Vloerisolatie.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerisolatie premies 2022

Laatste update: 04 Jul 2022 – Met vloerisolatie op maat verbruik je veel minder energie. Om de klimaatdoelstellingen te halen, kan je daarom rekenen op heel wat interessante premies en voordelen. Een overzicht van alle vloerisolatie premies voor 2022 met hun bedragen en voorwaarden vind je hier.

 

Overzicht premies vloerisolatie 2022:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Vloerisolatie premie van Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)
3. Totaalrenovatiebonus
4. EPC-labelpremie
5. Verlaagd btw-tarief

Interesse in vloerisolatie? Voor advies op maat en meer info over de vloerisolatie premies contacteer je best meerdere isolatiespecialisten. Start je aanvraag hier!

 

 

Wijziging 1 juli 2022:
Fluvius energiepremies en Vlaamse renovatiepremie verdwijnen

Sinds 1 juli 2022 kan je de energiepremies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie niet meer aanvragen. Ze verdwijnen en worden vervangen door de Mijn VerbouwPremie. Die kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022.

Heb je je vloer al laten isoleren? Vanaf 1 oktober 2022 kan je, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Je kan deze premie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius premie of renovatiepremie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

Moet je je vloer nog laten isoleren? Je hoeft in dat geval zeker niet te wachten met de uitvoering van de isolatiewerken aan je vloer om aanspraak te maken op deze Mijn VerbouwPremie. Ontvang vrijblijvend offertes.

 


1. Mijn VerbouwPremie

De nieuwe Mijn VerbouwPremie bundelt de oude Fluvius energiepremies en de Vlaamse renovatiepremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de premies van Fluvius en de overkoepelende renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 is er een tijdelijke aanvraagstop van deze premies, naar aanleiding van de introductie van de Mijn VerbouwPremie.
 • Vervolgens kan je vanaf 1 oktober 2022 een aanvraag indienen voor de Mijn VerbouwPremie.

TIP: heb je de isolatiewerken al laten uitvoeren en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je vanaf 1 oktober 2022 onder bepaalde voorwaarden de MijnVerbouwPremie aanvragen. Moet je nog aan de isolatie van je vloer beginnen? Dan moet je zeker niet wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Je isolatiespecialist informeert je hier graag verder over.

 

Voor welke werken?

Wil je nieuwe vloerisolatie plaatsen? Of een vloerrenovatie uitvoeren? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van de Mijn VerbouwPremie. De volgende werken vind je terug in de categorie ‘vloer’:

 • Het plaatsen van nieuwe vloerisolatie op volle grond of kelderplafondisolatie
 • Werken aan de fundering en het behandelen van stabiliteitsproblemen
 • De afbraak en opbouw van draagkrachtige vloerelementen en funderingsplaten op het gelijkvloers en asbestverwijdering
 • Het aanbrengen van de dekvloer (‘chape’)
 • Het behandelen van de draagvloer tegen zwammen en insecten
 • Het behandelen van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht

Komt mijn klus in aanmerking voor de premie? Twijfel je of je in jouw geval gebruik kan maken van de Mijn VerbouwPremie? Laat je dan adviseren door een erkende vakman. Kom in contact met een expert actief in je regio via onze offertedienst.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Op welk bedrag heb je recht wanneer je je vloer (opnieuw) laat isoleren? De premiebedragen hangen samen met de aard van het gebouw en wie de aanvraag doet:

 

A. Woningen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
max. 50% van de investering
max. € 1.500
(factuurbedrag min. € 1.000 & max. 3.000)
Beschermde afnemer én eigenaar-bewoner
van de middelste inkomensgroep
max. 50% van de investering
max. € 1.500
(factuurbedrag min. € 1.000 & max. 3.000)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategoriemax. 35% van de investering
max. € 1.050
(factuurbedrag min. € 1.000 & max. 3.000)
Beschermde afnemer én eigenaar-bewoner
van de hoogste inkomenscategorie
max. 35% van de investering
max. € 1.050
(factuurbedrag min. € 1.000 & max. 3.000)
Eigenaar-bewoner uit hoogste inkomenscategoriemax. € 6 per m² vloer- of kelderplafondisolatie
max. 40% van investering

LET OP: deze premiebedragen zijn niet absoluut en kunnen in bepaalde gevallen nog afwijken. Vraag een vakman om meer informatie op maat via ons contactformulier.

 

B. Andere gebouwen (appartementsgebouwen & niet-woongebouwen)

 • Vloer-of kelderplafondisolatie: € 6 per m² (max. 40% van totale factuurbedrag)
 • Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor: max. € 1.500 (min. factuurbedrag van € 1.000, excl. btw).

LET OP: wil je als eigenaar van een appartementsgebouw graag van de Mijn VerbouwPremie gebruik maken? Dan moet je beantwoorden aan enkele specifieke voorwaarden voor appartementsgebouwen. Je vakman adviseert je graag verder over de specifieke voorwaarden. Start hier je aanvraag.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Voor welke vloerisolatie? De vloer of het kelderplafond moeten geïsoleerd worden/zijn met een Rd-waarde van minstens 2 m²K/W. Let wel, alleen het isoleren van ruimtes die direct of indirect verwarmd worden, komt in aanmerking.
 • Door wie? De vloerisolatie moet geplaatst worden door een erkende aannemer. Deze kan je verder informeren over alle voorwaarden.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je de nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten via de offertepagina.

  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
  Je kan de Mijn VerbouwPremie om de 5 jaar aanvragen voor werken uit eenzelfde categorie (in dit geval de categorie ‘vloer’). Eerdere aanvragen voor een energiepremie van Fluvius of de overkoepelende renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën binnen de Mijn VerbouwPremie kan je wel eerder een premie aanvragen.


 • Kan ik de renovatiepremie / Fluvius premie én Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  Nee. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen andere premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend. Moet je je vloer nog isoleren? Dan hoef je ook zeker niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie. Ontvang gratis offertes op maat.

 


2. Vloerisolatie premie van Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Laat je vloerisolatie plaatsen op volle grond? Of kies je voor isolatie tegen het plafond van je kelder of kruipruimte? Dan kon je daarvoor een vloerisolatie premie van de netbeheerder Fluvius krijgen tot en met 30 juni 2022. Dat is nu dus niet langer het geval.

 

LET OP: deze premie kon je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Sinds 1 juli 2022 zijn de energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie eengemaakt in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de Fluvius premies en de renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premies tijdelijk niet aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

TIP: is je vloer al geïsoleerd en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je vanaf 1 oktober 2022 de MijnVerbouwPremie aanvragen. Moet je de werken nog laten uitvoeren? Dan moet je zeker niet wachten met de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

 

LET OP: onderstaande info is niet meer relevant aangezien je de premie niet meer kan aanvragen.

 

Hoeveel bedraagt deze premie voor vloerisolatie?

Voor vloer- of kelderisolatie kan je bij Fluvius een premie krijgen van € 6 per m². Ben je op het elektriciteitsnet aangesloten met uitsluitend nachttarief? Dan kom je in aanmerking voor een verhoging van het premiebedrag met 50% (€ 9 per m²).

En voor beschermde afnemers?

Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) bedraagt de vloerisolatie premie van Fluvius € 9 per m².

Wat zijn de voorwaarden?

 • Isolatiewaarde vloerisolatie: de isolatielaag moet een Rd-waarde hebben van minstens 2 m² K/W. Let op: de Rd-waarde van eventuele bestaande isolatie mag je niet meerekenen om die minimale isolatiewaarde van 2 m² K/W te behalen.
 • Eindfactuur van de werken: je moet je premie-aanvraag uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur indienen. De datum van die eindfactuur moet liggen tussen 1 januari 2021
  en 31 december 2022.
 • Woning: de premie geldt voor bestaande woningen, wooneenheden (bv. appartementen) of appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest, die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius vóór 1 januari 2006.
 • Uitvoerder isolatiewerken: je moet de vloer- of kelderisolatie laten plaatsen door een erkende aannemer. Je kan vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Hoe vraag ik de Fluvius premie voor vloerisolatie aan?

Je vraagt je vloerisolatie premie best aan via de site van Fluvius. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen, ontbrekende documenten toevoegen, … Je moet onder meer een kopie van alle facturen en een attest met technische info over de geplaatste isolatie meesturen.

BELANGRIJK: een erkende isolatiespecialist bezorgt je alle nodige documenten voor een snelle en correcte aanvraag. En dat is niet alles… Met zo’n vakman ben je ook zeker van een correcte plaatsing van je vloer- of kelderisolatie en een optimaal rendement. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere vakmannen!

 

Hoeveel kan je besparen met deze vloerisolatie premie?

Stel dat je de onderkant van je vloer laat isoleren met een oppervlakte van 57 m². Dan betaal je gemiddeld € 1.800 ( op basis van de gemiddelde prijs van vloerisolatie). Kom je in aanmerking voor de premie van Fluvius? Dan kan je € 342 besparen op je investering. Ben je een beschermde afnemer? Dan krijg je een premie van € 513.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Vraag gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


3. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

Combineer je je vloerisolatie met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je ook aanspraak maken op de Totaalrenovatiebonus. Die bonus krijg je bovenop de aparte energiepremies van Fluvius. Hoe meer energiebesparende maatregelen je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter het bedrag van de bonus. De volgende maatregelen komen in aanmerking:

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (langs binnen, langs buiten of via de spouw)
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus?

Hoe meer energiebesparende werken je laat uitvoeren binnen de periode van 5 jaar, hoe groter het bedrag van je Totaalrenovatiebonus. Concreet kan je rekenen op de volgende bedragen:

Aantal maatregelenTotaalrenovatiebonus voor appartementenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen
3€ 625€ 1.250
4€ 875€ 1.750
5 € 1.375€ 2.750
6€ 1.875€ 3.750
7€2.375€ 4.750

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • De woning, wooneenheid of het woongebouw moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
 • De voorwaarden voor de Fluvius premies voor de aparte werken blijven gelden.
 • De eindfactuur van je 1e investering moet ergens vallen tussen 2017 en 2020. Daarna heb je 5 jaar de tijd om minstens 2 andere maatregelen uit te voeren (ten laatste tot 2025).

LET OP: valt de eindfactuur van je 1e investering in 2021 of later? Dan zit je niet meer in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar in dat van de EPC-labelpremie. Tenzij je de offerte nog ondertekende in 2020. In dat geval kan je kiezen tussen de Totaalrenovatiebonus en die EPC-labelpremie. Een overzicht:

Datum eindfactuur werkenDatum aanvraag 1ste premieRenovatiepremie
Voor 1/1/2021Voor 1/1/2021BENO-pass
Voor 1/1/2021Na 1/1/2021BENO-pass
Na 1/1/2021Na 1/1/2021EPC-labelpremie
Na 1/1/2021Na 1/1/2021 maar ondertekende
offerte/bestelbon van vóór 1/1/2021
Keuze tussen
EPC-labelpremie of BENO-Pass

 

Hoe vraag ik de Totaalrenovatiebonus aan?

De toekenning van de Totaalrenovatiebonus gebeurt volledig automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat je er recht op hebt (als je 3 premies bij hen aanvraagt en krijgt) nemen ze contact met je op. Let op, de premies van Fluvius kan je enkel aanvragen nadat de energiebesparende werken uitgevoerd en betaald zijn. Die werken moet je bovendien laten uitvoeren door een aannemer.

TIP: een aannemer kan je informeren over de beste oplossing voor jouw situatie en de premies waarop je aanspraak maakt. Een vakman bezorgt je ook alle documenten voor je aanvraag en kan je erbij helpen. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat bij gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

vloerisolatie plaatsen

 


4. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

Laat je energiebesparende werken (bv. vloerisolatie) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je maakt aanspraak op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na je energetische renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na je renovatie. Een kort overzicht van de bedragen:

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: heb je recht op de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas? Dan heb je als beschermde afnemer recht op premiebedragen die 20% hoger liggen. Je kan de EPC labelpremie ook enkel aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie enkel krijgen voor een woning of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Dat moet je aantonen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je renovatie een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B. Het behaalde EPC-label moet je aantonen met een nieuw EPC-attest.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je dus 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Dat doet hij op basis van de nodige vaststellingen en eventuele bewijsstukken die je aanlevert. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.

 

Kan ik de EPC-labelpremie cumuleren met de Totaalrenovatiebonus?

Nee, dat is niet mogelijk. Je kan slechts gebruik maken van 1 van deze 2 renovatiepremies, bovenop je aparte Fluvius-premies. Begin je nu met je energetische renovatie? Dan zit je niet in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar in dat van de EPC-labelpremie. De regel is namelijk de volgende: valt de eindfactuur van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je de EPC-labelpremie aanvragen.

LET OP: er is 1 uitzondering. Ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een 1e investering die meetelt voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

 

Hoe vraag ik de EPC-labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC-labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC-labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis meerdere aannemers actief in je buurt.

 


5. Verlaagd btw-tarief op vloerisolatie (van 21% naar 6%)

Voor isolatiewerken kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. De woning moet hiervoor ouder zijn dan 10 jaar en mag slechts gedeeltelijk voor beroepsdoeleinden worden gebruikt (minder dan 50%). Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door 1 erkende aannemer.

 

Welke werken en isolatiematerialen komen in aanmerking?

Je betaalt slechts 6% btw voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Voorwaarde is wel dat de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer en dat de materialen via diezelfde aannemer aangekocht en gefactureerd worden. Zelf vloerisolatie kopen en plaatsen aan een verlaagd btw-tarief is dus niet mogelijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten om jouw vloer te isoleren? Vraag vrijblijvend offertes en advies op maat aan via onze offertepagina.

 

Hoeveel kan je besparen met dit voordeel?

Vloerisolatie kost gemiddeld 25 tot 35 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde woning van 150 m2 bespaar je bijna 1.000 euro aan belastingen. Daarbovenop kan je ook gebruikmaken van de netbeheerder premie voor vloerisolatie, de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie, …

 

Lonen premies voor vloerisolatie of is zelf isoleren goedkoper?

Dankzij de verschillende vloerisolatie premies ben je in bijna alle gevallen goedkoper af om de werken uit te laten voeren door een erkend vakman. Enkel wanneer het om erg kleine oppervlakken gaat kan het lonen om de werken zelf uit te voeren en geen premie aan te vragen.

TIP: hou je facturen goed bij. Wil je jouw woning later verkopen of verhuren? Dan is de factuur een bewijs om een gunstig EPC attest aan te vragen. Heeft je huis een energiezuinig label? Dan zal je deze ook kunnen verkopen aan een hogere meerwaarde.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten