Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Heeft je woning geen kruipruimte, maar wil je toch vloerisolatie plaatsen? Goed nieuws, dat is wel degelijk mogelijk. Alleen is je vloer isoleren zonder kruipruimte wel iets arbeidsintensiever, met een hoger kostenplaatje tot gevolg. Hoe gaat een isolatiespecialist te werk? Welke valkuilen moet je zeker vermijden? En hoe kan je je vloer afwerken? Ontdek er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?
Vloerisolatie zonder kruipruimte: kosten
Mogelijke valkuilen & risico’s
Afwerking vloerisolatie zonder kruipruimte
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom vloerisolatie plaatsen zonder kruipruimte?

Wil je vloerisolatie, maar is er geen kruipruimte? Dan moet je je plannen zeker niet opbergen. Een vakman kan je vloer ook perfect langs boven isoleren. Zo geniet je van de volgende voordelen:

 • Lagere energiefactuur: dankzij vloerisolatie kan je maar liefst tot 15% à 20% besparen op je energiekosten. De warmte in je woonruimtes kan namelijk niet langer langs de vloer ontsnappen. Ook zonder kruipruimte loont vloerisolatie dus zeker en vast de moeite.
 • Hoger wooncomfort: dankzij vloerisolatie blijft je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Bovendien geniet je het hele jaar door van lekker warme voeten.
 • Geen tocht- en vochtproblemen: door je vloer te isoleren heb je geen last meer van een vervelend tochtgevoel over je vloer. Bovendien bescherm je je vloer ook tegen vochtproblemen door opstijgend vocht of condensatievocht.
 • Combinatie met vloerverwarming: wil je ook een energetische renovatie uitvoeren? Dan is vloerisolatie langs boven het moment om ook vloerverwarming te leggen (in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler). Zo verwarm je je woning energiezuiniger en milieuvriendelijker.
 • Nieuwe vloerafwerking: laat je je vloer isoleren langs onder? Dan blijft je huidige vloerbekleding gewoon liggen. Is die echter aan vervanging toe? Dan kan je na de isolatiewerken je vloer opnieuw afwerken met een dunne vloerbedekking naar keuze. Zo geef je je interieur een nieuwe uitstraling.

Wil je je vloer isoleren zonder kruipruimte? Vraag dan zeker advies op maat aan een ervaren isolatiespecialist actief in je buurt. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuzes en kan je rekenen op een optimaal eindresultaat. Start je aanvraag hier!

vloerisolatie zonder kruipruimte

 

Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?

Is er geen kruipruimte in je woning? Dan isoleert een vakman je vloer langs boven. Hoe hij daarbij te werk gaat, hangt in grote mate af van het type ondervloer (beton of hout). We zetten beide opties op een rij:

 

1. Betonvloer isoleren zonder kruipruimte

Heeft je benedenvloer een betonnen ondervloer zonder kruipruimte eronder? Dan kan een vakman die vloer isoleren op 2 manieren:

 • Vloer uitbreken en isoleren: heb je een volledige vloerrenovatie voor ogen? En wil je bv. ook vloerverwarming leggen? Dan kan een vakman je vloer uitbreken en isoleren. Hij zorgt dan voor een volledig nieuwe vloeropbouw vanaf de draagconstructie. Op die manier is er doorgaans voldoende opbouwhoogte voor je isolatielaag, eventuele vloerverwarming en je nieuwe eindvloer.
 • Isolatie op bestaande vloer: je kan ook je beneden- of garagevloer isoleren zonder breken als je geen kruipruimte hebt. In dat geval plaatst een vakman een dunne isolatielaag + een nieuwe eindvloer bovenop je huidige vloer. Die bestaande vloer moet wel in goede staat zijn en de opbouwhoogte is een belangrijk aandachtspunt. Is de vloeropbouw te dik? Dan zal je je deuren, plinten, … moeten aanpassen.

Mogelijke isolatiematerialen: drukvaste isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, …), PUR-schuim, isolatiechape, …
Richtprijs: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Bij een houten benedenvloer zijn de mogelijkheden beperkter dan bij een betonvloer. De isolatie gewoon op de houten draagvloer plaatsen, is geen optie. Anders kan vocht in het hout dringen en houtrot veroorzaken. Hoe gaat een vakman dan te werk? Hij verwijdert de vloerbekleding en plaatst de isolatie van bovenaf tussen de houten balken van de draagconstructie.

Mogelijke isolatiematerialen: dekens of platen van glaswol of rotswol, thermokussens, dampopen spuitisolatie (icynene)
Richtprijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

BELANGRIJK: werk samen met een erkende isolatiespecialist!

Kan je je vloer isoleren zonder breken of niet? Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt en hoe dik mag de isolatielaag zijn? Uit welke nieuwe eindvloeren kan je kiezen? Voor een optimaal eindresultaat werk je best samen met een professionele vakman. Die geeft je gericht advies op maat van jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Je kan contact opnemen met meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Vloerisolatie zonder kruipruimte: kosten

Hoeveel kost het gemiddeld om je vloer te isoleren zonder kruipruimte? De totale kostprijs hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van de werken, de gekozen isolatiemethode én het isolatiemateriaal. Enkele richtprijzen voor vloerisolatie op een rij:

Type vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 20 à 25
PUR-schuim € 25 à 40
Isolatiechape € 30 à 35
Minerale wol € 20 à 35
Icynene€ 25 à 40

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen voor de vloerisolatie zelf. Extra werkzaamheden als het uitbreken van je vloer, je bestaande vloer egaliseren, chapewerken, … zijn niet inbegrepen in deze kosten. Ben je benieuwd naar een totaalprijs voor je volledige project? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

vloer isoleren zonder kruipruimte

 

Mogelijke valkuilen & risico’s

Een vloer isoleren via de kruipruimte is relatief eenvoudig en gaat snel. Bij vloerisolatie zonder kruipruimte zijn de werken arbeidsintensiever. Bovendien moet je ook rekening houden met tal van aandachtspunten voor een optimaal eindresultaat op lange termijn. Wat zijn de mogelijke valkuilen? Enkele voorbeelden:

 • Geen correcte voorbereiding: wil je je vloer isoleren zonder breken? Dan mag je niet vergeten om die eerst te egaliseren. Anders is die niet helemaal recht en glad. Bij een volledig nieuwe vloeropbouw met breekwerken zal je in de meeste gevallen ook de chape moeten laten uitbreken en achteraf een nieuwe chape laten leggen. Zonder zo’n correcte voorbereiding loop je het risico dat je nieuwe vloer niet helemaal recht is, dat er op termijn schade is aan je nieuwe vloerbekleding, …
 • Te dikke vloeropbouw: zeker bij vloerisolatie op je bestaande vloer is dit een reëel risico. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde (bv. PIR-platen of PUR-schuim). Zo volstaat een dunne isolatielaag. Ook een dunne nieuwe eindvloer is van belang om problemen met deuren en plinten te voorkomen.
 • Niet het juiste isolatiemateriaal: het gekozen materiaal moet goed afgestemd zijn op jouw project. Breek je je volledige vloer uit? Dan zijn dikkere XPS-platen bv. een optie, maar bij isolatie op je bestaande vloer kies je beter voor dunne PIR-platen. Gaat het om een houten ondervloer? Dan zijn ademende materialen als minerale wol en icynene nodig om vochtproblemen te vermijden.
 • Geen rekening houden met vloerverwarming: kies je voor een vloerrenovatie? Dan stel je jezelf best ook de vraag of een energetische renovatie met vloerverwarming ook niet aan de orde is. Vloerisolatie plaatsen langs boven kan het moment bij uitstek zijn om ook vloerverwarming te leggen. Het zou zonde zijn om later te investeren in een warmtepomp en je vloer opnieuw te moeten uitbreken.
 • Extra kosten uit het oog verliezen: wil je je bestaande vloer isoleren zonder kruipruimte? Dan is het belangrijk om een goed zicht te krijgen op het totale kostenplaatje. Ook de voorbereidende werken, de nieuwe eindvloer, … kunnen de totaalprijs voor je project namelijk flink doen stijgen. Bevraag de vakmannen die je contacteert dus goed naar alle kostenposten.

Advies op maat nodig? Wil je achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Vraag dan zeker advies op maat rond je project bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo maak je de juiste keuzes, ben je zeker van een correcte uitvoering en krijg je een goed zicht op de eindprijs van je project. Contacteer vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten in je buurt!

 

Afwerking vloerisolatie zonder kruipruimte

Bij een vloerrenovatie kies je best voor een dunne eindvloer. Zo vermijd je problemen met een te dikke vloeropbouw. Maar welke vloerafwerkingen komen dan in aanmerking? Enkele voorbeelden:

 • Gietvloer: je kan kiezen voor een kunststof gietvloer (PU), maar ook een cementgebonden gietvloer is een optie. Met dit type eindvloer geniet je van een naadloze en slijtvaste vloerafwerking. Bovendien is een gietvloer ook ideaal in combinatie met vloerverwarming.
 • Dunne tegels: dikke tegels van bv. natuursteen zijn doorgaans geen goede optie als de opbouwhoogte beperkt is. Gelukkig bestaan er ook dunne en tegelijk duurzame renovatietegels in tal van verschillende uitvoeringen (bv. hout- of betonlook). Zo creëer jij eenvoudig de gedroomde uitstraling die je zoekt.
 • Laminaat: je kan je vloerisolatie ook afwerken met een warm en natuurlijk product als laminaat (als alternatief voor een parketvloer). Laminaat is eenvoudig te plaatsen, goedkoper dan parket en bovendien onderhoudsvriendelijk. Je kan ook kiezen uit verschillende types, kleuren, bedrukkingen, …
 • Kurk: een kurkvloer is doorgaans maximaal 1 cm dik. Het gaat om een elastisch en zacht product dat dus erg comfortabel aanvoelt. Bovendien heeft kurk ook een isolerende werking, zowel thermisch als akoestisch. En aangezien kurk vochtbestendig is, past zo’n vloer dus ook in je keuken of badkamer.
 • PVC: kies je liefst voor een zo budgetvriendelijk mogelijke vloerbekleding? Dan kom je al snel bij een PVC-vloer uit. Deze kunststof vloerafwerking is duurzaam (afhankelijk van de kwaliteit), geluiddempend, onderhoudsvriendelijk, … Bovendien kan je bijna elke andere vloerbedekking imiteren met PVC.

TIP: een vakman kan je ook advies op maat geven over de mogelijke vloerafwerkingen voor jouw project. Wil je in contact komen met erkende isolatiespecialisten actief in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten