Vloerisolatie.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan laat je beter je zoldervloer isoleren in plaats van je dak. Dat is goedkoper én je bespaart nog meer op je energiefactuur. Maar hoe laat je nu je zolder isoleren? Hoeveel kost dat ongeveer? En waarom schakel je best een vakman in voor deze klus? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: mogelijkhedenDHZ of vakman?prijs – dak of zoldervloer isoleren?offerte aanvragen

 

Druk de kosten van zoldervloer isolatie met premies!

Belangrijk: is je (huur)woning vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan is dak- of zoldervloerisolatie verplicht in Vlaanderen.

Je zoldervloer isoleren komt trouwens goedkoper uit dan je dak isoleren. Het gaat om een beperktere oppervlakte, je hebt minder isolatiemateriaal nodig, de plaatsing gaat vlotter, je moet een ruimte minder verwarmen in je woning, enz. Bovendien kan je de kosten ook nog eens inperken door de volgende premies en financiële voordelen:

 • Premie van de netbeheerder: als je samenwerkt met een erkende vakman, reikt Fluvius een premie uit van 8 euro per m².
 • Totaalrenovatiebonus: als je investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen binnen een tijdspanne van 5 jaar, maak je aanspraak op deze vergoeding. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren, hoe hoger het bedrag. Let op: de einddatum van je 1e investering moet wel liggen tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: begon je met je energetische renovatie in 2021 of later? Dan zit je niet in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius.
 • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes en provincies reiken premies uit voor dak- en zoldervloerisolatie. Neem dus zeker contact op met je gemeente.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

TIP: deze financiële voordelen gelden alleen als je je zolder niet als leefruimte gebruikt én als je samenwerkt met een erkende vakman. Die kan je bovendien ook helpen bij de aanvraag ervan. Op zoek naar een erkende isolatiespecialist actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Mogelijkheden isolatie zoldervloer

Wil je graag je zolder isoleren? De werkwijze voor de plaatsing van de vloerisolatie hangt vooral af van het soort zoldervloer. Er zijn 2 opties:

 

beton zoldervloer 1) Massieve zoldervloer isoleren (beton)

Bij een betonnen zoldervloer komt het isolatiemateriaal boven op de vloer:

Drukvaste isolatieplaten: deze platen zijn relatief dun en hebben een hoge isolatiewaarde. Met isolatieplaten blijft je zoldervloer ook beloopbaar.

Minerale wol: ga je voor zachtere materialen als glas- of rotswol? Dan installeert de vakman eerst een houten raamwerk op de zoldervloer. Daar plaatst hij de wol dan tussen (zie foto). Op dat raamwerk kan je vezelplaten als afwerking laten plaatsen.

Gespoten PUR: heeft je zolder veel kieren die moeilijk bereikbaar zijn? Dan kan de vakman polyurethaanschuim (PUR) spuiten op je zoldervloer om die te dichten. Als het PUR-schuim uitgehard is, kan je er nadien trouwens op lopen.

 

 

houten zoldervloer 2) Niet-massieve zoldervloer isoleren (hout)

Is je zoldervloer gemaakt op een houten draagstructuur? Dan vult de vakman die vloerbalken op met isolatiemateriaal:

Isolatiedekens van minerale wol: je kan hierbij kiezen uit dekens van glaswol of rotswol. Het gaat om milieuvriendelijke producten die vlot te plaatsen zijn. Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je OSB- of vezelplaten op de isolatie laten aanbrengen.

Gespoten glaswol: een vakman kan glaswol ook in de vorm van vlokken tussen de draagstructuur blazen (zie foto). Zo bepaal je de dikte van de isolatielaag volledig zelf. Ook hier zijn houten platen nodig als de zoldervloer beloopbaar moet blijven.

 

 

 

Vergeet het dampscherm niet!

Of het nu om een massieve of een niet-massieve zoldervloer gaat, er is altijd een dampscherm aan de onderkant van de isolatielaag nodig. Het gaat meestal om een dampremmende folie van polyethyleen. Dit dampscherm voorkomt dat opstijgend vocht de isolatielaag aantast. Dat is belangrijk, want vochtige isolatie gaat schimmelen en verliest veel van zijn isolerende werking.

Belangrijk: een isolatiespecialist kan je verder adviseren over het belang van een dampscherm. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

 

Doe-het-zelf of vakman?

Je zolder isoleren lijkt misschien een eenvoudige klus, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Wil je problemen met de isolatie van je zoldervloer vermijden? Doe dan een beroep op een isolatiespecialist. Met zijn vakkennis en ervaring ben je zeker van:

 • Juiste isolatiemateriaal: een vakman kiest het juiste isolatiemateriaal op maat van jouw zoldervloer en specifieke wensen.
 • Snelle en correcte plaatsing: een vakman plaatst het isolatiemateriaal en het dampscherm volgens de regels van de kunst. Zo vermijd je eventueel warmteverlies, koudebruggen en vochtproblemen. Dankzij zijn ervaring gaan het isoleren van je zoldervloer ook snel.
 • Afwerking op jouw maat: wil je graag dat je zoldervloer beloopbaar blijft? Een vakman werkt je vloer af volgens jouw wensen (bv. met OSB- of vezelplaten).
 • Verlaagd btw-tarief: als je samenwerkt met een vakman betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%, op voorwaarde dat je woning 10 jaar oud is.

TIP: met onze offertedienst kan je gratis offertes aanvragen bij isolatiespecialisten die actief zijn in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via onze offertepagina.

 

 

Prijs zoldervloer isoleren

De kosten voor je zolder te isoleren hangen in de eerste plaats af van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste dikte, de oppervlakte van je zolder en de eventuele vloerafwerking (OSB- of vezelplaat). Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen de 25 en 35 euro per m², incl. btw en plaatsing

TIP: de prijs voor het isoleren van je zolder kan ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je vlot prijzen, maar ook materialen en afwerkingen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Bespaar minstens 25% op je energiefactuur

Voor de isolatie van je zoldervloer maak je aanspraak op verschillende premies, maar daar stopt het niet. Je zoldervloer isoleren is ook de meest rendabele manier om te besparen op je stookkosten. Je zolder warmt namelijk niet mee op met de rest van je woning. Door de isolatie kan de warmte ook niet naar buiten ontsnappen. Zo bespaar je minstens 25% op je energiefactuur, waardoor je de investering in zoldervloerisolatie snel terugverdient.

 

zoldervloer isoleren

 

Dak of zoldervloer isoleren?

Gebruik je je zolder ook als leefruimte? Dan kan je natuurlijk niet anders dan je dak te isoleren in plaats van je zoldervloer. Zowel bij hellende als platte daken zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Isolatie langs binnen: met deze methode blijft je dakbedekking onaangeroerd. Je kan zowel kiezen voor minerale wollen als isolatiemateriaal, maar ook isolatieplaten zijn een optie.
 2. Isolatie langs buiten: deze methode is ideaal als je je dakbedekking wil vernieuwen of herstellen. Dakisolatie langs buiten is iets duurder, maar je vermijdt wel ruimteverlies in je woning.

 

TIP: in bepaalde situaties is het nuttig om én je dak én je zoldervloer te isoleren. Bv. als je je zolder als leefruimte gebruikt en je tegelijk een goede akoestische isolatie wil tussen je zolder en de ruimtes eronder. Een isolatiespecialist kan je hierover meer advies op maat geven. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten