Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiebeton

Wist je dat er ook chapes bestaan waarin al isolatiemateriaal verwerkt is? In combinatie met isolatieplaten of PUR-schuim kan je dankzij dat isolatiebeton een nog betere isolatiewaarde voor je vloer bereiken. Welke soorten isolatiebeton bestaan er? Wat met de prijs per m²? En kies je beter voor zo’n isolerende chape of voor een standaard chape met aparte vloerisolatie? Je komt het te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten isolatiebeton
Voordelen en nadelen
Isolatiebeton prijs
Isolatiebeton of vloerisolatie?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is isolatiebeton een goede keuze?

Laat je een nieuwbouw plaatsen? Of plan je een ingrijpende energetische renovatie? Dan is een grondige vloerisolatie essentieel. Daarvoor kan je ook gebruik maken van isolatiebeton. Zo’n isolerende chape is vooral een interessante optie als je…

  • relatief weinig opbouwhoogte hebt bij je vloerrenovatie.
  • geen aparte uitvulchape wil gebruiken voor je leidingen.
  • zoekt naar een chape met een snellere droogtijd.
  • een extra hoge isolatiewaarde wil bereiken met je vloeropbouw.

Een isolerende chape laten plaatsen? Laat je dan eerst grondig adviseren door een vakman actief in je buurt. Die houdt rekening met jouw opbouwhoogte, mogelijke vloeropbouw, gewenste isolatiewaarde van je vloer, … Ontvang gratis advies op maat!

isolatiebeton

 

Soorten isolatiebeton

Bij het maken van een chape is het mogelijk om verschillende isolerende materialen toe te voegen. Er bestaan dan ook meerdere types isolerend beton. We zetten de 3 meest voorkomende types kort op een rij:

 

1. Isolatiebeton met polystyreenkorrels

De meeste isolerende dekvloeren zijn gemaakt op basis van gerecycleerde polystyreenkorrels (EPS-parels). Deze kleine bolletjes van piepschuim zijn vermengd met cement en water. Zo krijg je een isolerende chape met een grote druksterkte die ook geluiddempend werkt.

 

2. Isolatiebeton met PUR-granulaten

Naast EPS-parels kan je ook PUR-granulaat laten toevoegen aan een chape. Dat kunststof hardschuim isoleert nog beter dan EPS en zorgt dus voor een nog betere isolatiewaarde. Bovendien sluit PUR-granulaat ook uitstekend aan op leidingen en afvoerbuizen. Zo ben je zeker van een optimale isolerende werking.

 

3. Isolatiebeton met argexkorrels

Dit is een erg lichte chape van beton en argexkorrels met een celvormige structuur. Tussen deze korrels zit lucht, wat het het isolerende vermogen van deze dekvloer verhoogt. Let op: met deze soort isolatiebeton haal je wel een minder goede isolatiewaarde dan met chapes op basis van EPS-parels en PUR-granulaat.

 

BELANGRIJK: ontvang advies op maat van een vakman!

Overweeg je een isolerende chape voor je nieuwbouw of vloerrenovatie? Laat je dan eerst informeren door een chape- of isolatiespecialist actief in je buurt. Die geeft je advies op maat, maar daar blijft het niet bij. Zo’n vakman staat ook in voor een snelle en optimale uitvoering van de chape- en isolatiewerken.

Vrijblijvend vakmannen contacteren? Via onze offertepagina vraag je snel advies en prijzen op maat aan bij experts in je buurt. Ontvang nu voorstellen op maat van je project!

 

Voor- en nadelen van isolatiebeton

Gebruik je voor je vloer isolatiebeton of eerder een traditionele, cementgebonden chape met aparte vloerisolatie? Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om de voor- en nadelen van zo’n isolerende chape tegen elkaar af te wegen. Een overzicht:

 

Voordelen isolatiebeton

  • Geen aparte uitvulchape nodig: kies je voor een isolerende dekvloer? Dan heb je geen aparte uitvulchape meer nodig om je leidingen en buizen weg te werken. Dat is wel zo bij een standaard dekvloer met aparte vloerisolatie.
  • Minder hoge vloeropbouw: niet alleen heb je dankzij isolatiebeton geen uitvulchape nodig, ook je laag vloerisolatie mag dunner zijn. Je bereikt namelijk sneller je gewenste isolatiewaarde met een dunnere vloeropbouw. Daarom is een isolatiechape ideaal als je weinig opbouwhoogte hebt bij je vloerrenovatie.
  • Snellere droogtijd: een isolerende chape droogt sneller dan een standaard, cementgebonden dekvloer. Zo gaan de werken sneller vooruit.
  • Extra hoge isolatiewaarde: dankzij isolatiebeton isoleer je je vloer al deels dankzij de chapewerken. In combinatie met vloerisolatie in de vorm van isolatieplaten of PUR-schuim kan je dus een extra hoge isolatiewaarde bekomen voor je vloer.

 

Nadelen isolatiebeton

  • Geen volwaardige vloerisolatie: isolatiebeton op zich is geen volwaardige vloerisolatie. Daarom combineer je zo’n dekvloer dus best sowieso met isolatieplaten of spuitisolatie.
  • Duurder dan standaard chape: het leggen van zo’n isolerende dekvloer kost iets meer in vergelijking met een traditionele, cementgebonden chape. Is zo’n isolatiechape voor jou dan een rendabele keuze? Dat bespreek je best met een isolatiespecialist actief in je buurt!

 

Isolatiebeton prijs

Isolatiebeton kost iets meer dan een traditionele dekvloer. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De uiteindelijke kosten hangen vooral af van het type isolatiechape, de moeilijkheidsgraad van de werken en de oppervlakte van de ruimte. Belangrijk: hoe groter die oppervlakte, hoe goedkoper de prijs per m².

Een exacte prijs voor jouw project? De kosten voor het plaatsen van isolatiebeton kunnen ook variëren van vakman tot vakman. Wil je graag de prijzen van meerdere specialisten vergelijken? En tegelijk ook hun adviezen, werkwijzen, …? Vraag dan meerdere offertes aan via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

isolatie beton

 

Isolatiebeton of vloerisolatie?

Gebruik je nu best isolatiebeton of eerder een standaard chape in combinatie met vloerisolatie? De beste keuze hangt vooral af van jouw situatie en je budget. We wegen beide opties kort tegen elkaar af:

 

OPTIE 1 = isolatiebeton

Enkel isolatiebeton plaatsen bij je nieuwbouw of renovatie is geen goed idee. Daarvoor is het isolerende vermogen van zo’n chape te laag. Kortom, een isolerende dekvloer is geen volwaardige vloerisolatie. Daarom gebruik je zo’n chape best in combinatie met een laag van isolatieplaten of spuitisolatie. Zo creëer je een optimale isolatiewaarde voor je vloer met een dunnere vloeropbouw.

Een goede keuze als… je een beperkte opbouwhoogte hebt voor je vloer, je een minder dikke laag vloerisolatie wil leggen, …

 

OPTIE 2 = vloerisolatie met standaard chape

Bij een gelijke dikte isoleert een standaard chape met aparte vloerisolatie beter dan enkel een isolerende chape. Bovendien is zo’n traditionele, cementgebonden dekvloer ook goedkoper dan een laag isolatiebeton. Heb je dus voldoende opbouwhoogte voor je vloer? Dan is een traditionele dekvloer met vloerisolatie een budgetvriendelijkere keuze.

Een goede keuze als… het gaat om een nieuwbouw met een normale vloeropbouw, je voldoende opbouwhoogte hebt bij je vloerrenovatie, …

 

TIP: combineer isolatiebeton met vloerisolatie!

Enkel en alleen isolatiebeton plaatsen om je vloer te isoleren, is dus niet aangeraden. Maar zo’n isolerende chape in combinatie met PUR-schuim of dunne isolatieplaten is in bepaalde situaties wel een uitstekende keuze. Zo kan je namelijk een optimale isolatiewaarde bereiken met een dunnere vloeropbouw.

Is isolatiebeton voor mij een goede keuze? Dat bespreek je best met een erkende vakman actief in je buurt. Zo maak je een doordachte keuze voor de isolatie van jouw vloer. Je kan vrijblijvend vakmannen contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten