Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuimbeton

Schuimbeton is een veelgebruikt materiaal bij het isoleren van vloeren, zowel voor nieuwbouw als renovaties. Deze zelfnivellerende en licht isolerende chape doet vooral dienst als uitvullingslaag in de vloeropbouw. Wat kost schuimbeton gemiddeld per m²? Wat zijn de voor- en nadelen? En uit welke alternatieven kan je nog kiezen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Vloeropbouw met schuimbeton
Kosten voor schuimbeton
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton bestaat uit een mengsel van cement, fijn zand en water, aangevuld met een schuimmiddel en eventuele andere hulpmiddelen. Zo ontstaat bij het uitharden een cellenstructuur. Dankzij die kleine luchtbelletjes heeft schuimbeton licht isolerende eigenschappen. Toch is de voornaamste functie van dit materiaal het uitvullen en nivelleren van de ondervloer.

Wil je schuimbeton laten storten voor jouw vloer? Vraag dan eerst offertes aan bij meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde kosten, werkwijzen, uitvoertermijn van de werken, … Start je aanvraag hier!

schuimbeton

 

Voor- en nadelen van schuimbeton

Naast schuimbeton zijn er nog enkele alternatieven die kunnen dienen als uitvullaag bij de vloeropbouw. Daarom is het belangrijk om de voor- en nadelen van schuimbeton even tegen elkaar af te wegen voor je een definitieve keuze maakt. We zetten ze even op een rij:

 

Voordelen schuimbeton

 • Licht materiaal: dit type chape heeft een licht gewicht en leent zich daarom uitstekend voor het nivelleren van je ondervloer. Schuimbeton storten gaat ook erg vlot. Hoe meer luchtbelletjes in het mengsel, hoe lichter de chape is.
 • Ideaal met vloerverwarming: schuimbeton met vloerverwarming is een perfecte combinatie. Let op: je legt de vloerverwarming best niet rechtstreeks op het schuimbeton. Tussen deze uitvulchape en de verwarmingsbuizen komt idealiter nog een laag van harde isolatieplaten.
 • Isolerende werking: door de aanwezige luchtbelletjes en de gesloten structuur heeft schuimbeton een isolerende werking. Je kan deze chape wel niet vergelijken met een volwaardig isolatiemateriaal als PUR. Daarvoor ligt de isolatiewaarde van schuimbeton te laag. Je combineert deze uitvulchape dus best met een aparte isolatielaag.
 • Vochtwerend: schuimbeton is goed bestand tegen schimmels en rot. Het materiaal heeft dankzij de goede stabiliteit en cohesie dan ook een erg lange levensduur.

 

Nadelen schuimbeton

 • Nog een dekvloer nodig: je mag schuimbeton niet verwarren met een dekvloer voor je vloerafwerking. Laat je je ondervloer uitvullen en nivelleren met schuimbeton? Dan heb je dus nog altijd een anhydrietchape of zandcementchape nodig als onderlaag voor je uiteindelijke vloerbekleding.
 • Geen alternatief voor vloerisolatie: schuimbeton heeft isolerende eigenschappen, maar die zijn minder goed dan bv. isolatiebeton en zeker niet te vergelijken met volwaardige vloerisolatie. De exacte isolatiewaarde van schuimbeton hangt vooral af van de samenstelling. Hoe meer belletjes in de chape, hoe hoger het isolerend vermogen.

 

Vloeropbouw met schuimbeton

Schuimbeton is slechts 1 cruciaal onderdeel bij de volledige opbouw van je vloer (renovatie of nieuwbouw). Maar hoe ziet die opbouw er dan in zijn geheel uit? Een kort overzicht van alle vereiste lagen:

 

 1. Ondervloer

  Je ondervloer bestaat uit gewapend beton. Eventuele barsten of scheuren laat je best eerst wegwerken voor je het schuimbeton aanbrengt. Op deze ondervloer liggen doorgaans de buizen, leidingen, kabels, … van je nutsvoorzieningen.

 2. Schuimbeton

  Harde isolatieplaten leggen bovenop kabels en leidingen is allerminst een goed idee. Daarom heb je een uitvulchape nodig om die weg te werken. Schuimbeton is hier uiterst geschikt voor. Door het lichte gewicht en het zelfnivellerende karakter kan een chapper jouw ondervloer snel vlak en effen maken om dan isolatieplaten op te plaatsen.

 3. Harde isolatieplaten

  Is het schuimbeton uitgehard? Dan heb je de perfecte ondergrond voor je harde isolatieplaten in PUR, PIR, XPS, … Door het handige tand- en groefsysteem kan een vakspecialist die isolatielaag snel en naadloos aanbrengen.

 4. Vloerverwarming (optioneel)

  Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Of gaat het om nieuwbouw? Dan kan je bovenop de isolatielaag vloerverwarming laten leggen. Daarvoor bestaan meerdere systemen: rechtstreeks in de natte chapelaag, in voorgevormde noppenplaten met een metalen afdekplaat, …

 5. Dekvloer

  Uiteindelijk komt bovenop je vloerisolatie of je vloerverwarming nog een chape te liggen. Die vormt de perfecte ondergrond voor je vloerafwerking. Hoe hoog die chape is, hangt vooral af van je opbouwhoogte.

 6. Vloerafwerking

  Op deze dekvloer kan je dan je vloerbekleding plaatsen. De mogelijkheden zijn groot: tegels, een gietvloer, laminaat of parket, … Let op: heb je vloerverwarming laten leggen? Kies dan zeker voor een vloerafwerking die de warmte goed geleidt.

Een chapper nodig om schuimbeton te storten? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven actief in je buurt. Ontvang hier voorstellen op maat van meerdere chappers!

 

Kosten voor schuimbeton

Wat kost schuimbeton nu gemiddeld? Je mag rekenen op een richtprijs van 10 à 15 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De totale eindprijs zal vooral afhangen van de oppervlakte van je vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken en de samenstelling van het schuimbeton. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m².

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een correcte prijs? Vergelijk dan zeker de offertes van meerdere vakspecialisten in je buurt. Start hier je aanvraag voor schuimbeton!

 

schuimbetonvloer

 

Mogelijke alternatieven voor schuimbeton

Wil je graag een extra hoge isolatiewaarde bereiken met je volledige vloeropbouw? Of plaats je liever geen uitvulchape? Dan zijn er nog een paar interessante alternatieven voor een schuimbetonvloer. We bespreken kort deze 2 andere mogelijkheden:

 

ALTERNATIEF 1 = isolatiebeton

Heb je eerder weinig opbouwhoogte bij je vloerrenovatie? Dan kan je ook kiezen voor isolatiebeton. In zo’n chape zit al isolatiemateriaal verwerkt (bv. polystyreenkorrels of PUR-granulaat). Let op: dit isolatiebeton haalt een hogere isolatiewaarde dan schuimbeton, maar het is nog altijd geen volwaardige vloerisolatie. Idealiter combineer je het dus net als schuimbeton met een aparte laag vloerisolatie. Zo bereik je met je vloeropbouw een nog hogere isolatiewaarde.

 

ALTERNATIEF 2 = PUR-schuim

Wil je de totale dikte van je vloerpakket verlagen? Dan kan je ook kiezen voor PUR-schuim als vloerisolatie. Die laag spuitisolatie doet namelijk ook dienst als uitvullaag voor je leidingen en kabels. Zo sla je dus 2 vliegen in 1 klap. Na het aanbrengen van het PUR-schuim schuurt een vakspecialist deze isolatielaag mooi vlak om daarboven de vloerverwarming, dekvloer en vloerafwerking te plaatsen.

 

Hoe vul ik mijn ondervloer het best uit?

Dat hangt af van project tot project. Heb je een betonplaat met veel leidingen en ook voldoende opbouwhoogte? Dan is schuimbeton sowieso een uitstekende keuze. Wil je net een minder dik vloerpakket bij je renovatie? Dan heb je met PUR-schuim een uitvul- en isolatielaag in 1. Een isolatiespecialist is de meest geknipte persoon om je advies op maat te geven voor de beste oplossing.

Vrijblijvend offertes aanvragen bij vakspecialisten in je buurt? Dat kan snel, gratis en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen over schuimbeton

Wil je schuimbeton gebruiken als uitvullaag voor je vloer, maar heb je nog vragen? Of twijfel je tussen een schuimbetonvloer en isolatiebeton? Hieronder geven we alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit materiaal:

  • Wat is de isolatiewaarde van schuimbeton?
  Schuimbeton heeft een lambdawaarde van 0,16 W/mk. Die isolatiewaarde kan je vergelijken met hout. Kortom, schuimbeton isoleert duidelijk minder goed dan volwaardige materialen voor vloerisolatie als PUR, PIR, minerale wol, … Een schuimbetonvloer zonder aparte isolatielaag is dus niet aanbevolen.


 • Wat is de minimale dikte van schuimbeton?
  Hoe dik je laag schuimbeton is, hangt vooral af van je project. Heb je voldoende opbouwhoogte? Dan is een minimale dikte van 10 cm zeker aangeraden. Het absolute minimum om je leidingen uit te vullen bij een beperktere opbouwhoogte, is eerder 4 à 5 cm.


 • Voor welke andere toepassingen kan ik schuimbeton gebruiken?
  De meest voorkomende toepassing van schuimbeton is ongetwijfeld het uitvullen en (licht) isoleren van vloeren. Daarnaast kan je dit materiaal ook nog gebruiken voor andere projecten als het vullen van kruipruimtes, ondergrondse stabiliteitswerken, stabilisering rond zwembaden, het uitvullen van buiten gebruik gestelde mazouttanks, …


 • Is schuimbeton ook geschikt voor verdiepingsvloeren?
  Absoluut, schuimbeton heeft namelijk ook goede akoestische eigenschappen. Voor extra geluidscomfort tussen verdiepingen kan zo’n chapelaag met schuimbeton zeker een meerwaarde bieden. Vraag hierover dus meer advies aan een isolatiespecialist in je buurt!

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten