Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Besparing vloerisolatie: factoren, terugverdientijd, ...

Overweeg je om te investeren in vloerisolatie? Dan ben je vast benieuwd naar de jaarlijkse besparing met dit type isolatieproject. Welke factoren beïnvloeden de besparing met vloerisolatie? En hoe zit het met de gemiddelde terugverdientijd van je investering? We zetten het op een rij!

Ga snel naar:
Wat bepaalt mijn vloerisolatie besparing?
Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?
Waarom een isolatiespecialist inschakelen?
Ontvang nu vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is de gemiddelde besparing met vloerisolatie?

Het plaatsen van vloerisolatie heeft een positieve invloed op je energiefactuur en doet de kosten flink dalen. Gemiddeld bespaar je met vloerisolatie jaarlijks 3 à 7 m³ gas per geïsoleerde m² vloer. Dit staat gelijk aan zo’n 15% van je energiefactuur. Een overzicht per type woning:

 • Vrijstaande woning (150 m²): besparing van gem. € 360 per jaar
 • Halfopen bebouwing (100 m²): besparing van gem. € 190 à 240 per jaar
 • Rijwoning (50 m²): besparing van gem. € 120 per jaar

LET OP: dit zijn slechts schattingen. Een precieze berekening van je besparing met vloerisolatie hangt ook samen met het isolatiemateriaal en de dikte, het type vloerisolatie, de totale vloeroppervlakte, de actuele energieprijs, … Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten actief in je regio. Vul het gratis aanvraagformulier in.

vloerisolatie besparing

 

Wat bepaalt mijn vloerisolatie besparing?

Wil je met je vloerisolatie de huidige isolatienormen nastreven? Dan is de minimale Rd-waarde van 2,5 m²K/W het streefdoel. Alles wat beter isoleert, is een voordeel en komt de nieuwe EPC-score van je woning ten goede. Hoeveel je bespaart met je vloerisolatie, hangt af van de onderstaande factoren:

 

FACTOR 1: de vloerisolatiemethode

De isolatiemethode bepaalt sterk hoe goed het isolatiemateriaal de warmte binnenhoudt. Een overzicht:

 • Onderkant vloer isoleren: heb je een kelder van min. 35 à 45 cm hoog? Dan kan je het kelderplafond isoleren met harde platen, spuitisolatie of isolatiedekens, aangepast aan het type ondervloer. Dit is de beste manier om je vloer te isoleren omdat je rechtstreekse warmteverliezen via de vloerplaat voorkomt.
 • Bovenop vloer isoleren: is je kelderplafond niet hoog genoeg? Of wil je je vloer renoveren? Dan is bovenop je vloer isoleren even efficiënt. Hier gaan wel breekwerken aan vooraf. Denk maar aan het weghalen van de bestaande vloerbedekking. Je moet ook rekening houden met de opbouwhoogte van de vloer (min. 5 cm extra). Dat kan met harde isolatiematerialen zoals platen in PIR, PUR, EPS, … of met PUR-schuim.
 • Bodemisolatie: geen zin of ruimte om op je vloer te isoleren? En heb je een kruipkelder? Dan is bodemisolatie een prima optie. Daarbij ligt een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Het nadeel hieraan is een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Daardoor verlies je toch nog wat warmte en heeft het minder effect dan vloerisolatie.

TIP: het hoogste wooncomfort? Dat heb je met volwaardige vloerisolatie bovenop of onderaan de vloer. Weet je niet welke methode de beste is voor jouw woning? Neem dan contact op met een isolatiespecialist. Die adviseert je graag over de mogelijkheden. Start hier je aanvraag.

 

FACTOR 2: het type vloerisolatie

Elk soort isolatie heeft z’n eigen isolatiewaarde. Op basis daarvan bepaalt een expert de ideale dikte van de isolatielaag. Een overzicht van de meest gangbare vloerisolatiematerialen en hun lambda-waarde:

 • Vloerisolatieplaten dit zijn stevige kunststof isolatiematerialen uit PUR, PIR, EPS of XPS. Ze zijn drukvast, waterafstotend en ideaal als snelle methode. Hun U-waarde schommelt tussen de 0,022 à 0,045 W/mK. De isolatiedikte is afhankelijk van het materiaal. Bij EPS en XPS is dat 10 à 15 cm hoog terwijl met PUR en PIR 5 à 8 cm voldoende is.
 • Gespoten isolatie dit is erg geschikt in ruimtes met veel buizen en moeilijk bereikbare hoeken, zoals het kelderplafond. Gespoten PUR en icynene zijn hier de meest gebruikte isolatiematerialen. PUR heeft een lambda-waarde van gemiddeld 0,025 W/mK. Bij icynene is dat 0,0355 à 0,038 W/mK bij een dikte van 12 cm.
 • Isolatiedekens: die zijn licht en flexibel en daardoor geschikt om vast te klemmen tussen de balken van het kelderplafond. Veelvoorkomende materialen zijn glaswol, rotswol, … Die hebben een lambda-waarde van 0,033 W/mK à 0,040 W/mK. Heb je een houten vloer? Het dampopen karakter van isolatiedekens laat vocht makkelijk ontsnappen en verdampen.
 • Bodemisolatie: dit heb je in diverse materialen en uitvoeringen. Inblaasisolatie, isolerende schelpen of vloer isolatiekorrels, … Allemaal zijn het goede toepassingen bij moeilijk bereikbare kruipruimtes of te lage kelders. De lambda-waarde van bodemisolatie is 0,040 à 0,155 W/mK, afhankelijk van het materiaal.

 

FACTOR 3: prijs vloerisolatie

Om te weten hoeveel je precies met vloerisolatie bespaart, moet je natuurlijk ook kunnen inschatten hoeveel de plaatsing kost. Gemiddeld kost vloerisolatie tussen de € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). De exacte prijs hangt af van de dikte van de isolatielaag, het type isolatie, de methode en de oppervlakte van je vloer (in m²):

Type vloerisolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 10 à 25
Spuitisolatie€ 25 à 35
Isolatiedekens€ 20 à 35
Bodemisolatie€ 20 à 50
Isolatiebeton€ 30 à 35

BELANGRIJK: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wil je dus een realistisch beeld van de totale projectprijs? Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende experts actief in je regio.

 

FACTOR 4: type verwarming + energieprijs

Je type cv-installatie bepaalt ook hoeveel je jaarlijks kan besparen met je vloerisolatie. Verwarm je je woning bv. met een elektrische warmtepomp en vloerverwarming? Dan heb je je investering in vloerisolatie al terugverdiend na 5 à 7 jaar. Verwarm je op gas of mazout? Dan ligt de terugverdientijd op 6 à 8 jaar. Dit hangt wel onvermijdelijk vast met de schommelende energieprijzen. Benieuwd? Ontdek hier meer over in onze uitgebreide casus van Britt en Jeroen.

 

Hoe bereken ik mijn precieze besparing door vloerisolatie?

Hoeveel je precies bespaart met vloerisolatie is afhankelijk van meerdere factoren. Wil je graag zeker zijn van een correcte berekening, een optimale besparing op je energiefactuur en een duurzame plaatsing van je vloerisolatie? Schakel dan een isolatiespecialist in. Die bepaalt voor jou welke vloerisolatie het beste past bij jouw project. Gaat het bv. om een kleinschalige renovatie? Of kadert je investering in een ingrijpende energetische renovatie? Dan houdt hij rekening met de vooropgestelde streefwaarden voor isolatie.

Gratis offertes op maat vergelijken? Dat kan! Vraag verschillende voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je regio via ons contactformulier.

 

Wat is de terugverdientijd door besparing met vloerisolatie?

De terugverdientijd van vloerisolatie hangt af van het type isolatiemateriaal, je verwarmingsinstallatie en de grootte van je vloer (in m²). Die ligt tussen de 5 à 10 jaar. Wil je de terugverdientijd van je vloerisolatie ontdekken? Dan kan je aan de slag met enkele formules. We illustreren het aan de hand van een casus.

 

CASUS: vloerisolatie bij Britt en Jeroen

In deze casus bespreken we het isolatieproject van Britt en Jeroen. Zij wilden hun tussenwoning uit 2002 verduurzamen. Omdat ze al over muurisolatie beschikken, kozen ze voor vloerisolatie. Om hun 50 m² vloer te isoleren, maakten ze gebruik van hoogwaardige isolatieplaten van € 50 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Wanneer hebben ze hun investering terugverdiend? En wat is hun jaarlijkse besparing? We berekenen het hieronder:

besparing vloerisolatie

 

 

FACTOR 1: prijs vloerisolatie

KOSTPRIJS = kosten vloerisolatie (excl. btw) – Mijn VerbouwPremie

Voorbeeld tussenwoning (met vloer van 50 m²): € 2.500 – € 300 = € 2.200

 

Om de vloer langs het kelderplafond te isoleren, koos het koppel voor PIR-platen van € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Dit bracht de totale kostprijs op € 2.500. Omdat ze tot de hoogste inkomenscategorie behoren, ontving het koppel via de Mijn VerbouwPremie € 6 subsidie per m² geplaatste vloerisolatie. Vermenigvuldigen we die met de vloeroppervlakte? Dan bedroeg de totale premie € 300. Daardoor betaalden ze in werkelijkheid € 2.200 (excl. btw) voor de isolatiewerkzaamheden.

 

FACTOR 2: jaarlijkse vloerisolatie besparing

JAARLIJKSE BESPARING = lager energieverbruik per jaar x energieprijs

Voorbeeld tussenwoning (met vloer van 50 m²): 250 m³ x 1,31 per m³ gas = € 327,50

 

De gemiddelde besparing voor een geïsoleerde vloer ligt tussen de 5 à 7 m³ gas per m². Nemen we 5 m³ gas als uitgangspunt? Dan spreken we over een jaarlijkse besparing van 250 m³ gas. Als we dit vermenigvuldigen met de huidige gasprijs van € 1,31 per m³, dan komen we nu uit op een jaarlijkse besparing van € 327,50.

Britt en Jeroen ondervinden een mooie besparing op jaarbasis. Dat valt te verklaren door de gasprijs: hoe hoger die ligt, hoe groter het financiële voordeel.

 

CONCLUSIE: wat is de terugverdientijd?

TERUGVERDIENTIJD = kostprijs vloerisolatie ÷ jaarlijkse energiebesparing

Voorbeeld tussenwoning (met vloer van 50 m²): € 2.200 ÷ 327,50 = ± 6 jaar

 

Britt en Jeroen investeerden in werkelijkheid € 2.200 (excl. btw) dankzij de Mijn VerbouwPremie. Bovendien besparen ze jaarlijks zo’n € 327,50 op hun stookkosten met aardgas. Daardoor ligt de terugverdientijd erg laag. Met de huidige gasprijzen hebben ze hun investering in iets meer dan 6 jaar helemaal terugverdiend.

 

Verzeker jezelf van een optimale besparing en terugverdientijd:
vertrouw op een isolatiespecialist!

De bovenstaande casus is een indicatie. Benieuwd naar wat jij kan besparen met vloerisolatie? Schakel dan een isolatiespecialist in. Hij helpt je graag verder en bekijkt de technische mogelijkheden van je vloer. Op basis daarvan bepaalt hij zijn keuze voor het isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag, …

Meerdere offertes voor vloerisolatie aanvragen? Kom in contact met verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom een isolatiespecialist inschakelen?

Interesse in vloerisolatie? Dan isoleer je vast met een zo groot mogelijke besparing in het achterhoofd. Schakel daarom een isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van…

 • Precieze berekening: voordat je de vloer isoleert, is een professionele inspectie belangrijk. Zo krijg je een precieze offerte op basis van een correcte berekening en ben je zeker van een optimale besparing.
 • Plaatsing zonder koudebruggen: een specialist beschikt over de juiste voorkennis om je vloerisolatie volgens de regels van de kunst te plaatsen. Belangrijk daarbij is dat hij het ontstaan van koudebruggen vermijdt. Daardoor heb je gegarandeerd geen last meer van opstijgende koude vanuit de kelder.
 • Kwalitatief isolatiemateriaal: dankzij zijn jarenlange expertise weet een expert welke materialen geschikt zijn voor de isolatie van je vloer. Dit bepaalt hij op basis van de verschillende kwaliteiten van het materiaal, de manier van plaatsen, de minimale dikte en de U-waarde.
 • Garantie op werkzaamheden: met een specialist ben je zeker van een kwalitatieve uitvoering van de werkzaamheden. Mocht er alsnog iets fout lopen? Dan kan je een beroep doen op zijn garantie en geniet je van financiële bescherming.
 • Premies & financiële voordelen: ten slotte is samenwerken met een aannemer één van de belangrijkste voorwaarden om aanspraak te maken op premies. Bovendien betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.

CONCLUSIE: een expert staat garant voor een kwalitatieve isolatie van je vloer. Zo hou je de arbeidskosten beperkt, ben je zeker van een duurzame oplossing én maak je aanspraak op financiële voordelen. Vraag gratis voorstellen aan bij isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten