Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPS platen vloerisolatie

Heb je voldoende ruimte om te isoleren? Dan zijn EPS platen voor vloerisolatie een uitstekende keuze. Bovendien kan je zowel de onderkant als de bovenkant van je benedenvloer isoleren met zulke piepschuim platen. Wanneer zijn EPS platen de beste optie? Hoe zit het met de gemiddelde prijs? En welke alternatieve materialen voor vloerisolatie zijn er? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
Prijs EPS platen vloerisolatie
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer zijn EPS platen voor vloerisolatie aangewezen?

EPS kennen we ook als tempex of piepschuim. Het gaat om kleine kunststof bolletjes die door verhitting uitzetten en aan elkaar kleven. Zo ontstaan er luchtbelletjes, waaraan EPS zijn goede isolatiewaarde dankt. Dankzij dat productieproces zijn zulke platen ook erg licht en budgetvriendelijk. EPS platen voor vloerisolatie zijn vooral een geschikt materiaal in de volgende situaties:

  • Het gaat om een egaal oppervlak zonder leidingen of bekabeling.
  • De laagdikte van de isolatie speelt geen rol omdat er voldoende ruimte is.
  • Het isolatiemateriaal moet goed bestand zijn tegen vocht, schimmels, …
  • Je wil de vloerisolatie graag combineren met vloerverwarming.

Wil je je vloer isoleren met EPS platen? Werk dan zeker samen met een ervaren isolatiespecialist. Die geeft je niet alleen advies rond je project, maar zorgt ook voor een correcte en snelle plaatsing. Kom vrijblijvend in contact met experts in je buurt!

eps platen vloerisolatie

 

Voor- en nadelen van EPS vloerisolatieplaten

Vloerisolatieplaten uit EPS zijn natuurlijk slechts 1 mogelijk isolatiemateriaal voor je project. Twijfel je nog tussen meerdere soorten vloerisolatie? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van EPS platen voor vloerisolatie tegen elkaar af te wegen:

 

  • Budgetvriendelijk: EPS platen bestaan voor 98% uit lucht en slechts voor 2% uit polystyreen. Voor de productie is dus heel weinig grondstof nodig. Daardoor zijn tempex platen voor vloerisolatie budgetvriendelijker dan andere materialen als PUR en PIR.
  • Snelle plaatsing: vaak zijn EPS isolatieplaten verkrijgbaar met een handig tand- en groefsysteem. Zo kan een isolatiespecialist ze snel en vooral ook naadloos plaatsen. Kortom, met EPS kan zo’n expert vlot een naadloze laag vloerisolatie aanbrengen.
  • Makkelijk te hanteren: EPS platen laten zich vlot snijden of verzagen. Bovendien zijn ze enorm licht. Daardoor zijn ze makkelijk te hanteren bij de plaatsing.
  • Beloopbaar na plaatsing: zulke kunststof platen zijn erg licht, maar tegelijk ook hard en drukvast. Onmiddellijk na de plaatsing kan je er dus al op lopen. Erg handig bij een project als vloerisolatie.
  • Vochtbestendig: EPS is uitstekend bestand tegen vocht, schimmels en rot. Daardoor kan je zulke platen dus ook gebruiken in vochtige ruimtes als de kruipkelder.

 

  • Lagere isolatiewaarde dan PUR/PIR: EPS heeft een bolletjesstructuur en geen gesloten schuimstructuur zoals XPS of PUR/PIR. Daardoor is de isolatiewaarde ook iets lager dan bij die andere soorten kunststof isolatie. Het gevolg is dat je iets dikker moet isoleren met EPS platen om dezelfde isolatiewaarde te halen.
  • Enkel bij een vlakke ondergrond: lopen er leidingen over je benedenvloer of op je kelderplafond? Dan zijn piepschuim platen voor je vloerisolatie niet mogelijk. In dat geval kies je beter voor PUR-schuim of je kan ook werken met een isolatiechape om de leidingen eerst uit te vullen.

 

Mogelijke toepassingen van EPS platen bij vloerisolatie

EPS vloerisolatieplaten zijn een veelzijdig materiaal. Je kan ze dan ook gebruiken om je vloer langs onder of langs boven te isoleren. Hoe verloopt die plaatsing precies? En wanneer kies je best voor welke methode? We overlopen het kort:

 

OPTIE 1: EPS vloerisolatieplaten langs onder plaatsen

Heb je een toegankelijke (kruip)kelder met voldoende manoeuvreerruimte? En wil je je vloer liever niet renoveren? Dan is de meest praktische en goedkope methode om de EPS platen tegen je kelderplafond te laten verankeren. Zo bereikt de koude uit je kelder de bewoonde ruimtes niet. En de warmte uit die ruimtes kan ook niet ontsnappen naar onder. Dankzij hun vochtbestendigheid zijn zulke tempex platen bovendien ideaal voor vochtige ruimtes als kruipruimtes en kelders.

Richtprijs: 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

OPTIE 2: EPS vloerisolatieplaten langs boven plaatsen

Is je vloer in een slechte staat en wil je die uitbreken? Heb je geen kelder of gaat het om een nieuwbouwproject? In al die gevallen kan je de vloerisolatie met EPS platen ook langs boven laten aanbrengen. Let op: je hebt wel voldoende opbouwhoogte nodig. Voor een optimale isolatie gaat het om een laagdikte van zo’n 10 à 15 cm. Hou hier dus zeker rekening mee, vooral als je ook nog vloerverwarming wil integreren in je vloerpakket.

Richtprijs: 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

TIP: doe een beroep op een ervaren isolatiespecialist!

Wil je zeker zijn van een optimale plaatsing van je vloerisolatie? Vraag dan zeker eerst advies aan een doorgewinterde isolatiespecialist. Die analyseert de mogelijkheden van je project en stelt dan het meest geschikte materiaal en de meest aangewezen isolatiemethode voor. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuzes!

Op zoek naar geschikte isolatiespecialisten in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier invullen!

 

Prijs EPS platen vloerisolatie

EPS platen voor vloerisolatie zijn gemiddeld goedkoper dan andere soorten kunststof isolatie als XPS, PUR en PIR. Je betaalt ongeveer 20 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs van je project kan natuurlijk verschillen naargelang de oppervlakte van de vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken én de isolatiespecialist die je kiest.

BELANGRIJK: vergelijk je graag meerdere offertes om zeker te zijn van het beste voorstel? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere vakspecialisten via onze offertedienst. Start je aanvraag hier!

 

tempex platen vloerisolatie

 

Mogelijke alternatieven

Wil je je vloer zo dun mogelijk isoleren om problemen met je deuren, plinten, … te voorkomen? Of lopen er leidingen over je draagvloer of kelderplafond? Dan gebruik je best geen EPS platen voor je vloerisolatie. Maar welk materiaal kies je dan wel? Een kort overzicht van de populairste alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: isolatieplaten in PUR/PIR

Speelt de laagdikte wel een rol vanwege een beperkte opbouwhoogte? Dan kies je beter voor isolatieplaten in PUR of PIR. Die hebben een hogere isolatiewaarde, waardoor je met een beperktere dikte een even goede isolatiewaarde bereikt.

Toepassingen: vloerisolatie langs boven of langs onder

 

ALTERNATIEF 2: PUR-schuim

In sommige gevallen werk je beter met spuitisolatie dan met isolatieplaten. Dat is bv. het geval als de ondergrond niet effen is of als je leidingen en bekabeling wil uitvullen/wegwerken. Een vakspecialist brengt PUR-schuim bovendien snel aan en je bent 100% zeker van een naadloze isolatielaag. Met gespoten PUR vloerisolatie zijn alle kieren namelijk perfect opgevuld.

Toepassingen: vloerisolatie langs boven of langs onder

 

ALTERNATIEF 3: isolatiechape

Leidingen op je draagvloer kan je ook uitvullen met isolatiebeton. Dat is een speciale chape waarin al isolatiemateriaal is verwerkt. Let op: zo’n chape is wel geen volwaardige vloerisolatie. Combineer je zo’n chape met een aparte isolatielaag van kunststof platen of PUR-schuim? Dan zorg je wel voor een extra hoge isolatiewaarde met je volledige vloeropbouw.

Toepassingen: vloerisolatie langs boven

 

BELANGRIJK: laat je grondig adviseren door een expert!

De beste vloerisolatie voor jouw project hangt af van meerdere factoren: de isolatiemethode, de opbouwhoogte, de staat van de ondergrond, … Daarom win je best advies in bij een ervaren isolatiespecialist. Dankzij zijn expertise kies je zeker het meest aangewezen isolatiemateriaal. En daar blijft het niet bij… Zo’n vakspecialist kan je vloerisolatie ook snel en volgens de regels van de kunst aanbrengen!

Vrijblijvend offertes aanvragen voor jouw project? Dat is heel eenvoudig. Vul gewoon het onderstaande offerteformulier in en binnen een paar werkdagen nemen 2 à 3 isolatiespecialisten contact met je op:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten