Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoldervloer isoleren

Je zolder isoleren is een slimme investering, aangezien de warmte door de isolatie niet naar buiten kan ontsnappen. Zo bespaar je zeker 25% op je energiefactuur, waardoor je de investering snel terugverdient. Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan is het vooral aangeraden om je zoldervloer te isoleren. Maar gebeurt dat nu? Hoeveel kost het isoleren van je zoldervloer? En wat zijn de valkuilen? Lees hier meer.

Ga snel naar:
Hoe zoldervloer isoleren?
Prijs zoldervloer isoleren
Valkuilen bij de plaatsing
Zoldervloer zelf isoleren of laten isoleren?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Zoldervloer isoleren of dak isoleren?

Wil je je zolder isoleren, dan heb je de keuze tussen dakisolatie of zoldervloerisolatie. Maar wat is de meest aangewezen keuze?

 • Zoldervloer isoleren: het isoleren van je zoldervloer is vooral aangewezen wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt. Het is ook goedkoper dan je dak isoleren, omdat het om een beperkter oppervlakte gaat, je minder isolatiemateriaal nodig hebt, de plaatsing vlotter gaat, … Bovendien bespaar je nog meer omdat je minder ruimtes moet verwarmen in je woning, aangezien je zolder dankzij de isolatie niet mee opwarmt met de rest van je woning.
 • Dak isoleren: wil je je zolder wel als leefruimte gebruiken? Dan kies je uiteraard beter voor dakisolatie. Zo is je zolder zelf ook mee geïsoleerd. Je kan kiezen tussen isolatie langs de binnen- of buitenzijde van je dak.
 • Dak en zoldervloer isoleren: een andere mogelijkheid is om zowel zoldervloer- als dakisolatie te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je je zolder wil gebruiken als leefruimte, maar je toch een goede akoestische isolatie wilt tussen je zolder en de ruimtes eronder.

BELANGRIJK: is je woning vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan is dak- of zoldervloerisolatie verplicht in Vlaanderen. Ontvang advies op maat over de beste zolderisolatie.

 

Hoe zoldervloer isoleren? Mogelijkheden & materialen

Wil je graag je zoldervloer isoleren? De werkwijze voor de plaatsing van de zoldervloerisolatie hangt vooral af van het soort zoldervloer. We maken onderscheid tussen 2 grote categorieën:

 

1. Massieve zoldervloer isoleren (beton)

Wil je een betonnen zoldervloer isoleren, dan plaatst een vakman het isolatiemateriaal boven op de vloer. De dikte van de isolatielaag blijft daarbij beperkt om te veel ruimteverlies te vermijden. Je kan kiezen uit de volgende isolatiematerialen:

 • Drukvaste isolatieplaten: deze platen zijn relatief dun en hebben een hoge isolatiewaarde. Met isolatieplaten blijft je zoldervloer ook beloopbaar.
 • Minerale wol: ga je voor zachtere materialen als glas- of rotswol? Dan installeert de vakman eerst een houten raamwerk op de zoldervloer. Daar plaatst hij de wol dan tussen. Op dat raamwerk kan je vezelplaten als afwerking laten plaatsen.
 • Gespoten PUR: heeft je zolder veel kieren die moeilijk bereikbaar zijn? Dan kan de vakman polyurethaanschuim (PUR) spuiten op je zoldervloer om die te dichten. Als het PUR-schuim uitgehard is, kan je er nadien trouwens op lopen.

 

2. Niet-massieve zoldervloer isoleren (hout)

Is je zoldervloer gemaakt op een houten draagstructuur? Dan vult de vakman die vloerbalken op met het gekozen isolatiemateriaal. Vaak gebruikte isolatiematerialen om een houten zoldervloer te isoleren:

 • Isolatiedekens van minerale wol: je kan hierbij kiezen uit dekens van glaswol of rotswol. Het gaat om milieuvriendelijke producten die vlot te plaatsen zijn. Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je OSB- of vezelplaten op de isolatie laten aanbrengen.
 • Gespoten glaswol: om een houten vloer te isoleren kan een vakman glaswol ook in de vorm van vlokken tussen de draagstructuur blazen. Zo bepaal je de dikte van de isolatielaag volledig zelf. Ook hier zijn houten platen nodig als de zoldervloer beloopbaar moet blijven.

 

Hoe kan ik mijn zoldervloer het best isoleren?

Wat nu de beste methode en het beste isolatiemateriaal is voor je zoldervloer, hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de beschikbare ruimte, je ondergrond, je eigen voorkeuren op vlak van milieuvriendelijkheid…

Als je op zoek bent naar zoldervloerisolatie die met een dunne laag een hoge isolatiewaarde biedt, zijn isolatieplaten bv. ideaal. Heb je veel hoeken en kieren? Dan kan je je zoldervloer beter laten isoleren met glaswol.

Advies nodig? Een specialist kan je adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal op basis van jouw situatie en voorkeuren. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Zoldervloer isoleren prijs

Wil je je zoldervloer isoleren, dan kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 20 en 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs voor zolderisolatie hangt in de eerste plaats af van het gekozen isolatiemateriaal, de gewenste dikte, de oppervlakte van je zolder en de eventuele vloerafwerking (OSB- of vezelplaat). In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen voor de mogelijke manieren om je zolder te isoleren:

Soort isolatieGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Totaalprijs voor een gemiddelde rijwoning
(excl. btw en incl. plaatsing
Zoldervloerisolatie€ 20 à 40€ 1.000 à 3.000
Dakisolatie langs binnen€ 20 à 50€ 1.600 à 4.000
Dakisolatie langs buiten€ 40 à 100€ 3.200 à 8.000

LET OP: wil je de zolder isoleren, dan kan de prijs ook verschillen van expert tot expert. Om vlot prijzen en materialen te vergelijken, vraag je best offertes aan bij experts in je buurt via de offerteservice.

 

Druk de kosten van zoldervloer isolatie met premies!

Als je je zoldervloer laat isoleren door een erkende vakman, kan je de kosten drukken met verschillende premies en financiële voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, gemeentelijke premies en het verlaagde btw-tarief van 6%. Op die manier blijven de kosten voor je zoldervloerisolatie beperkt en kan je je investering nog sneller terugverdienen.

 

 

zoldervloer isolatie

Valkuilen bij plaatsing zoldervloerisolatie

Als je je zoldervloer isoleert, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je best op let. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje en gaan ook verder in op de mogelijke valkuilen:

 1. Vergeet het dampscherm voor je zoldervloer niet

  Of het nu om een massieve of een niet-massieve zoldervloer gaat en ongeacht het soort vloerisolatie, als je je zoldervloer wil isoleren, is er altijd een dampscherm aan de onderkant van de isolatielaag nodig.

  Het gaat meestal om een dampremmende folie van polyethyleen. Dit dampscherm voorkomt dat opstijgend vocht de isolatielaag aantast. Dat is belangrijk, want vochtige isolatie gaat schimmelen en verliest veel van zijn isolerende werking.

 2. Maak je zolder bestand tegen lage temperaturen

  Als je je zoldervloer isoleert, kan de warmte van de woonruimtes niet meer naar boven ontsnappen en wordt je zolder dus ook niet meer verwarmd. Als je dak dan niet geïsoleerd is, kan de temperatuur op je zolder heel sterk dalen en zelfs onder het nulpunt komen.

  Zorg er daarom voor dat je zolder bestand is tegen deze lage temperaturen. Dat geldt zowel voor de spullen die je daar bewaart, als voor de eventuele cv-installaties en leidingen.

 3. Bepaal of je zoldervloer beloopbaar moet zijn

  Afhankelijk van de functie van je zolder, wil je misschien ook dat de vloer nog beloopbaar is. Daar hou je best ook rekening mee bij de isolatie van je zoldervloer.

  Als je een beloopbare zoldervloer wilt, kan je bijvoorbeeld je zolder isoleren met PIR platen. Deze drukvaste en beloopbare isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde bij een beperkte dikte. Zorg ook steeds voor een dragende afwerking. Voor niet beloopbare zoldervloeren kan je ook gewoon gespoten glaswol of minerale wol dekens gebruiken en is de afwerking minder belangrijk.

Zeker zijn van correct geplaatste zoldervloerisolatie? Schakel dan een isolatiespecialist in. Deze zorgt voor een optimale isolatie van je zoldervloer. Vergelijk isolatiespecialisten in de buurt.

 

Zoldervloer zelf isoleren of laten isoleren?

Je zoldervloer zelf isoleren lijkt misschien een eenvoudige klus, maar bij doe-het-zelven komt meer kijken dan je denkt. Wil je problemen met de isolatie van je zoldervloer vermijden? Doe dan een beroep op een isolatiespecialist. Met zijn vakkennis en ervaring ben je zeker van:

 • Juiste isolatiemateriaal: een vakman kiest de juiste vloerisolatie voor jouw zolder en houdt rekening met jouw budget en specifieke wensen.
 • Snelle en correcte plaatsing: een vakman plaatst het isolatiemateriaal en het dampscherm volgens de regels van de kunst. Zo vermijd je eventueel warmteverlies, koudebruggen en vochtproblemen. Dankzij zijn ervaring gaan het isoleren van je zoldervloer ook snel.
 • Afwerking op jouw maat: wil je graag dat je zoldervloer beloopbaar blijft? Een vakman werkt je vloer af volgens jouw wensen (bv. met OSB- of vezelplaten).
 • Verlaagd btw-tarief: als je samenwerkt met een vakman betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%, op voorwaarde dat je woning 10 jaar oud is.

TIP: met onze offertedienst kan je gratis offertes aanvragen bij isolatiespecialisten die actief zijn in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten