Vloerisolatie premies

Laatste update: 18 januari 2021 – Met vloerisolatie kan je heel wat energie besparen. Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn er daarom heel wat interessante premies, subsidies en voordelen in het leven geroepen. Een overzicht van alle vloerisolatie premies met hun prijzen en voorwaarden vind je hier.

 

Compleet overzicht premies & subsidies in 2021

1. Premie van de netbeheerder
2. Totaalrenovatiebonus
3. Verlaagd btw-tarief
> Offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten

 

1. Vloerisolatie premie van netbeheerder Fluvius

Voor vloerisolatie op het gelijkvloerse verdiep kan je een premie van € 6 per m² krijgen. Beschermde afnemers krijgen € 9 per m².

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Een erkende aannemer moet de werken uitvoeren.
 • De vloerisolatie moet een Rd-waarde hebben van minstens 2 m²K/W. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen. Zowel gespoten PUR isolatie als isolatieplaten of isolatiechape komen in aanmerking.
 • De eindfactuur van het plaatsen van de isolatie mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.
 • De premie is enkel van toepassing op woningen, wooneenheden, of woongebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten. Indien de woning na deze datum werd aangesloten op het elektriciteitsnet maar de bouwaanvraag werd wel ingediend voor 1 januari 2006, dan kan je alsnog in aanmerking komen voor de vloerisolatiepremie.

 

Welke documenten moet je voorleggen?

De facturen moeten informatie bevatten over de levering en de plaatsing van het isolatiemateriaal. Hierop moeten minstens het merk, het type, de dikte, het aantal m², de Rd-waarde, de plaatsings- en materiaalkosten en de datum van de uitgevoerde werken vermeld worden.

Het attest van de aannemer moet ook volledig ingevuld en ondertekend zijn. Om zeker te zijn dat je aanvraag correct verloopt werk je best met een gespecialiseerde isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en isolatiemateriaal. Deze helpt je ook bij het indienen van je aanvraag. Vrijblijvende offertes aanvragen bij isolatiespecialisten actief in jouw regio kan via onze offertepagina.

 

Hoe moet je de netbeheerder premie voor vloerisolatie aanvragen?

Je kan de premie aanvragen via de website van Fluvius. Zo krijg je hem sneller uitbetaald. Je kan de premieaanvraag ook versturen met de post. De uitbetaling gebeurt tot 6 maanden na de aanvraag. Voeg bij je aanvraag zeker een kopie van alle facturen en een attest van de aannemer.

Ben je een beschermde afnemer? Voeg dan een kopie van het attest van beschermde klant of een kopie van de recentste elektriciteitsfactuur waarop het sociaal tarief vermeld staat.

 

Hoeveel kan je besparen met deze premie?

Stel dat een eigenaar van een gemiddelde woning de onderkant van de vloer laat isoleren met een oppervlakte van 57 m², dan betaalt hij gemiddeld 1.800 euro (bekijk gemiddelde prijzen van vloerisolatie in dit artikel). Als hij in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder, kan hij op die manier € 342 uitsparen. Is hij een beschermde afnemer? Dan krijgt hij € 513 premie. Benieuwd naar jouw besparing? Vraag hier vrijblijvend offertes op maat van jouw project aan.

 

 

2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je je vloerisolatie met twee of meerdere andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op een zogeheten totaalrenovatiebonus die bovenop de premies van de netbeheerder komt. Natuurlijk kunnen de premies en de totaalrenovatiebonus samen niet hoger zijn dan de facturen.

Deze totaalrenovatiebonus dient als beloning voor iedereen die verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die 5 jaar, hoe groter de bonus. Je netbeheerder brengt je op de hoogte als je recht hebt op deze bonus.

Let op: De totaalrenovatiebonus wordt alleen uitbetaald wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer en geldt enkel voor woningen die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of waarvoor de stedenbouwkundige vergunning voor deze datum werd aangevraagd. De termijn van 5 jaar gaat in vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering. Deze mag ten vroegste 01/01/2017 zijn.

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie: Er moet minstens 30 m² geïsoleerd worden en het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W hebben.
 • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten): De minimale te isoleren oppervlakte is 30 vierkante meter. Alle muren van de woning binnen het beschermd volume moeten van isolatie voorzien zijn. Voor muurisolatie langs buiten geldt een minimale R-waarde van 3 m²K/W, voor het isoleren van de muur langs binnen is dit minimaal 2 m²K/W.
 • Vloerisolatie of kelderisolatie: Opnieuw geldt een minimale te isoleren oppervlakte van 30 m². De volledige vloer en/of het volledige kelderplafond binnen het beschermd volume moeten geïsoleerd zijn. De minimale R-waarde bedraagt hier 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing. Er moet minstens 5 vierkante meter nieuwe beglazing geplaatst worden. De maximale U-waarde van alle beglazing van de woning bedraagt 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen
 • Warmtepomp plaatsen
 • Ventilatiesysteem plaatsen

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de periode van 5 jaar, hoe groter de bonussen.

Laat je 3 van de hierboven vermelde werken uitvoeren in een eengezinswoning? Dan krijg je 1.250 euro. Bij 4 werken krijg je 1.750 euro, voor 5 werken 2.750 euro. Voor 6 werken krijg je 3.750 euro. Voer je 7 investeringen uit binnen een termijn van 5 jaar? Dan krijg je 4.750 euro.

Voor appartementen geldt telkens de helft van de genoemde bedragen.

 

Kan je de totaalrenovatiebonus combineren met de netbeheerder premie?

Laat je jouw vloer isoleren in combinatie met minstens 2 andere energetische ingrepen, dan kan je zowel de totaalrenovatiebonus als de netbeheerder premie aanvragen.

Om 1 van beide premies aan te vragen moeten alle werken wel reeds uitgevoerd en gefactureerd zijn door een erkend aannemer. Advies en vrijblijvende offertes van erkende isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

 

vloerisolatie plaatsen

 

3. Verlaagd btw-tarief op vloerisolatie

Voor isolatiewerken kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. De woning moet hiervoor ouder zijn dan 10 jaar en mag slechts gedeeltelijk voor beroepsdoeleinden worden gebruikt (minder dan 50%). Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door 1 erkende aannemer.

 

Welke werken en isolatiematerialen komen in aanmerking?

Zowel de kosten van de plaatsing als de kosten van het isolatiemateriaal en toebehoren kunnen gefactureerd worden aan het gunstige tarief van 6%. Voorwaarde is wel dat de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer en dat de materialen via diezelfde aannemer aangekocht en gefactureerd worden.  Zelf vloerisolatie kopen en plaatsen aan een verlaagd btw-tarief is dus niet mogelijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten om jouw vloer te isoleren? Vraag vrijblijvend offertes en advies op maat aan via onze offertepagina.

 

Hoeveel kan je besparen met dit voordeel?

Vloerisolatie kost gemiddeld 25 tot 35 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde woning van 150m2 bespaar je bijna 1000 euro aan belastingen. Daarbovenop kan je ook gebruikmaken van de netbeheerder premie voor vloerisolatie.

 

 

Lonen premies voor vloerisolatie of is zelf isoleren goedkoper?

Dankzij de netbeheerder premie en het verlaagde BTW-tarief bij renovatie ben je in bijna alle gevallen goedkoper af om de werken uit te laten voeren door een erkend vakman. Enkel wanneer het om erg kleine oppervlakken gaat kan het lonen om de werken zelf uit te voeren en geen premie aan te vragen.

Tip: Hou je facturen goed bij. Wil je jouw woning later verkopen of verhuren, dan zal de factuur een bewijs zijn om een gunstig EPC attest aan te kunnen vragen. Heeft je huis een energiezuinig label, dan zal je deze ook kunnen verkopen aan een hogere meerwaarde.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten