Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De Septemberverklaring & de energiecrisis: wat betekent het voor jou?

Op 29 september stelde Jan Jambon (N-VA) de Septemberverklaring voor. De minister-president overliep een hele rits maatregelen waarmee de Vlaamse regering de energiecrisis wil aanpakken. Om welke maatregelen gaat het precies? En wat kan je zelf doen om de torenhoge energieprijzen het hoofd te bieden?

Lees verder:
Woning verduurzamen: 3 maatregelen
Waarom is verduurzamen interessanter dan ooit?

 

 

Wat belooft de Vlaamse regering?

Meer dan 4 miljard euro aan eenmalige en jaarlijks terugkerende (steun)maatregelen tot 2027. Dat is de Septemberverklaring van de Vlaamse regering in een notendop. Op vlak van wonen en energie kondigde de overheid de volgende maatregelen aan:

  • Extra subsidies om kwetsbare groepen een minimale hoeveelheid aardgas en elektriciteit te garanderen, om de energiefacturen van openbare publieke gebouwen te verlagen (zoals scholen en ziekenhuizen), om OCMW’s & CAW’s gericht energieadvies te laten geven, …
  • Er komt een verbod op afsluitingen van het energienet. Daarmee voorkomt de overheid dat gezinnen letterlijk in de kou zullen zitten als ze hun energiefactuur niet (meer) kunnen betalen. Deze regel geldt van november 2022 tot april 2023.
  • De indexatie van de huurprijzen zal afhangen van het energielabel van de huurwoningen. De prijzen voor woningen met een slecht EPC-label (E t.e.m. F) mogen niet geïndexeerd worden en woningen met een label D slechts voor de helft.
  • Andere inspanningen zoals het investeren in groene energie. Daartoe behoren o.a. het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen. Ook het afschaffen van de energieheffingen op de energiefactuur van gezinnen en alleenstaanden staat op de agenda.

Verduurzamen = de oplossing voor energiecrisis: de maatregelen van de Vlaamse overheid komen als geroepen, maar voor veel Vlamingen blijft de impact beperkt. Gelukkig kan je door je woning te verduurzamen je energiekosten zelf flink inperken. We overlopen deze verduurzamingsmaatregelen verderop in dit artikel.

septemberverklaring

 

Woning verduurzamen: 3 maatregelen

Aangezien de meeste maatregelen tijdelijk zijn (tot 2027), doe je er goed aan om na te denken hoe je écht een verschil op je energiefactuur kan maken. Een voor de hand liggende langetermijnoplossing is een grondige woningverduurzaming. Hoe begin je daaraan? Een overzicht:

 

MAATREGEL 1: isoleren

Isoleren is de 1e stap naar een energiezuinige woning. De keuze voor een grondige isolatie met kwalitatieve materialen verlaagt je warmteverlies en verhoogt je wooncomfort. Door minder te moeten stoken, ligt je energiefactuur ook veel lager.

TIP: isoleren gaat niet alleen over isolatiematerialen als minerale wol, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim. Ook isolatieglas en nieuw schrijnwerk spelen een belangrijke rol in de strijd tegen warmteverlies.

 

MAATREGEL 2: overschakelen op groene stroom

Wil je minder afhankelijk zijn van de schommelende prijzen van je energieleverancier? Investeer dan in zonnepanelen. Zelfs met de digitale meter bespaar je met zo’n zonnepanelen-installatie enorm op je stroomfactuur. Door de hoge stroomprijs per kWh kan je deze investering al terugverdienen na 3 à 4 jaar. 

TIP: een teveel aan groene stroom sla je op in een thuisbatterij. Op deze manier kan je je zelfverbruik verhogen tot wel 80%. Handig wanneer je je stroomconsumptie nauwgezet wil opvolgen, over een elektrische wagen beschikt, als je je piekverbruik wil afvlakken, …

 

MAATREGEL 3: energiezuiniger (of gasloos) verwarmen

Is je woning voldoende geïsoleerd? En wil je minder afhankelijk zijn van de stijgende energieprijzen om je woning en sanitair water te verwarmen? Dan rest er nog 1 belangrijke verduurzamingsmaatregel: energiezuinig verwarmen. Dat kan op verschillende manieren: 

  • Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: produceer je je eigen stroom? Dan is het slim om te kiezen voor een elektrische warmtepomp. In kleine, goed geïsoleerde woningen kan een lucht-lucht warmtepomp volstaan, maar doorgaans is een lucht-water warmtepomp het meest aangeraden. Die haalt de warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen.
  • Duurzaam verwarmen met een hybride cv-ketel: is het tijd om je verouderde cv-ketel te vervangen? Dan kan je ook overschakelen op een hybride cv-ketel. Die combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel beschikt over een ingebouwd controlesysteem dat zelf bepaalt wanneer het beter overschakelt naar gas of elektriciteit om je woning en sanitair water te verwarmen.

 

TIP: isoleren = 1e stap naar een lagere energiefactuur

We kunnen het niet duidelijk genoeg benadrukken: isoleren is dé belangrijkste stap naar een lagere energiefactuur. Waarom? Omdat isolatie het rendement van alle andere maatregelen bepaalt. Heb je bv. lage temperatuurverwarming in huis (bv. vloerverwarming)? Dan is dit pas rendabel wanneer je woning beantwoordt aan de huidige isolatienormen.

Professioneel advies inwinnen bij een isolatie-expert? Dat kan! Wij brengen je gratis in contact met betrouwbare vakmannen actief in je regio. Zo ben je niet alleen verzekerd van een uitgebreide inspectie, maar ook van een professionele na-isolatie met hoogwaardige materialen. Ontmoet hier je vloerisolatie-expert.

 

Waarom is verduurzamen interessanter dan ooit?

Waarom zou je investeren in nieuwe isolatie of duurzame installaties? En waarom net nu, wanneer de maatschappelijke onzekerheid zo groot is? De belangrijkste argumenten op een rij:

  • Snellere terugverdientijd: door de stijgende energieprijzen heb je al deze investeringen veel sneller terugverdiend dan vroeger. Kies je er bijvoorbeeld voor om te isoleren? Dan heb je, afhankelijk van de omvang van de isolatiewerken, je investering tussen de 1 à 6 jaar terugverdiend!
  • Aantrekkelijke premies: verduurzamen is niet goedkoop, maar is net nu interessant omdat er bepaalde eenmalige subsidies in het leven zijn geroepen, omdat bepaalde subsidiebedragen nu het hoogst zijn, … Lees hier meer over de verschillende isolatiepremies.
  • Bijbenen recente wetgeving: vanaf 1 januari 2023 zullen ook eigenaars van niet-residentiële gebouwen met een EPC-label E of F verplicht worden om hun woning binnen de 5 jaar na overdracht grondig energetisch te renoveren (renovatieverplichting). Investeer je nu al in kwalitatieve isolatie? Dan ben je al een stapje dichter bij een beter energielabel (min. label D)!
  • Waardevermeerdering woning: een goede isolatiewaarde, zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler, … doen de waarde van je huis aanzienlijk stijgen. Een energiezuinige woning is namelijk erg aantrekkelijk voor toekomstige kopers. 
  • Verantwoordelijke keuze: uiteindelijk helpt verduurzamen niet alleen om je energiefactuur te drukken, het is ook waardevol voor de toekomst van de planeet. Met bewuste duurzame keuzes draag je o.a. bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen, …

 

CONCLUSIE: verduurzamen is rendabeler dan ooit!

We worden dagelijks geconfronteerd met het feit dat vele gezinnen in Vlaanderen niet langer in staat zijn om hun energiefactuur te betalen. De maatregelen van de Vlaamse overheid zullen die situatie niet drastisch doen keren. Daarom is een verduurzaming van je woning op lange termijn duidelijk de beste oplossing om de energieprijzen het hoofd te bieden. Isolatie speelt daarbij een sleutelrol.

Verduurzamen doe je niet alleen. Een isolatie-expert helpt je graag verder met je project. Je krijgt niet alleen advies op maat, maar bent ook verzekerd van een correcte plaatsing én kan bovendien genieten van financiële voordelen (premies, verlaagd btw-tarief, …). Kom eenvoudig en snel in contact met isolatiespecialisten actief in je regio via het onderstaande formulier:

 

 

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten