Vloerisolatie.be

Vloerisolatie premie

Laatste update, 14 januari 2020 – Bij het plaatsen van vloerisolatie kan je rekenen op verschillende soorten financiële ondersteuning. Zo is er de premie van de netbeheerder en een eventuele totaalrenovatiebonus. Daarnaast kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief. In dit artikel ontdek je meer over deze verschillende premies en bonussen, alsook aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen.

Ga snel naar: Premie van de netbeheerderTotaalrenovatiebonusVerlaagd btw-tarief

 

1. Premie van de netbeheerder

Voor vloerisolatie op volle grond kan je een premie van € 6 per m² krijgen. Beschermde afnemers krijgen € 9 per m².

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Een erkende aannemer moet de werken uitvoeren.
 • De vloerisolatie moet een Rd-waarde hebben van minstens 2 m²K/W. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen.
 • De eindfactuur van het plaatsen van de isolatie mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.
 • De premie is enkel van toepassing op woningen, wooneenheden, of woongebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten. Indien de woning na deze datum werd aangesloten op het elektriciteitsnet maar de bouwaanvraag werd wel ingediend voor 1 januari 2006, dan kan je alsnog in aanmerking komen voor de vloerisolatiepremie.

 

Welke documenten moet je voorleggen?

Je kan de premie aanvragen via de website van de netbeheerder. Zo krijg je hem sneller uitbetaald. Je kan de premieaanvraag ook versturen met de post. De uitbetaling gebeurt tot 6 maanden na de aanvraag. Voeg bij je aanvraag zeker een kopie van alle facturen en een attest van de aannemer.

De facturen moeten informatie bevatten over de levering en de plaatsing van het isolatiemateriaal. Hierop moeten minstens het merk, het type, de dikte, het aantal m², de Rd-waarde, de plaatsings- en materiaalkosten en de datum van de uitgevoerde werken vermeld worden. Het attest van de aannemer moet ingevuld en ondertekend zijn.

Ben je een beschermde afnemer? Voeg dan een kopie van het attest van beschermde klant of een kopie van de recentste elektriciteitsfactuur waarop het sociaal tarief vermeld staat.

 

Hoeveel kan je besparen?

Stel dat een eigenaar van een gemiddelde woning de onderkant van de vloer laat isoleren met een oppervlakte van 57 m², dan betaalt hij gemiddeld 1.800 euro (bekijk gemiddelde prijzen van vloerisolatie in dit artikel). Als hij in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder, kan hij op die manier € 342 uitsparen. Is hij een beschermde afnemer? Dan krijgt hij € 513 premie.

Meer over de voorwaarden van deze premie van de netbeheerder lees je op deze website.

 

Tip: De premies van de netbeheerder is enkel geldig op werken uitgevoerd door erkende aannemers. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten.

 

vloerisolatie prijs

 

2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je je vloerisolatie met twee of meerdere andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op een zogeheten totaalrenovatiebonus die bovenop de premies van de netbeheerder komt. Natuurlijk kunnen de premies en de totaalrenovatiebonus samen niet hoger zijn dan de facturen.

Deze totaalrenovatiebonus dient als beloning voor iedereen die verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die 5 jaar, hoe groter de bonus. Je netbeheerder brengt je op de hoogte als je recht hebt op deze bonus.

Let op: De totaalrenovatiebonus wordt alleen uitbetaald wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer en geldt enkel voor woningen die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of waarvoor de stedenbouwkundige vergunning voor deze datum werd aangevraagd. De termijn van 5 jaar gaat in vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering. Deze mag ten vroegste 01/01/2017 zijn.

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie: Er moet minstens 30 m² geïsoleerd worden en het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W hebben.
 • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten): De minimale te isoleren oppervlakte is 30 vierkante meter. Alle muren van de woning binnen het beschermd volume moeten van isolatie voorzien zijn. Voor muurisolatie langs buiten geldt een minimale R-waarde van 3 m²K/W, voor het isoleren van de muur langs binnen is dit minimaal 2 m²K/W.
 • Vloerisolatie of kelderisolatie: Opnieuw geldt een minimale te isoleren oppervlakte van 30 m². De volledige vloer en/of het volledige kelderplafond binnen het beschermd volume moeten geïsoleerd zijn. De minimale R-waarde bedraagt hier 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing. Er moet minstens 5 vierkante meter nieuwe beglazing geplaatst worden. De maximale U-waarde van alle beglazing van de woning bedraagt 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen
 • Warmtepomp plaatsen
 • Ventilatiesysteem plaatsen

 

Hoeveel bedragen de bonussen?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de periode van 5 jaar, hoe groter de bonussen.

Laat je 3 van de hierboven vermelde werken uitvoeren in een eengezinswoning? Dan krijg je 1.250 euro. Bij 4 werken krijg je 1.750 euro, voor 5 werken 2.750 euro. Voor 6 werken krijg je 3.750 euro. Voer je 7 investeringen uit binnen een termijn van 5 jaar? Dan krijg je 4.750 euro.

Voor appartementen geldt telkens de helft van de genoemde bedragen.

 

Tip: De totaalrenovatiebonus is enkel geldig op werken uitgevoerd door erkende aannemers. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten.

 

vloerisolatie plaatsen

 

3. Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken geldt een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de factuur. De woning moet hiervoor ouder zijn dan 10 en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden worden gebruikt. Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door 1 erkende aannemer.

 

Tip: Het verlaagde btw-tarief is enkel geldig op werken uitgevoerd door erkende aannemers. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten.

 

Bron: Vlaanderen.be 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen