematerialen: harde isolatieplaten, PUR-schuim, isolatiechape, …

 

Welke isolatiemethode voor garagevloeren kies ik best?

Hoe je best je garagevloer isoleert, hangt af van je woonsituatie, je budget, … Zo kies je bij een kleine renovatie best voor langs onder isoleren, maar dan heb je wel een toegankelijke kruipruimte nodig. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs garagevloer isoleren

Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van € 15 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) om een garagevloer te laten isoleren. Hierbij zijn de gekozen isolatiemethode en -materialen de belangrijkste factoren. Een overzicht van de richtprijzen:

Hoe garagevloer isoleren?Type vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Langs onder isolerenIsolatieplaten€ 15 - 40
Isolatieschuim€ 25 - 35
Langs boven isolerenIsolatieplaten€ 15 - 40
Isolatieschuim€ 25 - 35
Isolatiechape€ 25 - 35

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen op basis van het gekozen materiaal, de isolatiemethode, eventueel breekwerk, … Ook variëren prijzen van vakman tot vakman. Geniet van gericht advies en prijzen op maat door voorstellen van vakmensen te vergelijken via onze gratis offerteservice.

 

isoleren garagevloer

 

Belangrijke aandachtspunten

Ben je van plan om je garagevloer te isoleren? Hier komt meer bij kijken dan alleen de juiste isolatiemethode en materialen op maat. Met welke aandachtspunten moet je nog rekening houden? Een overzicht:

 • Andere energiebesparende maatregelen in je garage: naast het isoleren van je garagevloer zijn er nog meer maatregelen om van je garage een comfortabele extra woonruimte te maken. Zo kies je bijvoorbeeld voor dakisolatie, (spouw)muurisolatie, … Daarnaast is je garagepoort ook een mogelijk aandachtspunt, aangezien hierdoor veel koude lucht kan binnenkomen.
 • Druksterkte isolatiematerialen: plaats je een auto in je garage? Dan moet het isolatiemateriaal tegen de druk van dat grote gewicht bestand zijn. Isolatieplaten van PUR, PIR, XPS en EPS, maar ook PUR-schuim zijn hier goed geschikt voor.
 • Akoestische isolatie garage: naast thermische isolatie is een goede geluidsisolatie ook interessant. Vooral als je van de garage een werk- of hobbyruimte wil maken is het fijn als je geen last meer hebt van hard omgevingsgeluid.
 • Ventilatie kruipruimte: het gevolg van een goed geïsoleerde garagevloer is minder natuurlijke luchttoevoer. Dit is qua warmtebehoud natuurlijk goed, maar wat betreft ventilatie niet. Isoleren gaat dus hand in hand met ventileren. Isoleer je jouw garagevloer? Zorg dan voor goede ventilatie in je kruipruimte. Zo vermijd je vochtproblemen, schimmels, ongedierte, …
 • Premies en financiële voordelen: er zijn verschillende financiële voordelen als je een garagevloer laat isoleren door een vakbedrijf. Als woningeigenaar kom je dan mogelijk in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie. Voor meer informatie lees je ons artikel over premies in 2024.

 

Zelf garagevloer isoleren of vakman inschakelen?

Zelf je garagevloer isoleren is mogelijk, vooral als je een toegankelijke kruipruimte hebt. Ben je echter geen handige Harry? Of moet je je garagevloer langs boven isoleren (vloerisolatie zonder kruipruimte)? Dan schakel je beter een professionele vakman in. Zo ben je zeker van…

 • Gericht advies: welk isolatiemateriaal past best bij jouw garagevloer? Hoe dik moet de isolatielaag zijn en hoe vraag je een premie voor vloerisolatie aan? Een isolatiespecialist ondersteunt je tijdens het gehele proces met advies op maat.
 • Snelle en correcte uitvoering: een vakman heeft veel ervaring met het plaatsen van isolatie voor garagevloeren en kan je daarom verzekeren van een snelle en correcte uitvoering.
 • Lage inkoopprijs voor materialen: woningeigenaren mogen van minder verschillende isolatiematerialen gebruik maken dan erkende vakmensen. Denk bijvoorbeeld aan PUR-schuim, icynene, … Daarnaast kunnen isolatiespecialisten hun materialen voor lagere prijzen inkopen.
 • Garantie: gaat er onverhoopt iets mis tijdens het isoleren van de garagevloer? Dan neemt een vakman de extra kosten voor zijn rekening.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je de isolatiewerken over aan een vakman? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op materialen én arbeidskosten.

 

CONCLUSIE: laat je garagevloer isoleren door een vakman

Ben je geïnteresseerd in isolatie voor je garagevloer? Dan schakel je best een erkende specialist in. Via onze gratis offerteservice geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook gemakkelijk uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten