Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie dikte

Dankzij vloerisolatie kan je tot 15% à 20% besparen op je energiefactuur en geniet je van een beter warmtecomfort. Maar hoe dik moet je een vloer precies isoleren? De vloerisolatie dikte hangt o.a. af van het soort isolatiemateriaal, de huidige energie-eisen, de mogelijkheden van de woning, … Benieuwd naar de optimale dikte van vloerisolatie voor jouw project? Je vindt alle info in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke vloerisolatie dikte kiezen?
Dikte vloerisolatie per materiaal
Vloerisolatie prijs per m²
Veelgestelde vragen
Vraag gratis offertes aan

 

Welke factoren bepalen de vloerisolatie dikte?

De dikte van vloerisolatie verschilt van project tot project. Dat komt omdat de dikte van die isolatielaag boven of onder je vloerplaat afhankelijk is van verschillende factoren:

 • Isolatiemateriaal: het ene materiaal heeft een hogere isolatiewaarde dan het andere. Zo haal je bij PUR-isolatie met een geringere dikte een even goede of zelfs betere thermische isolatie dan bij minerale wol. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe dunner de vloerisolatielaag mag zijn.
 • Energie-eisen / premievoorwaarden: bij nieuwbouw moet de vloerisolatie dikte voldoen aan de BEN-norm. Bij renovaties draait het vooral om de minimale warmteweerstand om in aanmerking te komen voor de vloerisolatie premie van Fluvius. Die R-waarde moet minstens 2 m²K/W bedragen.
 • Mogelijkheden van de woning: de dikte van de vloerisolatie hangt ook af van je woning zelf. Hoeveel opbouwhoogte heb je bv. ter beschikking? Hoe meer opbouwhoogte je hebt, hoe dikker je de vloer namelijk kan isoleren. Of gaat het om een energiezuinig passiefhuis dat een grotere vloerisolatie dikte vergt?
 • Gewenste isolatiewaarde: wil je je vloer dikker isoleren dan de BEN-norm of de premievoorwaarde vereist? Dat bepaal je helemaal zelf. Hoe dikker de vloerisolatie, hoe hoger de isolatiewaarde (afhankelijk van het materiaal). En dus ook hoe sneller jij je investering terugverdient door een kleiner warmteverlies en grotere energiebesparing.

vloerisolatie dikte

 

Welke vloerisolatie dikte heb ik nodig?

Ben je niet zeker hoe dik je laag vloerisolatie ongeveer moet zijn? Er is alvast een verschil tussen renovatie en nieuwbouw. Een overzicht van de benodigde vloerisolatie diktes met enkele courante isolatiematerialen:

 

1. Dikte vloerisolatie bij renovatie

Bij een renovatie is het belangrijk dat de vloerisolatie een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 2 m²K/W haalt. Dat is namelijk nodig om in aanmerking te komen voor de vloerisolatie premie van netbeheerder Fluvius. Dat isolerende vermogen kan je bereiken met de volgende vloerisolatie diktes:

 • Dikte gespoten PUR: vanaf 6 cm
 • Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 5 cm
 • Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 7 cm
 • Dikte minerale wol: vanaf 8 à 9 cm

TIP: heb je voldoende ruimte om je vloer dikker te isoleren? Dan kan je dat natuurlijk doen. Door je woning te ‘BENoveren’ (even energiezuinig als nieuwbouw) in plaats van gewoon te renoveren, geniet je van een extra besparing op je energiefactuur en een nog groter wooncomfort. Bovendien draag je ook je steentje bij aan het milieu. Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en adviseren op maat van jouw project. Ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatie-experten actief in je buurt.

 

2. Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de BEN-norm (bijna energieneutraal). Dat betekent onder meer een doorgedreven isolatie, ook van je vloer. Om die nieuwe energie-eisen te respecteren, heb je de volgende vloerisolatie diktes nodig:

 • Dikte gespoten PUR: vanaf 10 à 11 cm
 • Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 à 10 cm
 • Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 14 à 15 cm
 • Dikte minerale wol: vanaf 15 à 16 cm

 

Hoe bereken ik de optimale vloerisolatie dikte voor mijn project?

Daarbij moet je rekening houden met diverse factoren: gaat het om nieuwbouw of renovatie (andere isolatienormen)? Hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Welk isolatiemateriaal wil je gebruiken? … Wil je zeker zijn van de juiste dikte van vloerisolatie op maat van jouw situatie en wensen? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Die kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste oplossing voor jouw project.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende isolatie-experten: zo kan je gericht hun adviezen, werkwijzen en voorgestelde isolatiematerialen + vloerisolatie diktes naast elkaar leggen. Door grondig te vergelijken maak je de beste keuze tegen een correcte prijs. Vergelijk gratis advies en prijzen van verschillende isolatie-experten actief in je buurt via de offerteservice.

 

Dikte vloerisolatie per materiaal

Om je vloer te isoleren kan je kiezen uit verschillende isolatiematerialen: gespoten PUR, vloerisolatie platen, minerale wol, … Die materiaalkeuze is 1 van de factoren die je uiteindelijke vloerisolatie dikte zal bepalen. Een kort overzicht van 4 courante soorten vloerisolatie:

 

1. Dikte vloerisolatie met gespoten PUR (vanaf 6 à 11 cm)

Met gespoten PUR-schuim kan je je vloer goedkoop en snel laten isoleren (minder dan 1 dag). Zo spaar je arbeidskosten uit. De belangrijkste eigenschappen van deze spuitisolatie:

 • vloeropbouw blijft beperkt door de hoge isolatiewaarde bij geringere dikte
 • geen extra uitvullaag nodig voor leidingen (isolatie- én uitvullaag in 1)
 • vloerisolatie dikte makkelijk te kiezen op maat van de beschikbare opbouwhoogte
 • 1 naadloze isolatielaag met een optimale luchtdichtheid (zonder koudebruggen)
 • stabiel, vormvast en snel uitgehard (geen risico op verzakkingen)

Een goede keuze als: er veel leidingen over de vloer lopen, als de beschikbare opbouwhoogte beperkt is, geschikt voor vloeren op alle verdiepingen, …
Prijs gespoten PUR: 25 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Dikte vloerisolatie met PUR- of PIR-platen (vanaf 5 à 9 cm)

Naast gespoten PUR kan je ook kiezen voor harde, drukvaste isolatieplaten in PUR of PIR. Belangrijk: deze vloerisolatie platen zijn enkel mogelijk op een effen ondergrond. Je hebt dus eerst een uitvullaag (bv. isolatiechape) nodig om je leidingen weg te werken. Enkele eigenschappen op een rij:

 • goede thermische isolatie bij geringe dikte (hogere isolatiewaarde dan gespoten PUR)
 • direct beloopbaar na plaatsing (ideaal voor vloerisolatie dus)
 • verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor een vlotte plaatsing
 • mogelijk in verschillende groottes, vormen en diktes
 • eventuele resterende kieren kunnen gedicht worden met PUR-schuim

Een goede keuze als: de opbouwhoogte beperkt is, geschikt voor vloeren op alle verdiepingen, …
Prijs PUR-PIR platen: 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Dikte vloerisolatie met XPS- of EPS-platen (vanaf 7 à 14 cm)

Naast PUR en PIR zijn er ook nog isolatieplaten in EPS of XPS. Deze vloerisolatie platen zijn goedkoper dan PUR en PIR-platen, maar de isolatiewaarde ligt lager. Kortom, je hebt een grotere dikte nodig om dezelfde thermische isolatie te bereiken. Enkele eigenschappen op een rij:

 • erg licht en makkelijk te verwerken (vlot op maat te snijden of te zagen)
 • ongevoelig voor vocht (volledig rot- en schimmelvrij)
 • zeer drukvast en dus direct beloopbaar na plaatsing
 • ook verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor een vlotte plaatsing
 • eventuele resterende kieren kunnen gedicht worden met PUR-schuim

Een goede keuze als: er voldoende opbouwhoogte is, voor massieve zoldervloeren of kelderplafonds (ruimtes waar de vloerisolatie dikte minder een rol speelt), …
Prijs XPS-EPS platen: 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Dikte vloerisolatie met minerale wol (vanaf 8 à 15 cm)

Naast kunststof isolatie kan je vloeren ook isoleren met minerale isolatie als glaswol of rotswol. Deze minerale wollen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, maar je hebt wel een grotere vloerisolatie dikte nodig dan bij kunststof isolatie (vanwege lagere isolatiewaarde). Enkele eigenschappen op een rij:

 • Goede thermische isolatie
 • Geluiddempend
 • Brandveilig en milieuvriendelijk
 • Makkelijk te hanteren

Een goede keuze als: het gaat om verdiepingsvloeren (vanwege de geluidsisolerende kwaliteiten), niet-massieve en massieve zoldervloeren, houten vloeren, …
Prijs minerale wol: 20 à 40 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke soort vloerisolatie kies ik best?

Dat hangt vooral af van de vloerisolatie dikte die mogelijk is in een bepaalde ruimte. Gaat het bv. om een zoldervloer en speelt de laagdikte minder een rol? Dan kan je kiezen voor minerale wol of XPS-EPS-platen. Is de opbouwhoogte eerder beperkt, bv. bij een benedenvloer? Dan ga je beter voor gespoten PUR of PUR-PIR-platen.

TIP: isolatiespecialisten geven je graag info en advies over de mogelijke isolatiematerialen jouw vloer. Door goed te vergelijken ben je zeker dat je het juiste materiaal met een optimale dikte kiest voor jouw project. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Vloerisolatie prijs per m²

De prijs van vloerisolatie hangt vooral af van het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van je vloer, de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken en natuurlijk ook van de vloerisolatie dikte. Enkele richtprijzen:

Soort vloerisolatiePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vloerisolatie dikte
Gespoten PUR€ 25 à 35Renovatie: vanaf 6 cm
Nieuwbouw: vanaf 10 à 11 cm
PUR- of PIR-platen€ 20 à 25Renovatie: vanaf 5 cm
Nieuwbouw: vanaf 9 à 10 cm
XPS- of EPS-platen€ 20 à 25Renovatie: vanaf 7 cm
Nieuwbouw: vanaf 14 à 15 cm
Minerale wol€ 20 à 40Renovatie: vanaf 8 à 9 cm
Nieuwbouw: vanaf 15 à 16 cm

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw isolatieproject? Hou er rekening mee dat duurdere vloerisolatie doorgaans een hogere isolatiewaarde heeft. Doordat je het warmteverlies zo meer kan beperken en dus minder energie verbruikt, verdien je jouw investering ook sneller terug. Let op, want de prijzen voor vloerisolatie kunnen verschillen per isolatiespecialist. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen rond materialen + diktes, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

dikte vloerisolatie

FAQ vloerisolatie dikte

Heb je nog verdere vragen over de dikte van vloerisolatie? Een isolatiespecialist geeft je graag advies over de mogelijke vloerisolatie diktes voor jouw project. Hieronder zetten we alvast ook enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij: • Wat is de minimum dikte van isolatiechape?

  Heb je een beperkte opbouwhoogte ter beschikking voor je vloer (bv. bij een renovatie)? Dan kan je eventueel ook kiezen voor vloerisolatie met isolatiechape (op basis van EPS-parels, PUR-granulaten, …). Net als bij gespoten PUR heb je dan geen uitvullaag nodig om je leidingen weg te werken. De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm.

  LET OP: isolatiechape is geen volwaardige vloerisolatie door de lagere isolatiewaarde dan gespoten PUR of vloerisolatie platen. Wil je zeker zijn van een optimale isolatiewaarde? Dan combineer je de isolatiechape best met dunne PUR- of PIR-platen. Vraag advies op maat aan een isolatie-expert actief in je buurt. • Wat is de vereiste vloerisolatie dikte bij vloerverwarming?

  Bij vloerverwarming wil je uiteraard des te meer vermijden dat de warmte naar beneden ontsnapt. Daarom is een nog grotere warmteweerstand (R-waarde) aanbevolen dan bij vloerisolatie zonder vloerverwarming. En dat betekent dus ook een grotere vloerisolatie dikte. Idealiter heb je minstens 8 cm vloerisolatie onder je vloerverwarming nodig, maar alles hangt af van de beschikbare opbouwhoogte. Is die opbouwhoogte beperkt? Dan kan je ook kiezen voor dunne vloerverwarming (elektrisch, met voorgevormde isolatieplaten waar de verwarmingsbuizen in liggen, …).

  TIP: extra advies nodig over de dikte van vloerisolatie met vloerverwarming? Vraag dan zeker meer uitleg aan een isolatie-specialist actief in je buurt via onze offerteservice. • Bestaat er een alternatief voor vloerisolatie?

  Bij vloerisolatie langs boven of langs onder (tegen je kelderplafond) is je vloer zelf geïsoleerd. Zo is er geen direct contact tussen die vloer en de koude uit je kelder, met een optimale thermische isolatie als resultaat. Maar wat als vloerisolatie geen optie is (omdat je geen breekwerken wil of omdat je kruipkelder lager is dan 35 à 40 cm)? In dat geval kan bodemisolatie een waardig alternatief zijn. Daarbij brengt een vakman isolatiemateriaal aan op de bodem van je kruipruimte.

  LET OP: met bodemisolatie haal je niet hetzelfde rendement als met vloerisolatie. Bij bodemisolatie is de bovenliggende vloer (vloer benedenverdieping) zelf niet geïsoleerd. Daardoor is er nog altijd een licht warmteverlies in vergelijking met vloerisolatie. • Waarom je vloer dikker isoleren dan nodig is?

  Zowel bij renovatie als nieuwbouw is een minimale dikte van de vloerisolatie nodig (respectievelijk om in aanmerking te komen voor de vloerisolatie premie en om te voldoen aan de BEN-norm). Maar wat als je nog voldoende ruimte hebt om je vloer dikker te isoleren dan die minimale dikte? Zeker bij renovaties is het dan een goed idee om te kiezen voor een nog grotere vloerisolatie dikte. Zo verdien je je investering sneller terug door een lagere energiefactuur, geniet je van een groter wooncomfort en stijgt je woning in waarde (hogere energiescore op je EPC bij verkoop).

  TIP: dikkere vloerisolatie met een hogere isolatiewaarde is ook iets duurder. Wat voor jouw project de ideale verhouding is tussen de kosten en de voordelen van een grotere dikte van de vloerisolatie? Een isolatiespecialist bekijkt het graag samen met jou. Ontvang gratis advies en prijzen op maat. • Kan ik de kosten voor vloerisolatie drukken met premies & financiële voordelen?

  Zeker. Eerst en vooral kom je in aanmerking voor de vloerisolatie premie van Fluvius. Maar daarnaast kan je de kosten van vloerisolatie ook nog verder drukken met het verlaagde btw-tarief en eventueel ook de Totaalrenovatiebonus. Meer weten over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedures? Je vindt alle info terug in ons artikel over vloerisolatie premies.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten